fbpx

A vörös óriások földjén

Írta: GÉPmax-2020/II. lapszám cikke - 2020 május 21.

Nem messze a Brandenburgi járás székhelyétől, Neuruppin településtől kissé elrejtve található a műszaki megoldások iránt érdeklődők kicsi Mekkája. A Deter család egy nagy vegyes gazdaságot vezet itt bérvállalkozással együtt, és elsősorban a használt gépeket részesítik előnyben.

Néha a vakvéletlen segít tovább – mint ebben az esetben is: valószínűleg soha nem figyeltünk volna fel Deterék gazdaságára, ha 2019 tavaszán a Zetor Crystal 170 HD gyorstesztje miatt nem vetődtünk volna a zöldterületükre. Ritkaságnak számít azonban, ami a brandenburgi várostól, Neuruppintól nem messze a gazdasági udvarban és a földeken történik.


CSALÁDI VÁLLALKOZÁS: Nik, Tim, Karen, az édesanya – aki nélkül semmi sem működik az irodában – és Hans-Joachim, az apa (balról jobbra) irányítja a több lábon álló nagygazdaságot

A hatalmas törzscsuklós kormányzású Case IH Steiger 9370 traktor, amely első látogatásunk alkalmával tömörítőjárműként a zöldtakarmányok silózásában vett részt, csak egy darabja a kirakós játéknak. „Néhány évvel ezelőtt átgondoltuk, hogyan javíthatjuk a termékeink minőségét, és hogyan fokozhatjuk a hatékonyságot. Mert kiegészítésképpen létre szerettünk volna hozni egy bérvállalkozást, hogy több lábon álljunk, és a gépek kihasználtsága is jobb legyen” – mondja Tim Deter, aki a Wulkow mezőgazdasági vállalkozás vezetője. Édesapja, Hans-Joachim, testvére Nik és édesanyja, Karen is részt vesz a cég vezetésében.

BEFEKTETÉS A NAGY GÉPEKBE

Az évek során ezért a gépek is növekedtek. A 355 lóerős Case IH 9370 törzscsuklós kormányzású traktor volt az első, amit kb. 10 évvel ezelőtt – több mint 5000 üzemórával – elsősorban azért vásároltak, hogy a talajművelést hatékonyabbá tegyék, de az amerikai traktor a silón is jó benyomást kelt. Ugyanebben az időszakban elhatározták, hogy a szántást mellőzik – legalábbis ahol lehetséges. Akkoriban a termékválaszték nem volt olyan széles a piacon, mint ma, ezért nagyon gyorsan rábukkantak a 7,5 m széles Amazone Centaur szántóföldi kultivátor-tárcsás borona kombinációra. Mivel a több gazdaság által végzett közös talajművelésre nincsen nagy igény, Deterék két gépe azóta főleg a saját területükön dolgozik, de ott nem keveset: a 800 ha területen – egynegyedén körforgó rendszerű öntözéssel – intenzíven alkalmazzák a köztes növényeket, és próbálnak évente kétszer aratni, ha lehetséges. Ehhez a hatékony munkavégzésre képes műszaki háttér alapkövetelmény.

ügyvezető igazgatók:
Nik, Tim, Karen és Hans-Joachim Deter

alapítás éve:
1991

munkatársak:
30 állandó alkalmazott

székhely:
16835 Neuruppin, OT Wulkow

vállalati portfólió:
szántóföldi gazdálkodás minimális talajműveléssel (kukorica, magas keményítőtartalmú burgonya, étkezési burgonya, gabonafélék, köztesnövények) 739 hektáron, melyből 220 hektár körforgó rendszerű öntözés alatt áll, bérvállalkozás többek között hígtrágyázáshoz és szecskázáshoz, sertéstenyésztés (900 koca+szaporulat), biogáz (2×500 kW), lovak bértartása és lovaglási lehetőségek

Járműpark:
Claas Lexion 480, Krone Big X V8 és BiG X 650, Case IH Steiger 9370, Steiger Cougar, Case IH Quadtrac STX 450, Case IH Magnum 7210 Pro, 2×John Deere 7810, Claas Axion 850, Claas Arion 640, Valtra 8950, 2×JCB Fastrac, Krone BiG Pack bálázó, Quadropack bálagyűjtő kocsival, 2×Kuhn Striger, 2×Amazone Centaur 7,5 m, Väderstad Carrier 820; Väderstad Carrier 820 saját készítésű késes hengerrel, SiloWolff mélylazító; Väderstad Rapid 600S, HeVa hengeres kombináció; 2×Cramer vetőgép, Hanomag 66C kerekes rakodó, 3 x Fortschritt műtrágyaszóró, 2×Holmer Terra Variant speciális tárcsás boronával a Grano Systemtől, 2×Grimme burgonyakombájn; különféle kaszák, rendkezelők és rendkészítők, MAN nyergesvontató


Mind a három Deter törzscsuklós traktor munka közben – a bal oldalon egy ritka Steiger Cougar, amelyet az előző tulajdonos vörösre festett


A Magnum 7210 Pro könnyű munkák végzésére továbbra is a flottában marad


A Quadtrac 450 már a vetőgép előtt is dolgozott, de elsősorban a két Amazone Centaur egyikét vontatja


A John Deere 7810 továbbra is teljes mértékben használatban van


A hígtrágya keverésére egy Deutz-Fahr AgroXtra traktort használnak

80% HASZNÁLT

„Körülbelül 80 százalékban használt gépeket vásárolunk, mert így valamivel alacsonyabb a befektetési kockázat. Mivel saját műhelyünk van, az esetleges magasabb későbbi költségek elhanyagolhatóak” – mondja Tim Deter. Ezenfelül szinte minden géphez van egy másik hasonló a gépparkjukban, a Steigerhez ezért csatlakozott például néhány év után egy Quadtrac 450. „Nem teszünk fel mindent egy lapra, ami tovább csökkenti a kockázatot. A gumihevederes törzscsuklós traktor azonban még külön kategória. A laza, homokos talajainkon ezzel a traktorral szinte mindig kimehetünk a szántóföldre. 2017‑ben még a vetőgépet is erre függesztettük fel, mivel a nagy esőzések miatt egyetlen más traktor sem tudott dolgozni. Az alacsony talajnyomás miatt a kelés azonban jó lett, és a nagy gép kihasználtsága is javult egy kicsit.”

A betakarításhoz már az 1990‑es években viszonylag gyorsan elkezdték alkalmazni a nagyobb önjáró silózókat – két Mengele önjáró szecskázó dolgozott évekig a gazdaságban. Ahogy ezek egyre öregebbek lettek, felmerült a kérdés, hogy maradjanak-e ebben a teljesítménykategóriában.

Elsőként egy Krone Big X V8 önjáró silózót vásároltak, amely a minőség és a teljesítmény szempontjából még többet tudott nyújtani. „Ezért nagyon örültünk, hogy a törzscsuklós traktorokkal már a silón dolgoztunk, mert ezek képesek voltak az új géppel felvenni a versenyt.” A tolólapot hátul csatlakoztatják a törzscsuklós traktorra – mivel a szilázs betakarítása általában csak három hétig tart évente, nem érdemes fronthidraulikát venni. Kamerák segítenek abban, hogy ne kelljen folyamatosan hátrafelé nézve vezetni. A sebességváltóval azonban óvatosan kell bánni, mert a hátrameneti fokozatok gyengébbek. Mivel a hevederek hosszú ideig érintkeznek egy adott ponttal, és a gépnek nagy az önsúlya, Deter a nagy felfekvési felület ellenére nagyon elégedett a tömörítéssel.

Időközben a Mengele szecskázókat eladták, és helyettük egy tiszta Krone flottát alakítottak ki: „Így akartunk nagyobb biztonságot teremteni a betakarítási folyamat során, mert az elmúlt években az időjárási viszonyok egyre átláthatatlanabbak lettek.”


Szecskázást a saját gazdaságuk számára, de bérmunkában is végeznek


Ma két Krone BiG X végzi ezt a munkát


Ezt megelőzően egy Mengele Mammut 6300 (már szállítókerekekkel az első tengelyen) és…


…egy Mengele SF 6600 vette át ezt a munkát. Mindkét gépet eladták, és hamarosan elhagyják a gazdaságot


Az MAN nyergesvontatók felelősek a fő szállítási munkákért


A Hanomag 66C rakodót használtan vették egy építési vállalkozótól, a környéken

KiSZÁLLÁS a tejTERMELÉSből

2016 végén mind a 150 tejelő tehenet eladták, mivel itt nagyobb beruházásra lett volna szükség, ami azonban nem térült volna meg a piaci előrejelzések szerint. Ezért két telephelyen sertéstenyésztésbe kezdtek, 300 és 500 kocával. A méretet úgy tervezték, hogy minden illeszkedjen a meglévő üzemhez, és továbbra is ugyanazon a szinten tudjon működni. Már 2003‑ban épült egy biogázüzem, az ott előállított hő az istállókkal együtt nagyon jó kölcsönhatást eredményez. Nem szükséges gázt vásárolni, és a villamos energiát is megtermelik.

A kukoricatermelés az évek során némileg növekedett, mivel a teheneknek korábban nem volt szükségük annyira, mint a biogázüzemnek. Mivel Deterék a minimális talajművelés hívei, viszonylag korán a Strip-Till eljárás mellett döntöttek a kukoricatermesztésben. Ehhez két, 75 cm-es sortávolsággal dolgozó Kuhn Striger talaj-előkészítő gépet használnak, mivel a gyártónak nemzetközi szinten hosszú távú tapasztalata van ezzel az eljárással kapcsolatban. „A hatékonyság javulása nagyon gyorsan felismerhető volt, mivel a hígtrágyát és a lebontási maradékot közvetlenül a vetőmag alá lehet helyezni. Ezenkívül a talajt fedő mulcsréteg jelentősen javítja a vízháztartást.”

A rendszernek azonban összességében még teljesebbnek kell lennie az egyre enyhébb telek vonatkozásában is, mivel ilyenkor már nem fagynak el biztonsággal a köztes növények. Ezért Tim Deter jelenleg egy speciális késes hengeren dolgozik, mert a piacon jelenleg nem talált az igényeinek megfelelőt. Ezért felkeresett egy vágó- és tömörítőhenger-gyártót, hogy lehetne-e valamit kezdeni a meglévő Väderstad Carrier kompakt tárcsás boronával, mivel ennek a szerszámai hidraulikusan kiemelhetők. Végül megszületett az az ötlet, hogy a hátsó tömörítőhengereket egy nehéz, 65 cm-es késes hengerre cseréljék. Ezzel elérhető a kívánt nyomás, és ez az eszköz külön is működtethető anélkül, hogy átalakításra lenne szükség. A rendszer megvalósítása ráadásul viszonylag olcsó, mivel nem kell teljesen új gépet vásárolni. Ugyanakkor a gyártás során közvetlenül meg tudták beszélni az erős felépítésre és vágási teljesítményre vonatkozó elvárásokat. A fő alkalmazási terület a vegyesen termesztett köztes növény, amelynek a sűrű állománya eddig időről időre eltömítette a Strigert. A saját készítésű késes hengert repcetarlón és kukoricamoly ellen is használni fogják.


Az első Holmer Terra Variant hat évvel ezelőtt került a gazdaságba – szintén használtan. 2019/2020 tele óta egy második Holmer is a járműparkhoz tartozik


A Veenhuis VVT 400 eladásra kerül, 2019-ig időnként még segített a munkacsúcsok idején


A Claas Axion sok középnehéz feladatot végez, mint például a bálázás a vontatott QuadroPac bálagyűjtő kocsival. „Sajnos sok vásárló nem hajlandó megfizetni a bálagyűjtő kocsik nagy hozzáadott értékét” – mondta Tim Deter


Fortschritt trágyaszóró a lótrágyához

Önjáró hígtrágyakijuttató GÉP

Annak érdekében, hogy a biogáztermelés során keletkező lebontási maradékot visszajuttassák a földekre, már a 2000‑es évek elején egy Hollandiából származó, Veenhuis önjáró hígtrágya-kijuttató gépet használtak. A 10,5 m3‑es, sárga, háromkerekű gép a munkavégzés alatt már abban az időben végig a táblán maradt, és szállítótartályok segítségével látták el. A gazdaságon belül gyorsan, nagyon hatékonyan lehetett vele dolgozni. A határidőket stresszmentesen be lehetett tartani, és a bedolgozási idők sem jelentettek problémát.

Hat évvel ezelőtt ezt a területet is tovább bővítették: megérkezett az első használt Holmer Terra Variant a gazdaságba. Kétszeres mennyiségű rakomány és nagyobb teljesítmény, így nagyon gyorsan elintézte a gazdaságban a feladatok kb. 80 százalékát, és a kis holland gép már csak a munkacsúcsok idején segített be. Idén télen az elsőt egy második Holmer követte, mivel összességében nagyon elégedettek voltak vele, és így a bérmunkákat is rendesen meg lehetett szervezni. Deter a bedolgozáshoz egy 6 m-es tárcsás boronát készíttetett Lengyelországban, a Grano System vállalatnál, rendkívül nagy tárcsákkal. A 60 cm-es tárcsák SKF gyártmányú, karbantartást nem igénylő 100 000 üzemórára tervezett csapágyakban futnak, mivel ezekkel nem akartak bajlódni, különösen a hígtrágyánál. A tárcsák közötti távolságot valamivel nagyobbra választották, hogy megelőzzék az eltömődéseket. „Nagyon elégedettek vagyunk ezzel, ezért azonnal kettőt rendeltünk” – mondta Deter. De ugyanígy elégedettek a Vogelsang 24 m-es vonszolt csöves hígtrágya-kijuttató kerettel is, amely már a gépen található.

A körforgásra épülő rendszer a nagygazdaság ellenére működik, jóllehet sok szempontból csak a kisüzemi formában gazdálkodók bíznak ebben a rendszerben. Mivel a régió talajai nem a legjobbak, Deteréknek mindig is új utakat kellett keresni a tiszta piaci gyümölcstermesztésen kívül is. Ez csak egy kis részét teszi ki a gazdálkodásnak, attól függően, hogy miként lehet beépíteni a vetésforgóba. „Kizárólag piaci termeléssel itt nagyon nehéz lenne foglalkozni. Ezért végzünk sok feldolgozást – értsd alatta a sertéseket és a biogázt.” Ugyanakkor mindig fontos volt, hogy a tápanyagok a rendszerben maradjanak. Takarmányozás szempontjából szinte önellátóak, és a több lábon állás további tartópillére a lovak bértartása lett.

A hitvallásuk: nincsen mindenre kész gyógymód, egyszerűen sok mindent ki kell próbálni. Ha valamivel sikert értek el, akkor sem szabad erre az egyetlen rendszerre támaszkodni, hanem folytatni kell annak ellenőrzését, hogy van-e megfelelő megoldás más és változó körülményekre – kulcsszó ebben az esetben az éghajlatváltozás, beleértve a vízzel kapcsolatos problémákat.


Két Kuhn Striger van használatban, egyikük a Holmer-Terra Variant hígtrágyaszóróval


A nagy késes hengereket Tim Deter készíttette, egyedi módon. Ezt egy használt…


…Väderstad Carrier rövidtárcsára fogják felszerelni. Utána köztesnövényekhez, repce- és kukoricatarlón fogják használni


Egy másik Carrier veszi át a klasszikus sekély tarlóművelést és a magágy-előkészítést

Matthias Mumme és Tobias Meyer