fbpx

Elektromos Volvo CE rakodógépek – kibővült a flotta

Írta: Farkas Imre - 2024 július 28.

A Volvo Construction Equipment (Volvo CE) három új elektromos gépet jelentett be, kiegészítve a már eddig is széles, nulla kibocsátású megoldások kínálatát. Az L120, illetve az L90 elektromos gumikerekes rakodókat a 2024-es Volvo Days kiállításon mutatták be elsőként a szakmai nagyközönségnek.

Közepes méretű modellek

Ezekkel a 15-20 tonnás méretű elektromos hajtású rakodógépekkel a Volvo CE új szegmensekre bővíti kínálatát. Az új modellek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású zónákban és zajérzékeny területeken, valamint extra szellőzőrendszerek nélküli beltéren dolgozzanak, akár a normál munkaidőn túl – köszönhetően a kipufogógázmentes, csendesebb működésnek.

Volvo CE L90 Electric
alacsony szén-dioxid-kibocsátású zónákban és zajérzékeny területeken, valamint extra szellőzőrendszerek nélküli beltéren dolgozhatnak

Ezenkívül a gépek átlagosan 65%-os energiaköltség-csökkenéssel, 30%-kal kevesebb karbantartással és dízelmotor hiánya miatt nagyon alacsony kopóalkatrész csereigénnyel büszkélkedhetnek, így költséghatékony megoldást jelentenek a modern munkaterületen. Ugyanolyan, ha nem jobb teljesítményt nyújtanak, mint dízel társaik. A kevesebb zaj, rezgés és hő miatt a kezelők kellemesebb munkakörülményekről, kisebb fáradtságról és könnyebb kommunikációról számolnak be.

Elodie Guyot, a VCE európai régió elektromobilitási értékesítési részlegének vezetője elmondta: „Egy jobb világ építése iránti elkötelezettségünk azon múlik, hogy fenntartható változást hajtunk végre a különböző berendezéstípusok és méretosztályok között. Kompakt portfóliónkban és közepes méretű termékkínálatunk egyre növekvő részénél már vannak megbízható elektromos megoldásaink a terepen. Izgatottan várjuk, hogy továbbra is teljesíthessük ezt a kötelezettségvállalásunkat a két közepes méretű, nulla kibocsátású rakodóval, amelyek mindegyike profitál iparágvezető, nagy teljesítményű elektromos technológiánkból.”

Volvo CE L120 Electric
Könnyű és közepes terhelés mellett az L120 Electric egy töltéssel egy teljes napon át, körülbelül 5-9 órát tud dolgozni

Nagy teljesítmény és hosszú üzemidő az L120 elektromos kerekes rakodóval

A 20 tonnás L120 elektromos kerekes rakodó elsőként indult és 6 tonnás emelőkapacitás előnyeit élvezi. Értékes partner lehet számos területen az építkezésektől, kikötőktől és logisztikai központoktól a hulladékgazdálkodásig és újrahasznosításig, a városi infrastruktúra karbantartásáig, valamint a mezőgazdaságig, illetve az erdőgazdálkodásig.

A legtöbb könnyű és közepes terhelés mellett az L120 Electric egy töltéssel egy teljes napon át, körülbelül 5-9 órát tud dolgozni, az anyagmozgatási munkától és a környezettől függően. Viszont ha be kell kötni töltésre, egy óra 40 perc alatt 10-100%-ról tud tölteni egy 180 kW-os egyenáramú gyorstöltővel, illetve a Volvo PU500 mobil tápegységgel, ami 7 óra alatt egy 40 kW-os egyenáramú hordozható töltő, amely alkalmas éjszakai használatra. Az L120 Electric 2024 negyedik negyedévétől kerül bevezetésre Európa, a Region International, India, Ázsia, Latin-Amerika és Észak-Amerika egyes piacain.

Volvo CE L90 Electric
Körülbelül 70 perc alatt képes 0-100%-ra feltölteni az akksiját

Sokoldalúság és kezelői kényelem az L90 elektromos kerekes rakodóval

Kategóriájában az első elektromos kerekes rakodó, a 15 tonnás L90 Electric sokoldalú megoldás, amely sokféle feladatra alkalmas. Ide tartozik az ipari anyagmozgatás, az erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság és a tereprendezés, a kőbányák, illetve a bányászat, valamint a hulladékújrahasznosítás.

Az L120 Electrichez hasonlóan nemcsak a meghajtáshoz és a hidraulikához dedikált villanymotorok vannak, amelyek lehetővé teszik mindkét rendszer számára a teljes rendelkezésre álló teljesítményt, hanem gyorsabb reakciót és rövidebb ciklusidőt kínál, mint a hagyományos modellek. Az L90 Electric esetében ez nagyrészt a Volvo által tervezett sebességváltónak köszönhető, amely vadonatúj és kifejezetten az elektromos platformhoz készült.

A kezelők könnyedén hozzáférhetnek a funkciókhoz és beállításokhoz az intuitív kezelőfelületről, amely integrálja a Volvo Co-Pilotot és – amennyiben fel van szerelve – a tolatókamera képét és vezérlését. Az L90 Electric körülbelül 4-5 órányi működést biztosít a legtöbb közepes terhelésű alkalmazásnál, és egy teljes munkanapot a könnyebb alkalmazásoknál. Nagyobb testvéréhez hasonlóan az L90 Electric elektromos hajtómotorja lassításkor generátorként működik, így hosszabb üzemidőt és fékélettartamot biztosít. Körülbelül 70 perc alatt képes 0-100%-ra feltölteni az akksiját, egy 150 kW-os egyenáramú gyorstöltővel vagy PU500-as mobil tápegységgel, míg az AC beépített kábele 6-7 óra alatt képes biztosítani az éjszakai töltést. Az L90 Electric 2025-ben lesz elérhető bizonyos európai piacokon.

Forrás: https://www.volvoce.com/europe