fbpx

AGCO – csökkenő bevételek, ahogy azt megjósolták

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 02.

Az AGCO 6,2 milliárd dolláros nettó árbevételről számolt be a 2024. első hat hónapjáról, a lezárt második negyedévet követően, ami 13,7%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest. A legalacsonyabb visszaesést az európai régióban szenvedték el, a legmagasabbat Dél-Amerikában.

Észak Amerika

Az észak-amerikai nettó árbevétel 19,8%-kal csökkent 2024 első hat hónapjában 2023 azonos időszakához képest. A mérsékeltebb iparági eladások, az alacsonyabb végpiaci kereslet és a készletcsökkentési erőfeszítések mind hozzájárultak az alacsonyabb eladásokhoz. A legjelentősebb árbevétel-csökkenés a takarmánybetakarítógépek, a középkategóriás és a nagy lóerős traktorok kategóriájában következett be. A működésből származó bevétel 2024 első hat hónapjában 119,9 millió dollárral csökkent 2023 azonos időszakához képest, az üzemi haszonkulcs pedig 7,6% volt. A csökkenést az alacsonyabb értékesítés és termelés, valamint a magasabb garanciális, valamint az értékesítési, általános, illetve adminisztratív költségek okozták.

Hesston rendrevágó
A legjelentősebb árbevétel-csökkenés a takarmánybetakarítógépek piacát érintette Észak-Amerikában, az AGCO-nál

Dél Amerika

Az AGCO dél-amerikai régiójában a nettó árbevétel 40,8%-kal csökkent 2024 első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. A csökkenés legnagyobb részét az ipari eladások mérséklődése és a kiskereskedelmi kereslet zuhanása okozta. A csökkenés nagy része a traktorok és kombájnok alacsonyabb értékesítésének tudható be. A működésből származó bevétel 2024 első hat hónapjában 192,1 millió dollárral csökkent 2023 azonos időszakához képest. Ez a csökkenés elsősorban az alacsonyabb értékesítési és termelési volumennek, valamint a negatív áraknak köszönhető.

Európa/Közel-Kelet

Az európai/közel-keleti régió nettó árbevétele 2,8%-kal csökkent az idei év első hat hónapjában 2023 azonos időszakához képest. A németországi, törökországi és franciaországi növekedést ellensúlyozta az összes többi európai piacon alacsonyabb értékesítés. A szinte minden berendezéskategóriában bekövetkezett visszaesést leginkább a nagy lóerős traktorok értékesítésének növekedése ellensúlyozta. A működésből származó bevétel 36,8 millió dollárral nőtt, az üzemi haszonkulcs pedig 120 bázisponttal javult 2024 első hat hónapjában 2023 azonos időszakához képest. A javulás a nagy lóerős traktorokhoz kapcsolódó kedvező értékesítési összetételnek köszönhető.

Agco Ideal kombájn
Az európai piac szenvedte el a legkisebb csökkenést

Ázsia/Csendes-óceán/Afrika

Ázsia/Csendes-óceáni/Afrika nettó árbevétele 25,9%-kal csökkent az év első hat hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva, a gyengébb végpiaci kereslet és az alacsonyabb termelési volumen miatt. A csökkenés nagy részét a Kínában, Ausztráliában és Afrikában tapasztalt alacsonyabb eladások okozták. A működésből származó bevétel 18,6 millió dollárral csökkent 2024 első hat hónapjában 2023 azonos időszakához képest az alacsonyabb értékesítési volumen miatt.

Tranzakciók

2024. április 1-jén az AGCO 85%-os részesedést szerzett a PTx Trimble-ben, a Trimble pedig 15%-os részesedéssel rendelkezik. Az AGCO 2024. április 1-jén megkezdte a PTx Trimble vegyesvállalat konszolidálását a pénzügyi kimutatásaiban. Ezenkívül 2024. július 25-én az AGCO bejelentette, hogy végleges megállapodást köt gabona és fehérje üzletágának eladásáról, amely várhatóan befejeződik. év vége előtt.

Agco GSI
AGCO bejelentette, hogy végleges megállapodást köt gabona és fehérje üzletágának eladásáról, amely várhatóan befejeződik. év vége előtt

Az AGCO 2024-es nettó árbevétele, beleértve a PTx Trimble pozitív hatását is, várhatóan körülbelül 12,5 milliárd dollár lesz, ami az alacsonyabb értékesítési volument és a kedvezőtlen devizaátváltást mutatja. A korrigált működési árrés az előrejelzések szerint körülbelül 9%, tükrözve a PTx Trimble konszolidációját, valamint az alacsonyabb eladások, az alacsonyabb termelési mennyiségek, a fokozott költségszabályozás és a szerényen alacsonyabb mérnöki beruházások hatását.

Forrás: https://news.agcocorp.com/