fbpx

Adatátvitel vegyes gépflotta esetén

Írta: GÉPmax-2020/V. lapszám cikke - 2020 szeptember 17.

Az ISOXML szabvány lehetővé teszi a szántóföldi adatok átvitelét a legnépszerűbb márkájú gépek kijelzője és a John Deere Operations Center között.

 

Ennek köszönhetően a John Deere a vegyes gépflottával rendelkező ügyfelek számára is tud támogatást nyújtani. A mezőgazdasági gépek képesek adatokat gyűjteni a táblahatárokról, a kijuttatási mennyiségekről és a terméshozamról, amelyek segítségével a gazdálkodók eredményesen, költséghatékonyan és fenntarthatóan vezethetik a gazdálkodásukat. Ugyanakkor a vegyes gépflottával rendelkező ügyfeleknek korábban több irodai szoftverre is szükségük volt ezen adatok sikeres átviteléhez és egyesítéséhez.

 

Az Operations Center felhasználói egy átfogó szántóföldi naplót kapnak a szezonális dokumentáción felül – fotó: deere.com

 

A John Deere Operations Center

A John Deere Operations Center lehetővé teszi a gazdálkodók és a bérvállalkozók számára a különböző adatformátumok használatát, valamint a gép és az Operations Center közötti adatátvitel számos módját:

  • A JDLink ConnectTM segítségével a John Deere gépek extra költségek nélkül, közvetlenül és vezeték nélkül csatlakoznak az Operations Centerhez. Az elvégzett művelettől függően, az Operations Centerben közel valós időben láthatók az adatok, illetve mérhető az elvégzett munkálatok előrehaladása. Másik lehetőségként a kezelő USB adathordozót is alkalmazhat.
  • Augusztus elejétől kezdődően könnyen megvalósítható az ISOXML formátumú szántóföldi adatok átvitele a gép kijelzőjéről az Operations Centerbe, de az adatátvitelhez USB adathordozó szükséges. A gép által korábban gyűjtött adatok is bevonhatók, ha még elérhetők, például a számítógépen tárolva.
  • A gép kijelzője által gyűjtött adatok USB adathordozó segítségével vihetők át az Operations Centerbe. Ráadásul az adatok átvitele egy 2 memóriakártyával rendelkező okostelefonnal is végrehajtható. A telefon és az Operations Center közötti átvitel a John Deere MyTransferTM applikáció segítségével valósulhat meg.
  • Ugyanakkor a szántóföldi munkálatok manuális dokumentációja is lehetséges. Ez akkor hasznos, ha dokumentálási funkcióval nem rendelkező gépről kell begyűjteni az adatokat, vagy ha a kezelő nem indította el a dokumentációs folyamatot. Ebben az esetben az okostelefonra telepített MyOperationsTM applikáción keresztül minden adat megadható. Az applikáción keresztüli manuális dokumentáció jelenleg a talajművelési, vetési és növényvédelmi munkálatok – úgy, mint a műtrágyakijuttatás és permetezés – dokumentálására alkalmas. Azonban a funkció a betakarítási adatok esetén is hamarosan elérhető lesz.

 

A John Deere Operations Center lehetővé teszi a gazdálkodók és a bérvállalkozók számára a különböző adatformátumok használatát– fotó: deere.com

 

Az Operations Center felhasználói egy átfogó szántóföldi naplót kapnak a szezonális dokumentáción felül. A számítógép keresőjén vagy az okostelefonon keresztül az ügyfelek bárhonnan megtekinthetik és kezelhetik az adatokat. A John Deere Operations Center és a MyOperationsTM telefonos applikáció ingyenesen elérhető. Ráadásul az adatok átvitele nem jár költségekkel a gazdálkodók és a bérvállalkozók számára. A John Deere gépek forgalmazói további információval szolgálhatnak a kompatibilis kijelzőkkel, az adatformátumokkal és az átviteli módokkal kapcsolatosan.

Forrás: John Deere magyar nyelvű sajtóközleménye

Farkas Imre