fbpx

A tisztaságfelelős

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 24.

A magasnyomású tisztítók körében a már régóta jól ismert sárga színű német márka áll az élen. Időközben a „kärchern” ige, vagyis a „Kärcher gépekkel tisztítást végezni” kifejezés hivatalosan is bekerült a német helyesírási szótárba. A piac azonban még sok más lehetőséget is kínál, és más színeket is minden bizonnyal érdemes lehet megtekinteni.

Elvileg azt lehet mondani: a sok sokat segít; minél nagyobb a nyomás, annál jobb a nagynyomású tisztító teljesítménye. A legegyszerűbb változat a hidegvizes technológia, amely nagy területek tisztítására és tartós használatra egyaránt alkalmas.


SEGÉDERŐ AZ ISTÁLLÓBAN: a gépek ápolására szolgáló magasnyomású tisztító állandó része a gépcsarnoknak/mosócsarnoknak


MINDEN KÉZNÉL VAN: a pisztoly, az acélcső és a fúvókák kiválasztása ugyanolyan fontos, mint a megfelelően működő tisztító beszerzése

Akinek szó szerint több gőzre van szüksége, annak viszont érdemes forróvizes készüléket választania. Ezeket gyakran gőzborotvának is nevezik. Még jobban tisztítanak ugyanazon a nyomáson, és a csőben lévő vizet 150° C fölé is fel tudják melegíteni. Ez azért lehetséges, mert a víz forráspontja – ami valójában 100 °C – magasabb nyomáson felfelé tolódik. Ugyanez vonatkozik a gyorsfőző kuktákra: a nagyobb nyomás magasabb vízhőmérsékletet biztosít. Ez fordítva van a Mount Everesten, ahol a levegőnyomás olyan alacsony, hogy a víz 70°C-on forr. A fűtőolaj biztosítja a forróvizes magasnyomású tisztítók számára a szükséges hőmérsékletet, amely a professzionális eszközökön be is állítható. Ha a víz fogytán van, a rendszer rendszerint automatikusan kikapcsol a biztonság érdekében, hogy ne károsítsa a fűtőkamrát.

Első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen eszköz sok vizet elhasznál. Éppen ellenkezőleg, egy normál tömlő vízfogyasztása sokkal nagyobb, mert az átmérője nagyobb. Például: a szokásos 3/4 coll átmérőjű tömlő teljesítménye kb. 200 l/min a vezetékekben lévő 4 bar vezetékes nyomáson, a vékonyabb, 1/2 coll átmérőjű tömlőé csak kb. 50 l/min – de ezek mind az átmérőt csökkentő, vízsugarat képező fúvóka nélkül dolgoznak. A nyomás itt mindig ugyanaz marad, csak a víz sebessége növekszik. A magasnyomású tisztító ugyanakkor 180 bar értékig képes növelni a víznyomást, és így a fúvókánál is nagy sebességeket érhet el kevesebb vízzel. Ez azonban még kisebb, mint egy normál tömlő esetében. Ezért az átlagos magasnyomású tisztítók vízfogyasztása körülbelül 15 l/min, a legnagyobb készülékek fogyasztása pedig 20-25 l/min. A magasnyomású tisztítókat ritkán használják folyamatosan, a pisztoly állandó nyomva tartásával, viszont a hagyományos tömlőből gyakran a tisztítás végéig folyamatosan folyik a víz, és a csap teljesen nyitva van, ezért a szivattyú a gyakorlati használat során még több vizet takarít meg, mint ahogy azt a műszaki adatok ígérik.

Az olyan gyártók, mint a Stihl, a Husqvarna és a Bosch, szintén szerepelnek a hidegvizes készülékek piaci áttekintésében

A kezdőknek ajánlott eszközök (hideg víz) kb. 2 kW teljesítménynél és 100 bar üzemi nyomásnál kezdődnek

FELSZERELTSÉG ÉS ANYAG

A legolcsóbb szivattyúházak műanyagból készülnek, és a gyártó szerint általában csak körülbelül 10 percig szabad őket folyamatos üzemben használni. Az üvegszállal erősített szivattyúk valamivel jobbak. Az alumínium házak sokkal jobb minőségűek, de a legtartósabb megoldást a sárgarézből készült szivattyúk kínálják. A rozsdamentes acél dugattyúk kerámia bevonattal szintén jó minőségűek. A jó eszközök szárazon futás elleni védelemmel is fel vannak szerelve, így nem sérülnek meg azonnal, ha a vízellátás – például egy megtört ellátótömlő miatt – megszűnik. Nagyobb eszközöknél szinte mindenhol lehetőség van arra, hogy mosószert adagoljunk a vízhez. Attól függően, hogy hova kerül a szennyvíz, figyelni kell a biológiai lebonthatóságra. Jobb eszközök esetén beállítható az üzemi nyomás és ezáltal a vízmennyiség, attól függően, hogy mennyire makacs a szennyeződés.

A forróvizes készülékeknek fűtőkamrájuk van, amelyben a víz 150 fokig melegíthető

A gép felszereltsége gyakran magában foglalja a nagynyomású tömlőket 20 m hosszúságig és a használathoz megfelelő fúvókákat

Egyes eszközöknél ez közvetlenül a pisztolyon is lehetséges: a kijelzőnek és az elektronikus vezérlésnek köszönhetően ez egyetlen ujjal megtehető. Tehát ha csak egy ponton van szüksége sok gőzre, akkor hozzáadhatunk egy kicsit több nyomást és szükség esetén hőmérsékletet is, ahelyett, hogy folyamatosan teljes gőzzel dolgoznánk. Az ilyen részletek javítják az eszközök pillanatnyi kezelését, ám a gyártók az alapvető funkciókat már régóta nagyrészt kidolgozottnak tekintik. Érdemes figyelmet fordítani a fúvóka kialakítására is: egy forgósugaras szennymaró tulajdonképpen minden készüléknél megtalálható, de már itt is vannak olyan megoldások, amelyek mozgó alkatrészek nélkül működnek. A gyártó által kínált kiegészítők áttekintésére mindenképpen érdemes időt szánni. Mivel a hosszú, kissé merev nagynyomású tömlőket használat után kissé nehézkes tárolni, az integrált tömlőcsévélő szintén nem rossz megoldás. A tömlőket a szokott módon egy fogantyúra akasztva is tárolhatjuk mindaddig, amíg nem törnek meg.

Ha valakinek a mosás területén nincs megfelelő hálózati csatlakozása – a legtöbb professzionális eszköznek 400 V/16 A szükséges, kisebbeknek elegendő egy normál aljzat is – olyan eszközöket is választhat, amelyek szivattyúját egy belsőégésű motor hajtja. Ez megkönnyíti a mobil használatot, bár a vízcsatlakozás természetesen nélkülözhetetlen – legalábbis majdnem mindig. Mosócsarnokokhoz helyhez kötött magasnyomású tisztítók is alkalmazhatók.

Figyelem, a mosóhely kiválasztásakor az olajok stb. nem kerülhetnek a szennyvízbe!

A mosócsarnokokban helyhez kötött eszközök is használhatók széles választékú tartozékokkal

FÜGGETLEN SPECIÁLIS ESZKÖZÖK

Aki önkormányzati szolgáltatóként is dolgozik, az egy mobil, teljesen független utánfutó beszerzésén is elgondolkozhat: Egy ilyen eszköz felszerelhető egy gyomirtó szárral, majd az utakon gyomirtásra használható, vegyi anyagok nélkül, csak forró vízzel. Ez a kategória tartállyal is rendelkezik, ezért építkezésen vagy terepen is felhasználható. De óvatosnak kell lenni! A gépeket nem lehet bárhol csak úgy megmosni, mivel az olajat és más anyagokat nem szabad a normál szennyvízbe vagy akár a szabadba engedni. Ezért gyakran előírnak egy leválasztót a mosási területen, a hígtrágyatárolóba vagy a biogázüzembe történő bevezetés pedig általában nem engedélyezett. A helyi vízügyi hatóság azonban erről részletesebb információkat nyújthat.

 

Tobias Meyer

CÍMKÉK Boschstihl