fbpx

A Bobcat tovább terjeszkedik Csehországban

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 18.

A Doosan Bobcat EMEA bejelentette EMEA-régióbeli (Európa, Közel-Kelet és Afrika) központjának megnyitását, ezzel jelezve a további terjeszkedést Csehországban. Dobříš campusának részeként az újonnan átadott épület a társaság vezetőségének és további alkalmazottaknak biztosít helyet, kiegészíti a gyártóüzemet, valamint oktatási és innovációs központot alkot, ahol Európa és a világ egyéb részeinek Bobcat gépekkel történő ellátása történik.

Rekordméretű beruházás, forgalom- és termelésnövekedés

Csak ebben az évben a társaság dobříš-i beruházásának értéke eléri a 20 millió eurót. 2018-ban a Doosan Bobcat EMEA régiójának bevétele 765 millió eurót tett ki, a dobříš-i gyár pedig rekordszámú, 17206 gépet gyártott. A vállalat azt tervezi, hogy idén 20%-kal növeli a termelést, és először átlépi a 20 000 gép/év határt.

A Bobcat története 60 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a világ legnagyobb részében a Bobcat a kompaktrakodók szinonimájává vált. Csehországban 2001 óta működik. Jelentős fejlesztés 2007-ben történt, egy új rakodó- és minikotrógépek gyártóüzem felépítésével és a globális Doosan Group általi átvételével. Az új gyártási kapacitások mellett a Doosan Bobcat kiterjedt képzési központot és egy kiemelt innovációs központot is épített. A teljes campus fejlesztését szimbolikusan koronázza meg a társaság EMEA központjának megnyitása, amely a belgiumi Waterloo-ból a csehországi Dobříšba költözött.

A 10 millió euró értékű háromszintes központ 1561 m2 alapterületű, és több mint 3370 m2 irodaterületet kínál 200 alkalmazott számára. A beruházás része volt az épületet körülvevő több mint 7000 m2-nyi zöldterület létrehozása. A tágas parkolóterület elektromos járművek töltőállomásait is tartalmazza.

Társadalmi-gazdasági jelentőség az egész régió számára

Gustavo Otero, a Doosan Bobcat EMEA-régióért felelős elnöke szerint: „az új központ megnyitásával Dobříš-ban befejezünk egy olyan beruházást, amely – a fejlesztés, a termelés és a vállalat vezetésének egy helyre telepítésének köszönhetően – társadalmi-gazdasági jelentőséggel bír az egész régió számára, és iparágunkban ez egyedülálló. A Doosan Bobcat Csehországban folytatott tevékenysége során mintegy 120 millió eurót fektetettünk be, a termelést ötszörösére, az alkalmazottak számát több mint a háromszorosa növeltük. A jövőben a kékgalléros és a fejlesztési szakemberek további felvételére számítunk.”

A Doosan Bobcat számokban:

– a kompakt építőipari gépek gyártásának világvezetője és a mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb gyártója.

– 2018-ban 17206 gépet gyártottak a dobříš-i gyártóüzemben (20%-os növekedés 2019-ben);

– 2018-ban bevétele az EMEA-régióban 765 millió euró;

– a Doosan Bobcat dobříš-i összes beruházása 2007 óta 120 millió euró;

– 1400 munkahely a Dobříš campuson, 150 fejlesztési és 200 vezetői munkahely;

– évente mintegy 5000 kereskedő és ügyfél részesül képzésben a Bobcat Intézet képzési központjában.

Jelentős munkáltató

A Doosan Bobcat EMEA 30 országból érkező, több mint 1400 alkalmazottal rendelkezik, ezáltal a régió egyik legnagyobb munkáltatója. A társaság számos kékgalléros szakembert foglalkoztat: szerelőket, hegesztőket és raktári dolgozókat. A Dobříš-ban található innovációs központjában és a vállalatvezetésben számos magasan képzett szakember dolgozik, a fejlesztési mérnököktől a termékmenedzserekig és a vállalatvezetésig; közülük 150 az Innovációs Központban, további 200 pedig az új főirodában dolgozik.

„– A Doosan Bobcat befektetése azt mutatja, hogy Csehország sokat kínálhat a külföldi vállalatok számára – képzett munkaerő, stabil üzleti környezet és hely Európa szívében, mely ideális feltétel a kutatáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó, magas hozzáadott értéket képviselő beruházásokhoz. Az innováció, a termékfejlesztés és a regionális menedzsment nagyszerű példa versenyképességünkre” mondta Karel Havlíček cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Világvezető a hevederes rakodók piacán

A Doosan Bobcat EMEA a Bobcat gépek teljes darabszámának mintegy felét állítja elő. Ide tartoznak a kompakt építőipari és mezőgazdasági gépek, például a kompaktrakodók és a hevederes rakodók (melyek piacán a Bobcat a világvezető), valamint a minikotrógépek, mint például az E10e, ami a világ első 1 tonnás elektromos kotrógépe. A vállalat teleszkópos és forgóvázas teleszkópos rakodógépeket, kompresszorokat és generátorokat, valamint több mint százféle szereléket is gyárt.

A Bobcat a Doosan Group részeként

A Doosan Group-ot 1896-ban alapították Koreában. Tevékenysége az erőművi turbinák gyártásától, a sótalanító üzemektől az óriás óceánjárók motorjáig terjed. 2007 óta a Bobcat márka, beleértve a Doosan Bobcat EMEA-t is, a Doosan Group tagja. A kompakt Bobcat gépek mellett a Doosan nehéz-építőipari, bányászati és mezőgazdasági gépeket kínál Doosan Infracore márkanév alatt.

A Bobcat és Bobcat termékekkel kapcsolatos további információkért látogasson el a következő weboldalra: www.bobcat.com
A Doosan Group-pal kapcsolatos információk a következő címen találhatók: https://www.doosan.com/en