fbpx

A megfelelő futófelülettel üzemanyagot takaríthatunk meg

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 24.

A mezőgazdasági teherautót üzemeltetők jelentős költséget takaríthatnak meg, ha néhány alapvető szempontot szem előtt tartanak a jármű gumiköpenyeinek kiválasztása során.

Közép- és hosszú távon a mezőgazdasági teherautók jelentős hatékonysági előnyüknek köszönhetően mára sok helyen felváltották a klasszikus nyerges vontató-pótkocsi kombinációkat. Prof. Dr. Ludwig Volk, a Soest Alkalmazott Tudományok Egyeteméről tanúsítja, hogy a mezőgazdasági teherautók körülbelül 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a traktorok. A gazdálkodók és vállalkozók még több erőforrást takaríthatnak meg, ha alaposabban megvizsgálják agrárteherautóik alkalmazási forgatókönyvét, és ennek figyelembevételével választják ki gumiabroncsot a járműhöz. Üzleti szempontból is megfontolandó a körültekintőbb választás, mert ennek hosszabb távon – tekintettel a jelenlegi üzemanyagárakra – jelentős költségcsökkentő hatása is lehet.

MB AROCS MPT abronccsal
Az MPT-profilú abroncsok mezőgazdasági teherautók számára szintén megfontolandó választást jelenthetnek a hosszú utakra

HOSSZÚ VAGY RÖVID TÁVRA? A TÁVOLSÁG DÖNTŐ

A mezőgazdasági szerkezetváltozás megnövelte a gazdálkodók és vállalkozók útvonalainak számát és ezzel együtt a megtett utak arányát is. Míg a 60 km/h sebességkorlátozással közlekedő mezőgazdasági teherautók ideálisak a 8–25 kilométer távolságokon, a hosszabb távokon továbbra is a nyerges vontatók alkalmazása a javasolt. A távolsági utakon sokkal gyakoribbak a 90 km/h-ig terjedő sebességkorlátozású mezőgazdasági teherautók.

Alliance gumi
A különböző abroncsgyártók nagy vonóerőt átvinni képes profilú tehergépkocsiabroncsokat kínálnak

ABRONCSOK MEZŐGAZDASÁGI TEHERAUTÓKHOZ 60 KM/H-IG

A 60 km/h maximális sebességre jogosító engedéllyel rendelkező mezőgazdasági teherautók tipikus alkalmazási körülménye a szántóföld és a burkolatlan mezőgazdasági út. Ide a robusztus, nagy tapadást biztosító profilú abroncsok alkalmasak, amelyeket földmunkáknál és építkezéseken is használnak. Nedves felületekre egy jól öntisztuló AS-profil ajánlott. A talaj védelme érdekében a rendkívül rugalmas IF vagy VF profilok abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel együtt történő alkalmazásának akkor van értelme, ha gyakori a kiépített út és a szántó közötti váltakozás, és ebben a szántóföldi területen történő alkalmazás aránya a magasabb.

Mercedes Zetros
Robusztus, nagy tapadást biztosító profilú, blokkmintás abroncsok, amelyeket földmunkáknál és építkezéseken is használnak – fotó: https://paul-nutzfahrzeuge.de/

ABRONCSOK MEZŐGAZDASÁGI TEHERAUTÓKHOZ 90 KM/H-IG

Egy gyorsabb mezőgazdasági teherautó kevesebbet fog közlekedni a kereskedelmi útvonalakon, és többet a kiépített helyközi vagy távolsági útvonalakon. Itt a viszonylag keskeny gumiabroncsoknak van a tényleges értelemben vett hatékonysági előnye, a klasszikus AS profilok ezért már ebben az esetben nem alkalmazhatók. A szokásos teherautógumik sem alkalmasak a folyamatos mezőgazdasági igények ellátására.

Különböző gyártók azonban ideális, nagy vonóerőt átvinni képes profilú tehergépkocsi-abroncsokat kínálnak a robusztusabb használat érdekében. Nyitott vállak és mélyebb futófelület-mintázat, valamint széles érintkezési felület jellemzi ezeket a gumiköpenyeket anélkül, hogy elveszítenék az aszfalton az előnyüket a túl széles és robusztus kialakítás miatt. Az MPT-profilok mint speciális abroncsok mezőgazdasági teherautók számára szintén megfontolandó választást jelenthetnek a hosszú utakra.

Forrás: bohnenkamp-suisse.ch

Összeállította: Farkas Imre