fbpx

A BiG X 1180, a világ legerősebb szecskázógépe és az új XCollect adapter

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 21.

Szeptember elején Berlinbe várta 26 ország több mint 100 újságíróját a Krone, hogy a szaksajtó képviselői előtt bemutathassa legújabb fejlesztéseit. A rendezvényen megismert újdonságok közül cikkünkben a legizgalmasabbakat vesszük sorra.

Az új BiG X 1180, a Krone új zászlóshajója világpremierjére is itt került sor. Ez a modell kiemelkedik a Krone BiG X 680, 780, 880‑as szecskázók közül, bizonyítva a vállalat hosszú időre visszanyúló meghatározó szerepét a nagy kapacitású szecskázógépek gyártásában. Az extra motorteljesítményt a 24,24 literes, 850 kw/1156 lóerős Liebherr V12 motor biztosítja. Ezáltal a Krone Big X nem csak a világ legerősebb szecskázó‑gépe, de az egyéb hasznos motorfunkcióknak köszönhetően is érdemel né‑hány plusz pontot. Például az olaj, a szűrő és a szelepek csere‑ és karbantartási időközeit 1000 órára növelték, ezenkívül a sorozat összes modellje megfelel az V. és a Tier 4 Final károsanyag‑kibocsátási normaelőírásoknak (csak az SCR emissziós kezelésre támaszkodva). A BiG X 1180 Krone Lift‑kabinnal, 70 cm magas‑ra kiemelhető fülkével is kapható.

OPTIMAXX 250: A FERDE FOGAK NYÍRÓHATÁST VÁLTANAK KI

Újabb innováció ez a típusú gördülő vágószerkezet. Az OptiMaxx 250 CornConditioner fogai 5°-os szögben helyezkednek el, ami még jobb teljesítményt eredményez. Ennek a kialakításnak köszönhetően az anyag feldolgozása során az egység nemcsak a tengely irányában, hanem oldalirányban is aprít.

Az új, 250 mm‑es átmérőjű hengerek 105/123 vagy 123/144 fogakkal kaphatók. A 105/123 fogak megfelelőek közepes és hosszú vágáshoz, míg a 123/144 fogak ideálisak rövid és közepes mérethez. A sebességkülönbség 30% vagy 40/50% között állítható.

OPTIMAXX 305: A LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐJŰ HENGEREK A PIACON

A nagyobb motorteljesítmény eredményeként és a jobb termelési kapacitás elérése érdekében az új BiG X 1180 nagyobb hengerekkel dolgozik. A hengerek átmérőjét 305 mm‑re növelték (OptiMaxx305), amelyekre adott szögben szerelték fel a fogakat. Ezek a változások egyedi nyíróhatást eredményeznek, növelik a súrlódási felületet és a kerületi sebességet. Ezért az OptiMaxx 305 szecskázógép kiemelkedő teljesítményt nyújt mennyiségi és minőségi szempontból – még hosszú szárú növények esetében is. Amint az átmérő egyre nagyobb lesz, a fogak száma is növekszik. A minden helyzetre optimális megoldás elérése érdekében a vásárlók választhatnak 125/150‑es (közepes és hosszú vágáshoz) és 150/175 fogak között (rövid és közepes vágáshoz). A speciális görgők különböző sebességgel forognak, a különbség lehet 30% vagy 40/50%.

Az új ház masszív és könnyen szervizelhető csapágyainak köszönhetően ez az új szecskázóhenger-kialakítás kiemelkedően könnyen kezelhető. A csapágyak, görgők és tárcsák cseréje, ill. a sebességkülönbség 30%‑ról 50%‑ra történő változtatása könnyen elvégezhető. A nagy szerviznyílásoknak köszönhetően a tisztítás is egyszerű.

Egy másik praktikus tulajdonság, hogy a gép méri a csapágyon belüli hőmérsékletet, és azt megjeleníti a képernyőn – ez egy fontos részlet, amely megalapozza a megbízható és biztonságos működést.

A másik előny mindkét szecskázóhenger – az OptiMaxx 250 és az OptiMaxx 305 – esetében, hogy egy masszív rugós szerelvénybe vannak rögzítve, ami lehetővé teszi, hogy nagy nyomást fejtsenek ki a növényi részekre. Az eredmény: intenzív mag- és növényirész-aprítás minden mérettartományban.

AUTOMATIKUS ÁLLÓKÉS-BEÁLLÍTÁS

A BiG X 680, 780, 880 és 1180 modellek képesek igazítani a vágóbetétek beállításain, ami lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy azokat másodpercek alatt, egyetlen gombnyomással módosítsa. Természetesen ez kézzel, külső vezérlésből is elvégezhető.

EASYLOAD: A KRONE AUTOMATIKUS TÖLTŐRENDSZERE

A 3D kamera alapú képelemzéssel és automatikus EasyLoad töltőrendszerrel felszerelt szecskázó biztosítja a gép mellett futó pótkocsi kényelmes betöltését. A rendszer automatikusan szabályozza a kiöntőnyílást (nyitás/zárás, a kifolyó elforgatása jobbra/balra), és lehetővé teszi a kezelő számára, hogy különböző töltési stratégiákat válasszon (pl. az „elölről hátra”). Megadhatják továbbá a betöltési szinteket és a terményáram betöltési pontját is – ezek hasznos funkciók, amelyekkel csökkenthető a gépkezelőt érő betakarításkori stressz. A kezelő kényelmesen felügyelheti a gép minden funkcióját a vezetőfülkéből.

A jövőben a rendszer majd a kombájnt kísérő pótkocsik automatikus feltöltését is ellenőrzi. A szolgáltatás jelenleg tesz‑telés alatt áll, de hamarosan elérhető lesz (szintén átalakított verzióként).

AGRINIR NEDVESSÉG- ÉS TÁPÉRTÉKMÉRŐ

Az opcionális AgriNIR online érzékelő pontos adatokat szolgáltat a növény nedvesség- és tápanyagtartalmáról. Az érzékelőt a Dynamica Generale állítja elő, amely cég jelentős gyártói tapasztalattal rendelkezik. A következő termény‑adatokat szolgáltatja: szárazanyag-, keményítő‑, nyersfehérje‑, nyershamu‑, nyerszsír‑, ADF‑savmegkötőrost‑ és NDF‑semleges megkötőrost‑tartalom. Az adatokat Krone terminál tárolja, amely az egyes területekhez van rendelve. Az adatfeldolgozás különböző szoft‑verek segítségével végezhető el.

XCOLLECT — A KRONE ÚJ KUKORICABETAKARÍTÓ ADAPTERE

Az új BiG X 1180 megjelenésével, a jól bevált EasyCollect-széria kiegészítéseként, a Krone bemutatja az új XCollect adaptereket. A vállalat ezzel a géppel reagál az ügyfelek igényeire és a világszerte különböző betakarítási paraméterekre.

Az új XCollect‑széria három modellt sorakoztat fel, amelyek különböző munkaszélességgel dolgoznak: a 600‑3 (8 sor, 6 m), a 750‑3 (10 sor, 7,50 m) és a 900‑3 (12 sor, 9 m). Ezeknek a típusoknak ki‑emelkedő tulajdonsága, hogy a vágást és a betöltést egymástól két elkülönített funkcióként kezelik.

A vágást nagy sebességű, ívelt kaszára emlékeztető késekkel felszerelt lemezek végzik. Közel vízszintesen felszerelve ezek a lemezek csökkentik a rendválasztók számát, és akkor vágják el a növényt, amikor az rájuk áll. További előny, hogy a kaszára emlékeztető kések csökkentik a rázkódást, így a csőveszteséget is. Emellett a lemezek megtörik és tarlóra hányják a szárat, ahogy azt elvágják, könnyebb száradást és gyorsabb lebomlást eredményezve.

Mindegyik vágótárcsát egy központi csavarral erősítettek a meghajtórendszeréhez. A kezelők két sebesség közül választhatnak, így a vágási frekvencia megfelelően illeszkedik az adott kultúrához és a betakarítási feltételekhez. A meghajtórendszert csillagracsnis kuplungok védik (a pillanatnyi sebesség megjelenik a terminál kijelzőjén). Ezenkívül minden lemezt külön súrlódóbetét véd.

A növényt a jól bevált kollektor tereli a géphez, amely kis inputigénye miatt egyedülálló. A terményt hosszában vezeti az előtömörítő hengerekhez és az aprítódobhoz. Ezzel a típusú vágással jelentősen csökken a beállított szecskahossztól eltérő növényi részek aránya, ami ki‑váló minőségű szilázs esetén elvárás.

A kollektorsebesség automatikusan alkalmazkodik az egyéni feltételekhez, biztosítva az egységes terményáramlást – minden esetben, az összes vágási magasság mellett, sőt, akár elfekvő növények esetében is.

KÉNYELMES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS

Az új XCollect kukoricabetakarító‑adaptercsalád három modellt foglal magában. Az XCollect 600‑3 és az XCollect 750‑3 3 m‑es szállítási szélességre, az XCollect 900‑3 pedig 3,29 m‑es szélességűre is összecsukható, biztosítva az optimális látási viszonyokat. Az új XCollect betakarítógépekhez integrált hidraulikus szállítófutómű is kapható. Ennek az az előnye, hogy a szecskázó első tengelyéről leveszi a súlyt, ezzel növeli a kezelő kényelmét, és megkönnyíti a közlekedést. Az adapter szerves részét képező futómű nem választható le az alapgépről, hanem a terepi munka során hidraulikusan felemelkedik.

Az XCollect további előnyei: a kukoricabetakarító adapter kevés karbantartást igényel, nagy és könnyen nyitható felhajtható lemezekkel rendelkezik, amelyek hozzáférést biztosítanak az összes szervizponthoz. Az optimalizált hidraulikus mechanizmusnak köszönhetően az adapter még gyorsabban összecsukható. Végül, a BiG X 680/780/880/1180 és a BiG X 480/530/580/630 típusokat gyárilag három csúszótalppal szerelték fel, a jobb kontúrozás érdekében. Az új XCollect minden 2009 után gyártott Big X modellel kompatibilis.