fbpx

A népszerű traktor Stage V frissítést és új csúcsmodellt kap

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 14.

A CLAAS ARION 400 traktorokat átalakították a Stage V kibocsátási szabvány jegyében – új kialakítás, új csúcsmodell és CLAAS energiagazdálkodás, a CLAAS Power Management (CPM) által az ARION 440 és a nagyobb testvérei nagyobb teljesítménnyel lesznek elérhetők. Sőt, az új modellek nagyobb hidraulikus erővel, nagyobb emelőkapacitással és nagyobb járműössztömeggel rendelkeznek.

 

CLAAS ARION 400
Az új modellek nagyobb hidraulikus erővel, nagyobb emelőkapacitással és nagyobb járműössztömeggel rendelkeznek

 

AKÁR 155 LE CPM SEGÍTSÉGÉVEL

A Stage V kibocsátási szabvány bevezetésével a CLAAS az ARION 400 traktorokat számos új teljesítménynövelő funkcióval látta el. A széria immár 7 modellt tartalmaz, és a CPM segítségével 90 és 155 LE közötti maximális teljesítményűek (ECE R120 szabvány szerint). Ez azt jelenti, hogy a CPMmel együtt az új zászlóshajó modell, az ARION 470 maximális teljesítménye 155 LE és maximális nyomatéka pedig 630 Nm.

Az összes modell a legkisebb ARION 410-től a legerősebb ARION 470-ig 4,5 literes négyhengeres Fiat Powertrain motorral van felszerelve, amelyek a legújabb 4-szelepes technológiát, turbófeltöltőt és töltő levegőhűtést is felvonultat. A turbófeltöltők az ARION 430-tól felfelé wastegate szeleppel is el vannak látva. A Stage V szabvány szerint a kipufogógázokat a SCRoF technológia (Selected Catalytic Reduction on Filter) és a dízel oxidációs katalizátor (DOC) hatékony kombinációjával tisztítja. Ez azt jelenti, hogy a motorok nemcsak tisztán járnak, hanem eközben nagyon hatékonyak, alacsony gázolaj- és AdBlue-fogyasztással rendelkeznek. A 140-190 l űrtartalmú üzemanyagtartály elégnek bizonyul a hosszú munkanapokon, míg a 17-22 literes AdBlue tartály újratöltésére csak minden második tankolás után van szükség.

A motorok rendkívül könnyen karbantarthatók. 600 órás olajcsere-intervallumra vannak kalibrálva. A könnyebb tisztítás érdekében nyitható radiátorpanelek találhatók a motor előtt és a könnyen elérhető légszűrő, melyet csak időnként kell tisztítani, mivel a ciklonos előtisztító a szennyeződés körülbelül 90%-át eltávolítja a beszívott levegőből.

 

HATÉKONY POWERSHIFT SEBESSÉGVÁLTÓ

Az ARION 430-tól felfelé a vásárlók két bevált, rendkívül hatékony PowerShift sebességváltó közül választhatnak. A QUADRISHIFT (alapfelszereltség az ARION 410 és ARION 420 modelleknél) 16 előre és 16 hátrameneti fokozatot kínál, négy tartományra osztva, négy PowerShift fokozattal. Az opcionális HEXASHIFT sebességváltó 6 PowerShift és 24 előre- és hátrameneti fokozattal rendelkezik. Kúszósebességváltó-opció 150 m/h-ig elérhető mindkét sebességváltó-változatnál. A HEXASHIFT 40 km/h maximális sebességet 1840 fordulat/perc motorfordulatszámnál éri el.

A QUADRACTIV és HEXACTIV funkciókkal a hajtóművek mind csoportot mind a powershift fokozatot automatikusan kapcsolják, sebesség motorfordulatszám függvényében intelligensen választják és kapcsolják a kívánt fokozatot. A váltó beállításain belül három automatikus váltási mód van (teljesen automatikus, TLT és kézi üzemmód), amelyeket az üzemeltető programozhat, hogy megfeleljen a feladatnak. Az automatikusváltás-funkció csak a CLAAS Információs Rendszerrel (CIS) rendelkező ARION 400 traktorokhoz érhető el.

A REVERSHIFT irányváltó kuplung nélkül teszi lehetővé a könnyű irányváltást a kormánykerék konzolján lévő karral és opcionálisan a jobb oldali kartámaszon található multifunkcionális vezérlőkarral is, ami különösen hasznos homlokrakodóval történő munkák során. A CIS-ben a kezelő könnyedén, egyedileg beprogramozhatja a megfelelő sebességfokozatot a rakodás közbeni, vagy a táblavégi irányváltáshoz, valamint beállíthatja az indulófokoza tot is. Az irányváltás érzékenysége 9 fokozatban állítható. A HEXACTIV funkcióval lehetőség van tempomat programozására is.

A SMART STOP egy másik kényelmi funkció, amelyet a munkaterhelés csökkentésére terveztek. Automatikusan oldja a kuplungot, amikor a féket megnyomják, hogy a traktor leálljon, és a fékpedál felengedésekor a gép újra elindul.

 

CLAAS ARION 400
A standard fülke felszereltsége CIS és CIS+ csomagokkal bővíthető

 

KOMPAKT, MOZGÉKONY ÉS TERHELHETŐ

Az ARION 400 ötvözi a 2,49 m hosszú (ARION 410 és ARION 420) vagy 2,53 m (ARION 430 – ARION 470) hosszú tengelytáv előnyeit a rövid teljes hosszúsággal. Az első kerék az akár 55 fokos kormányzási szögével kivételes manőverezhetőséget biztosít – ezt egy új kormányszögtől függő automatikus négykerékmeghajtás és az opcionálisan változtatható kormányarány segíti. Kompakt méretei ellenére a robosztus traktor garantálja a függesztett munkagépek biztonságos szállítását és kivételes stabilitást mutat homlokrakodóval történő munkában. Ez az 50:50 százalékos súlyelosztásának tudható be (súlyozatlanul). A traktorok megengedett össztömegét 9 tonnára növelték, így akár 3,8 tonna hasznos teher is megengedett. Az új opcionális zárt rendszerű terhelés érzékelős hidraulika 150 l/perc hidraulikus teljesítményt biztosít, ami elegendő a legnagyobb igénybevételek kielégítésére is. Ez a megoldás még az üzemanyag-takarékos 1600 fordulat/perc mellett is 110 l/perc teljesítményt nyújt. Összesen négy szivattyúopciót kínál két nyitott központú hidraulikakörből, amelyek 60 és 100 l/perc teljesítményt nyújtanak egy 110 l/perc teljesítményű terhelésérzékelő hidraulikus rendszeren keresztül. Mindkét terhelésérzékelős változat megnövelt emelési kapacitást kínál 6,25 tonnát, hátul.

A teljes integrált első függesztőmű és a gyárilag felszerelt homlokrakodó szintén fontos pluszpontot jelentenek. Mindkettő kényelmesen vezérelhető a multifunkciós vezérlőkarral, azzal a lehetőséggel, hogy a homlokrakodó ELECTROPILOT (CIS vagy CIS+) vagy FLEXPILOT segítségével vezérelhető. Ezáltal nem kell folyamatosan áthelyezni a kezét. Az ELECTROPILOT reakciókészsége mostantól a kezelő kívánsága szerint beállítható. Az új automatikus homlokrakodó-észlelő rendszernek köszönhetően nincs többé szükség a hidraulikus funkciók kézi vezérlésére.

 

MÉRETRE SZABOTT KÉNYELEM

Az elődökhöz hasonlóan az új ARION 400 is többféle felszereltségben rendelhető. A kezelő kényelmének további növelése érdekében PROACTIV rugózott első híd, mechanikus kétpontos vezetőfülke rugózás és különféle ülés variációk állnak rendelkezésre. Az első és a hátsó felfüggesztések, valamint a CLAAS homlokrakodók is lengéscsillapítóval vannak felszerelve.

Ezenkívül az ARION 400 a normál, üvegtetős vagy átlátszó napfénytetős fülke mellett opcionálisan egy alacsony profilú fülkével is vagy az egyedi PANORAMIC fülkével is elérhető. Ez utóbbi páratlan kilátást biztosít, valamint teljes kilátást nyújt a megemelt homlokrakodóra, az egybefüggő 2,41 m2 nagy szélvédőnek köszönhetően. A széles nyitási szögű ajtók által a kezelő kényelmesen és biztonságosan léphet fel és le a fülkéből. A kommunális munkához bizonyos típusok egy ötoszlopos törésbiztos fülkével, polikarbonát oldalsó ablakkal állnak rendelkezésre. A LED világítás opcionálisan minden fülkeváltozathoz elérhető.

A standard fülke felszereltsége CIS és CIS+ csomagokkal bővíthető. Mindkét csomag tartalmazza a jobb oldali kartámaszban található multifunkciós vezérlőkar 10 vezérlőelemét és a jobb oldal A-oszlopban található kijelzőt, amely a CIS+ változatban nagy kontrasztú színes CIS kijelzővel rendelkezik (a CIS verzióhoz ez opcionális). A CIS+ változat elektrohidraulikus hidraulikaköröket tartalmaz.

 

További CLAAS gépek a forgalmazótól.

Az ARION 400 főbb paraméterei:       

CLAAS ARION 400

BZS