fbpx

Elképesztő, mit művel a járvány a drónokkal

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 10.

Az még a kisebb meglepetés, hogy a mezőgazdaság lett a drónhasználat legaktívabb ágazata. Viszont a növekedés mértéke világszerte meglepte – helyesebben folyamatosan meglepi – a drónszektort.

 

Robbanásszerű növekedés

A DroneDeploy legfrissebb jelentése szerint a mezőgazdasági drónhasználat robbanásszerűen, 84 százalékkal több repülést produkált, és majdnem 50 százalékkal több felhasználót kerített magának az idei második félévben az elsőhöz képest. A kereskedelmi drónok használatának terjedésében a járvány fontos szerepet játszik még akkor is, ha sok globális korlátozás egyelőre még enyhül. A számok még nagyobbak, ha az idei második negyedévi adatokat a tavalyi azonos időszakkal mérik össze. A járatok és a felhasználók száma is majdnem megkétszereződött (+99,7, illetve +82%). A DroneDeploy szerint mindemögött az áll, hogy a mezőgazdasági felhasználókat ez a technológia is segíti a kritikus időszakokban. Így ma már a mezőgazdaság messze a legaktívabb iparág a második negyedévben a drónhasználat terén.

 

drón
Illusztráció: Horizont Média/archív

 

Közben erre mennek a fejlesztések

Közben a fejlesztések is gőzerővel haladnak. Az egyik irány a szellemesen „ugráló robotnak” nevezett eszköz, ami gyakori fel- és leszállással valósággal „ugrál” a szántóföldeken: azonosítja a gyomokat és a betegségeket, és mechanikus gyomlálást vagy foltokban permetezést végez. A másik irány a madárrepülést imitáló drón. Miután a hagyományos drónok és helikopterek az energiájuk 95-98 százalékát arra használják, hogy legyőzzék a gravitációt, az alkalmazásuk ma még igencsak körülményes. Ha azonban a test kialakítása a madáréhoz hasonlóan használja a szelet, akkor három órára növelhető a repülési idő. Az autonóm elektromos repülőgépgyártó Pyka a „világ legtermékenyebb permetező drónjaként” hirdeti a Pelican nevű rögzített szárnyú repülőgépét. Ez akár 55 ha/órás teljesítményre is képes 7,6 l/ha-s permetezési sebességgel. A kanadai Forward Robotics U7AG-ja szénszálas panelek és a 3D nyomtatott alkatrészekből készült: 2,5 m-es szárnyfesztávolsága és négy forgórésze révén 40 ha/órát képes kezelni 44 liter/ha-s teljesíténnyel. És jönnek a hibridek is. A hibrid drón egyik válfaja a szárnyak és forgórészek kombinációját jelenti, a másik a meghajtást (elektromos és benzinmotoros).