fbpx

A sikeres gazdálkodás kulcsa: a tarlóhántás

Írta: Fodor Mihály - 2019 július 05.

Ha kevés a csapadék, fontos az egyenletes és precíz tarlóhántás. A gazdáknak érdemes a tarlót rögtön aratás után lehántaniuk. Így megőrizhető a gyomok és az elpergett szemek keléséhez szükséges nedvesség. A gabona- és repcemagok, illetve gyommagvak a talaj felső 5 centiméterébe való bekeverése és letömörítése ideális viszonyokat teremt a gyors keléshez.

Tarlóhántás nélkül a víz a kapillárishatás miatt úgy röppen el a talajból, mint füst a kéményből. A vízveszteség négyzetméterenként 10-15 liter. A szalma a talajba sekélyen keverve hamar elkezd bomlani, ráadásul védi a talajt a további kiszáradástól. A mechanikai gyomirtásnak is nagy a jelentősége. A többszöri talajmunka újabb és újabb kelési hullámokat indít, így a gyomok mechanikusan kordában tarthatók, ez pedig fenntartható megoldás.

Precíz és hatékony munka

Hatékony tarhóhántés kapákkal és tárcsákkal egyaránt elvégezhető. A TERRADISC tárcsa rögképzés nélkül vágja át a szármaradványokat. Az ideális munkamélység 3-4 cm-nél kezdődik, a beállítást a szalmamennyiség függvényében lehet elvégezni. A TERRADISC még a kemény, száraz talajokon is gond nélkül boldogul. Erős felépítésének és az agresszív szögben álló konkáv tárcsáknak köszönhetően a Pöttinger tárcsái tökéletesen behatolnak a talajba.

A 2- vagy 3-soros SYNKRO tarlóhántó kultivátorok a tárcsák alternatívái lehetnek. A SYNKRO kultivátorokat úgy tervezték, hogy tökéletesen keverjenek, függetlenül a munkamélységtől. Mivel a szárnyak magassága és szöge állítható, a talajba hatolás a lehető legoptimálisabbra beállítható, így a munka tökéletes még száraz talajon is; a tarlómaradványokat minden körülények között nagyszerűen összekeveri a talajjal.

Hengerek széles választéka

Tarlóhántáshoz a Pöttinger késes gyűrűt vagy CONOROLL hengereket ajánl, melyek optimálisan visszatömörítik a szármaradvány-talaj keveréket. A szabvány felfüggesztéseknek köszönhetően más hengerek (rotopack, sima vagy dupla pálcás henger, gyűrűs tömörítőhenger) is gyorsan felszerelhetők a SYNKRO vagy TERRADISC gépekre.

Egy menetben

A TEGOSEM takarónövény-vetőegységgel a tarlóhántás és a másodvetés egy menetben elvégezhető, amivel időt és pénzt takaríthatunk meg. A TEGOSEM a PÖTTINGER TERRADISC tárcsával és SYNKRO kultivátorral is kombinálható; hárompont-függesztéssel rendelkező és vontatott gépekhez egyaránt kapcsolható.