fbpx

A Quicke nem állt meg a fejlesztésben

Írta: Fodor Mihály - 2019 június 05.

A SIMA szakkiállítás egyik impozáns standján a Quicke újdonságait ismerhettük meg. Alábbi cikkünkben a hazai piacon is várhatóan sikeres termékekkel kapcsolatos információkat ismertetjük.

ÚJ QUICKE XL MUNKAESZKÖZÖK

Idén nem kevesebb mint tíz új XL munkaeszközt dob piacra a Quicke. Fejlesztésük során fontos cél volt megfelelni a piac egyre magasabb igényeinek, illetve még változatosabbá tenni a Quicke amúgy is gazdag eszközkínálatát. Az új munkaeszközök megoldásokat kínálnak olyan, egymástól nagyon eltérő anyagok kezelésére, mint a szilázs, a szerves trágya, a kő, illetve több új, általános mezőgazdasági rakodókanál is piacra kerül.

A Quicke közismerten a mezőgazdasági ágazat modernizációjának és digitalizációjának egyik motorja. 2018-ban újabb lépéseket tettek annak érdekében, hogy a homlokrakodók és eredeti munkaeszközök teljes körű gyártóivá váljanak. Nem kevesebb mint tíz új XL eszköz kerül piacra, tovább bővítve a kínálatot. Lars-Erik Lindström termékmenedzser így foglalta össze a fejlesztések mozgatórugóit: – Régebben kizárólag homlokrakodós traktorok számára gyártottunk munkaeszközöket. Ám a gazdálkodás munkakörülményei változtak, egyre nőtt az igény a nagy, nehéz gépekre, így sok eszköz kicsinek bizonyult. Mindeközben sok gazdálkodó az eltérő munkaműveletekhez több különböző gépet használ, azaz nekünk nagyobb eszközöket kellett kínálni a homlokrakodókhoz éppúgy, mint a rakodógépekhez. Az XL eszközök fejlesztésének ez az egyik oka.

Ahogy növekszik a cég, úgy nő az eszközkínálat is, minden évben piacra kerül néhány, hogy még színesebb legyen a paletta. Lars-Erik Lindström még hozzátette, hogy a Quicke célja mindig is a teljes körű kínálat megteremtése volt.

– Büszkék vagyunk termékeink erejére, minőségére, tartósságára; az XL sorozat tagjai sem kivételek ez alól. Szünet nélkül azon fáradozunk, hogy bővítsük a kínálatot minden gép számára, legyen szó akár kis, akár nagy eszközökről. Rengeteg a kihívás, ám biztos vagyok benne, hogy a jövőben is túlszárnyaljuk majd a várakozásokat, és segítünk a gazdálkodóknak egyre hatékonyabbá válni. Kollégáimmal együtt izgatottan várjuk, mi lesz majd a következő fejlesztésünk eredménye – foglalta össze Lars-Erik Lindström.

MODERNIZÁLT Q-COMPANION®, RÉGEBBI MODELLEK UTÓLAGOS KORSZERŰSÍTÉSE ÉS BLUETOOTH® TECHNOLÓGIA

A Q-companion® 2017-ben jelent meg a piacon, azóta szerte a világon igen népszerű. Főbb jellemzői a beépített mérleg, a pozíciómonitor, a karbantartási emlékeztetők és a rakodási munkák nyomonkövetése, ám ahogyan a termékek fejlődnek, úgy követik őket az alkalmazások is. A korábbi modellek modernizálása iránt óriási igény mutatkozik, így a Quicke kifejlesztette azt a Q-companiont®, amely minden 2005 és 2017 között gyártott prémium modellhez kapcsolható, beleértve a Quicke Dimension és Trima Plus rakodókat is. A Q-companion® 2017-ben látott napvilágot, jó érzékkel elégítve ki a gazdálkodók egyre erősebb igényét olyan univerzális megoldás iránt, amely képes a rakodót „digitalizálni”. Azzal, hogy a terhet automatikusan le lehet mérni és nyomon lehet követni a munkát, a Quicke teljesítette ígéretét: a rakodó működése hatékonyabb és intelligensebb lett.

A Q-companion® legfrissebb változata ugyanilyen felhasználóbarát. A Bluetooth® kapcsolat révén a felhasználó egyszerűen megjelenítheti a súlyadatokat a felhőszolgáltatásban, majd később számítógépen vagy táblagépen. A Qcompanion® kijelzőjén tárolható munkaeszközök száma tízről 30-ra nőtt, illetve már több felhasználói profi l adható a rendszerhez, így több személy használhatja saját felhasználónévvel ugyanazt az egységet. Újdonságként a gépkezelő bizonyos beállított emelési magasság vagy billentőszög elérésénél hangjelzést kap, így aztán akkor is tudni fogja, hogy a kanál vízszintben van, ill. hogy a raklapvilla elérte a raktári polc szintjét, ha nem néz rá a kijelzőre.

– A Q-companion® egy élő, folyamatosan fejlődő rendszer. Azt szeretnénk, ha a lehető legtöbb gazdához eljutnának a fejlesztéseink, így aztán természetes lépés volt részünkről a régebbi modellek alkalmassá tétele. Ilyenből kb. 350 000 dolgozik szerte a világon, vagyis ennyi ember munkáját tehetjük könnyebbé. Nagy utat tettünk meg idáig és minden egyes modell a mezőgazdaság digitalizációjának egy újabb lépcsőfokát jelenti – magyarázza Magnus Sundell, az Ålö termékmenedzsere.

Az okostelefonos alkalmazással és a felhőszolgáltatással együtt inkább nevezhetjük a rendszert egy intelligens kollégának, nem pedig csupán egy többfunkciós berendezésnek. A mobilalkalmazás (iOS és Android) alapvetően egy anyaggazdálkodási rendszer, amely képes a rakodó adatai alapján nyomon követni az egyes tábláról származó terményt, a felhasznált tápanyagokat stb. A Q-companion® tényleg mindent tud, amit egy modern gazdálkodó igényelhet.

CÍMKÉK Quicke