fbpx

Rekordot dönt a Väderstad magyar leányvállalata

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 08.

A június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow keretein belül a Väderstad is megmutatta az érdeklődőknek legújabb fejlesztéseit. Dr. Kalmár Tibor, a hazai leányvállalat ügyvezető igazgatója a legfontosabb tudnivalókat lapunk olvasói számára is összefoglalta, emellett a jelenlegi piaci helyzetről, a gépesítési lehetőségekről, kihívásokról is beszélgettünk.

 

Dr. Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője
Dr. Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője

 

– Önöknél lassan vége a gazdasági évnek. Milyen eredményeket hozott ez a szezon?

– 2015-ben történt utoljára, hogy 300 munkagép fölött adtunk el egy gazdasági évben, ezt az eredményt most újra tudjuk hozni. Rekordévet várunk, több mint 320 eladott géppel, árbevételben pedig kb. 7 milliárd forinttal tervezünk. Érdekes, hogy ebből már egymilliárdot az alkatrész képvisel. Sokan rájöttek az évek során, hogy milyen biztonságot jelent az eredeti, gyári alkatrész. Anyagminőségben ugyan néhányan megközelíthetik a miénket, de méretpontosságban, illeszthetőségben már messze nem olyanok, mint az eredeti Väderstad alkatrészek. A gazda bármikor bejön hozzánk, nálunk mindig van alkatrész – és akkor még nem is beszéltünk olyan többletszolgáltatásainkról, mint például a művelőtárcsáinknál az élettartam-garancia.

 

– Nemrég elindult a Tempo előrendelési akció. Milyen eredményeket hozott a szemenkénti vetőgépük?

– A Tempóval olyan sikereket értünk el, amire korábban nem volt példa. Egy év leforgása alatt közel 130 gépet adtunk el. Ez a gép egy igazi áttörést hozott a piacon, túlzás nélkül mondhatom, hogy 1-2 év alatt visszahozza a termelő számára az árát egy ilyen beruházás. Továbbra is élénk piacra számítunk, a tartósan magas terményárak is segíthetik ezt a keresletet. A Väderstadra egyébként mindig is jellemző volt a keresleti piac, sohasem tudtunk annyit gyártani, hogy elég legyen. Mindig többet tudnánk, tudtunk volna eladni. Nem igazán termelünk készletre. Egyébként általában világviszonylatban is óriási a kereslet a mezőgazdasági gépek iránt. Arra lehet számítani, hogy megnyúlnak a szállítási határidők, a beszállítói korlátok is ebbe az irányba hatnak. Ezt mi még nem igazán érezzük, de ha valakinek például most a tarlóhántásra kellene új gép, ott azért már bajban lennénk. Nálunk a svéd gyárban amúgy is szokásos nyári, egyhónapos leállás lesz a szabadságok, karbantartások miatt.

 

– Mi a helyzet a gépek árával? Folyamatosan alapanyagár-emelkedésről hallani gyakorlatilag minden piaci szereplőtől.

– Ez nem egyszerű kérdés, mert az alapanyagárak megállás nélkül emelkednek, tavaly ősz óta az acél például kb. 80%ot ment fel. A Tempo az első termékünk, ahol már nekünk is meg kellett lépni az áremelést, amit viszont az elszezoni kedvezmények kompenzálni tudnak Várhatóan októberben, az általános előszezon indulásánál ugyanez lesz helyzet. Tehát, akik az elsőszezonban rendelnek munkagépet, mondhatni, hogy még az idei áron juthatnak hozzá.

A problémát abban látom, hogyha meg is áll ez a jelentős áremelkedés, várhatóan akkor sem fog a korábbi szintekre visszakorrigálni az alapanyagár, és ez komoly inflációgerjesztő folyamatot indíthat el. Itt messze nem csak a mezőgazdasági gépekről van szó, az élet minden területe megdrágul.

 

MÁR A RAPID IS KORSZAKALKOTÓ ÚJDONSÁG VOLT

– Mi most a legfontosabb téma, ami önöket és partnereiket is foglalkoztatja? Mi alapján válogatták össze a kiállításon prezentált gépeket?

– Már csak a kiírt pályázatok miatt is a precíziós gazdálkodás, és emellett természetesen a Väderstad precíziós vetéstechnika, technológia van most fókuszban. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Väderstad nemcsak a Tempóval, hanem annak idején a Rapid gabonavetőgépekkel is úttörő szerepet játszott a technológiai fejlesztéseknél. A nagysebességű gabonavetést is mi mutattuk be, ezzel lettünk igazán híresek, sokáig a Rapiddal azonosították a svéd gyártót. A Rapid, hiába lassan harminc éves márka, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma is az egyik legkorszerűbb gabonavetőgép a piacon.

A konstrukciónak köszönhetően a középkötött-kötött talajok esetén, extrém időjárás és talajkörülmények között is jó választás. Persze ma már „fel van okosítva”, mindent tud, amit precíziós gabonavetésnél tudni kell. De ha az alapoknál kezdjük, fontos, hogy klasszikus, 12,5 cm-es gabonasortávra vet, ami a hazai gyakorlatban a legelterjedtebb. A Rapid az első vetőgép volt a piacon, amely a növény igényeinek és a klíma jelentette elvárások alapján készítette magágyat. A legkötöttebb talajokon is tudja azt a vetési mélységet biztosítani, amire szükség van. Ehhez megfelelő lezáróegységgel rendelkezik, ami a kötöttebb, nehéz művelésű talajokon kell.

A Rapid képes változó magmennyiséggel vetni, megkapta a piacon ma az egyik legkorszerűbb E-Control vetésvezérlési technikát. Nemcsak ezért jó ez, mert egy iPad-es vezérlésről van szó, hanem a grafikus megjelenítés miatt nagyon könnyű használni, korosztálytól függetlenül segíti a gépkezelők munkáját. Ráadásul rengeteg segédanyag is megtalálható rajta. Ha valaki úgy kezd el dolgozni a géppel, hogy előtte nem használt Rapidot, ő is el tud vele indulni, hisz az összes tudnivaló, instrukciós könyv rajta van.

 

Väderstad

 

POFONEGYSZERŰ KALIBRÁLÁS

– Milyen vezérlési pluszokat alkalmazhatnak a gazdák ezeken a gépeken?

– A levegős Rapidokhoz rendelhető egy úgynevezett interaktív mélységszabályzás, ami lehetőséget ad arra, hogy le lehessen követni a talajok heterogenitásából adódó munkamélység-változást. Jelzi a vetőgép a pilótának, hogy például egy süllyedősebb foltba érkezett, és korrigálhat a pilóta.

Teljesen alapnak tekinthető a változtatható magmennyiség használata, a gép a táblavégi fordulókat felismeri, szakaszolni automatikusan félvégelzárással lehet, ez automatikus. Véleményem szerint a gabonavetőgépeknél talán kicsit túldimenzionált a soronkénti elzárás használata.

Idetartozik még, hogy a 3-4 méteres mechanikus vetőgépnek a magadagolása hidraulikus, így ugyanúgy képes a változtatható mag- és műtrágyamennyiség kezelésére. Ezzel fontos megtakarításokat lehet elérni, vetőmag- és műtrágya-felhasználásban egyaránt.

A másik gabonavetőgép-családunk a Spirit, amit elsősorban laza és középkötött talajokra ajánlunk, vezérlésben, kialakításban is a jelenlegi kínálat egyik meghatározó darabja. A kalibrálás pofonegyszerű a SeedEye használatával. Ez a vetésérzékelő, magszámláló rendszer a 21. század technikája, ugyanúgy használható a Spiritnél, mint a Rapidnál. Segítségével nem kilóra, hanem magszámra kalibrálhatunk, ez a precíziós gazdálkodásban óriási előrelépés. Ez a rendszer egyébként egy magyar fejlesztés, gyári beszállítónk, a Digitroll Kft. csapata állítja elő, ugyanúgy, mint a Tempo vetőgép érzékelőit.

A mikrogranulátum-kijuttatásról érdemes még elmondani, hogy sokan keresik azt a megoldást, hogy a gabonavetésnél is vetés közben menjen a starterkijuttatás. Mind a Rapid, mind a Spirit használatával ez természetesen megoldható.