fbpx

Robotikai startup-okra vadásznak a mezőgépgyártók

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 11.

A világ vezető mezőgépgyártói már egy ideje a csúcstechnológiai cégekre figyelnek, főként az ígéretes startupok-ban látnak fantáziát. A John Deere legutóbb a Bear Flag Robotics-ot vásárolta fel 250 millió dollárért. Ez az aprócska startup autonóm gépi megoldásaival vonta magára a nagy mezőgépgyártó figyelmét.

 

John Deere autonom traktor
Könnyű, gyors, pontos – száguld a prototípus (forrás: John Deere)

 

A John Deere az autonóm, önállóan működő gépek fejlesztését fontos célnak tekinti, mivel ezek segíthetik a gazdákat a jobb erőforrás-gazdálkodásban, így tevékenységük fenntarthatóbb és jövedelmezőbb lehet. A Bear Flag Robotics felvásárlása felgyorsítja az autonóm megoldások kialakítását a gépgyártásban – írja a futurefarming.com.

 

Egy lépéssel közelebb az autonóm traktorhoz

Jelenleg a John Deere nem rendelkezik autonóm traktorral. Valójában csak néhány gyártó értékesít robottraktorokat, mint például a Farmtrac (az Escorts tulajdonában van), a Kubota, a Monarch és a Yanmar. Ezeket az autonóm erőgépeket csak korlátozott példányszámban és (hivatalosan) csak a hazai piacon kínálják. A John Deere a vállalat Startup Collaborator programja keretében, 2019-ben kezdte el az együttműködést a Bear Flag-gel. Ez a program arra irányul, hogy segítse egy ötlet beérését olyan induló cégeknél, amelyek technológiája hozzáadott értéket képvisel a John Deere számára. Azóta a Bear Flag már néhány gazdaságba eljuttatta autonóm megoldásait az Egyesült Államokban.

„A mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb kihívása ma már a szakképzett munkaerő előteremtése a megfelelő időpontban. Az agrárjövedelmek nagyban függnek attól, hogy egy fontos pillanatban elvégzünk-e egy műveletet, vagy sem. A robotika biztonságos és hatékony alternatívát kínál a munkaerőproblémára” – mondta Igino Cafiero, a Bear Flag Robotics társalapítója és vezérigazgatója. A vállalat szerint automatizálással csökkenthetők a termelés költségei. „Izgatottan várjuk, hogy csatlakozzunk a John Deere csapatához, hogy több gazdaság számára eljuttathassuk ezt a technológiát” – mondta Cafiero.

 

Nem az első és nem is az utolsó felvásárlás

A Bear Flag csapata mezőgazdasági szakemberekből, mérnökökből és technológusokból áll, akik az autonómiára, a gépi látásra, az adatelemzésre, a tanuló szoftverekre és az ezekhez szükséges hardverre összpontosítanak. A Szilícium-völgyben dolgoznak, és innen fognak együtt dolgozni a John Deere-rel. A mezőgépgyártó nem először mutat élénk érdeklődést csúcstechnológiai vállalatok iránt. 2017-ben egy érettebb robotikai vállalatot, a Blue River-t vásárolta fel 305 millió dollárért. 2019-ben pedig egy exkluzív megállapodást jelentett be egy autonóm technológiára specializálódott, holland céggel, a Precision Makers-szel. A Precision Makers a holland Power Company (DPC) leányvállalata, amely folyamatos beszállítói kapcsolatban áll a John Deere-rel.

 

Így fest a prototípus mozgásban:

 

Lásd bővebben a témát itt: Mesterséges intelligenciával támogatott mezőgazdaság.