fbpx

A piac legzöldebb kombinátora, mégis megérett a sikerre

Írta: Szerkesztőség - 2017 október 03.


A finn Multiva Optima kombinátor a magyar piac egyik legújabb magágykészítője, kiváló teljesítménye és vitathatatlan tartóssága azonban máris a gazdák kedvencévé tette. Folyamatos fejlesztés és szigorú minőségbiztosítás-–-ez a siker receptje.

A Multiva márkanévvel forgalmazott munkagépeket a Dometal Oy gyártja, Finnország dél-nyugati részén, Loimaa városában. A cégalapító testvérek a környék extrém kötött agyagtalajainak megműveléséhez szükséges robusztus, hatékony gépeket 1997-ben kezdték építeni, először saját gazdaságaik számára, majd a környékbeli gazdatársaik kérésére kereskedelmi termékké fejlesztették azokat. A finn munkagépeket azóta több mint 10 országban forgalmazzák.

Magyarországra a gyártó kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalat, a Multiva Magyarország Kft. importálja a cég termékeit, egyben a teljes közép-, illetve kelet-európai régiót is koordinálja.

A Dometal Oy nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, a minőség-ellenőrzésre és a modern gyártási technológiák alkalmazására. A különleges minőségű acél alapanyagok, a robotizált hegesztés és a gondos felületkezelés tartósságot és megbízhatóságot ígér.

A finn gyártó egyik sikerterméke a hazánkban is nagy számban használt Optima magágykészítő kombinátor. A fejlesztők hitvallása szerint a jó talajmunkagépek legfőbb mércéje a bőséges termés és az alacsony üzemeltetési költség. Egy jó rugóskapás kombinátor egyenletes magágyat és talajfelszínt készít, a lehető legkevesebb munkamenetben. Az egyenletes munkamélység ideális kelési környezetet teremt, ezzel megalapozva a sikeres betakarítást.

A gépnek szintén feladata a megfelelő rögstruktúra kialakítása. Ez nagyon fontos kötöttebb talajtípusoknál, amelyeknél a megfelelő kelési nedvességhez aprómorzsás talajszerkezetre van szükség a mag környezetében és durvább szerkezetre a talaj felszínén, hogy az eliszapolódást elkerüljük.-A Multiva kombinátorok működése ezeknek a követelményeknek a teljesítésén alapul. Az optimális kapageometria egyenletes magágyat garantál, a fejlett rögtörő henger és simító technológia gondoskodik a megfelelő talajszerkezet kialakításáról.

Az Optima kombinátor 3 méter hosszú, 100 mm magas, masszív zártszelvény kerete kellő merevséget kölcsönöz a gépnek, egyben nagy talajátfolyás biztosít a zavartalan munkavégzéshez. Fontos megemlíteni, hogy a gép tandem futóművei külön, megerősített zártszelvény tengelyre támaszkodnak, így maximalizálva a földeken való munkavégzés stabilitását, és a közúton való vonulás biztonságosságát.

A magágykészítő 7 tengelyen, 75 mm-es kapatávolsággal elhelyezett 10×45 mm-es TerraFlex rugóskapái egyedi, szabadalmaztatott geometriával rendelkeznek. A különleges kapageometriának köszönhetően terhelés hatására nem felfelé, hanem hátrafelé mozdulnak el, így extrém kötött talajokon is stabilan tartják a munkamélységet. A kapák nem csupán egyforma mélységben dolgoznak, de a sűrű kapatávolság okán a magágy egyenletességét is biztosítják, amit a vetőgéppel dolgozó kollégák fognak igazán értékelni. A hét kapatengely jelentősége növényi maradványos, illetve szántott, lazított talajokon kerül előtérbe, amikor különösen jól jön a szellős kialakítás.

Minden Multiva kombinátor közös jellemzője a megbízható és könnyed munkamélység-állítás. A központi munkahengernél, behajtható lemezekkel, 5 mm-es lépésekkel állíthatjuk a munkamélységet.


Munkavégzés közben a négy tandem futómű nyolc kereke a munkaszélességtől függően 250, 300 vagy 340 mm széles abroncsokkal gondoskodik a gép stabilitásáról és az egyenletesen minimális talajnyomásról. A kombinátor tömegközéppontja úgy került beállításra, hogy megfelelő tömeg helyeződjön a vonórúdra, így optimalizálva a traktor terhelését és biztonságossá téve a szállítást.

A tandem futóművek dupla soros kúpgörgős csapágyai hosszú élettartamot ígérnek. Érdemes megemlíteni, hogy a Multiva kombinátorok sztenderd csapágyméretekkel rendelkeznek.

Minden Multiva magágykészítő esetén szériafelszereltség az első simító rendszer. A hidraulikusan szabályozható, 80 mm-es rugókra szerelt, dupla késes simítólapok, megfelelő beállítás mellett, erős vibrációval kiváló rögtörő és talajelmunkáló hatást biztosítanak, de igény szerint szegmensenként összekötve még erőteljesebb talajegyengető képességet kapunk.

A hátsó művelőeszközök esetében második simítósor, illetve pálcás rögtörő henger közül választhatunk. A hátsó simító az elsővel együtt, hidraulikusan szabályozható, a két simítósor eltérő munkaszögét pedig egy praktikus, kurblis megoldással állíthatjuk be.

A pálcás rögtörő henger egyenletessé, morzsalékossá teszi a talajt, és a rugós pálcasorral együtt hozzájárul az egyenletes rögstruktúra kialakításához. A rögtörő rugónyomását szintén kurblival állíthatjuk be.

A művelőelemek közül a legutolsó a rugós pálcasor, aminek a rögstruktúra újrarendezésében van nagy szerepe. A magok ennek az elemnek köszönhetően kerülnek ideális, aprómorzsás környezetbe, a valamivel nagyobb rögök pedig a talaj felszínén várják, hogy az eliszapolódást megelőzhessék.

Multiva kombinátorok

Az Optima kombinátor a Multiva magágykészítő kombinátor családjának legnépszerűbb, de korántsem egyedüli érdekes tagja.

A TopLine Super XL kalászosok tarlójában, sekély művelési mód esetén és szántott, lazított talajhoz is kiváló választás. 100 mm-es kapatávolságával és az opcionális 140 mm széles lúdtalp kapahegyekkel a teljes talajszelvényt átvágja, így teljes mechanikus gyomirtást is végezhetünk vele. Egyedülállóan tágas kialakításával, a 9 kapatengellyel és a magas és erős TerraSuper kapákkal igazi univerzális kombinátor.

A TopLine Cross a kötött, agyagos talajok specialistája. A kombinátor nyolc kapasorral és három simítósorral elsődleges talajművelés, például szántás vagy mélylazítás után kiváló választás, a legnehezebb talajokon is hatékony egymenetes talajelmunkálást tesz lehetővé. A 80 mm-es kapatávolsággal elhelyezett masszív TerraSuper kapáknak köszönhetően a gép tökéletesen használható sekély művelési rendszerben, és tökéletes magágyat készít zöldségek, cukorrépa, burgonya alá.