fbpx

Solis 90 – egyszerű, megbízható és kényelmes traktor

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 15.

A VINOTRADE Kft. egy olyan cégcsoport tagja, amely hazánk három tájegységén, összesen 595 hektár területen termeszt szőlőt, valamint állít elő és értékesít bort. Néhány évvel ezelőtt az Odisys Bt. forgalmazásából hat (!) darab 90 lóerős Solis traktort vásároltak, amelyeket a legnagyobb megelégedésükre használnak.

ÉVENTE NAGY MENNYISÉGBEN ÉRTÉKESÍTÜNK KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ BOROKAT

A Bács-Kiskun vármegyei Akasztó községbe látogattunk el, ahol a VINOTRADE Kft. borászati üzemében beszélgettünk Beszedics László ügyvezető-tulajdonossal arról, hogy minek köszönhető az a bizalom, hogy egyszerre hat darab Solis traktorra ruháztak be – és természetesen az eddigi tapasztalatokról is kérdeztük. A telephelyre érkezve a látottak alapján egyértelművé vált számunkra, hogy ennél a cégnél nagy tételben történik a borértékesítés. Ezért először arra kértük a cégvezetőt, mutassa be az idáig vezető utat, és hogy most hol tartanak.

borospince
Beszedics László, VINOTRADE Kft.

– Még a rendszerváltás előtt, egy kis családi birtokon, 3 hektár területen kezdtünk szőlőt termeszteni a szüleinkkel. Abban az időben persze könnyű volt az értékesítés, mivel a szövetkezet a szőlőt és a bort egyaránt felvásárolta – habár akkor a környékbeli gazdálkodók jellemzően borként értékesítettek.

A rendszerváltás után akadozni kezdett a felvásárlás, és akkor döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk magunk értékesíteni a bort. Ahogy kezdett felfutni a forgalom, már nemcsak a saját borunkat árultuk, hanem felvásároltunk a környékbeli gazdáktól, miközben folyamatosan fejlesztettük a telephelyünket.

Idővel az Alföldön már nem is találtunk elegendő mennyiséget – ráadásul akkor már exportáltunk is –, ezért tőlünk távolabbi területeken kezdtem keresgélni. Így jutottam el egy mátrai szövetkezethez, ahonnan később rendszeresen vásároltunk bort, illetve szőlőt. Az ottani elnökkel jó kapcsolatba kerültem, ő ajánlott a környéken eladó területeket. Azokat megvettem, majd Zala vármegyében és a Paks melletti Tengelic környékén is vásároltam területeket.

1996-ben kezdtük meg a szőlőtelepítést, miközben létrehoztuk a három telephelyünket, amiket gépesítettünk is. Így jutottunk el odáig, hogy ma már az üzlettársaimmal 545 hektár területről állítunk elő szőlőt, és készítünk belőle bort, ami mellett természetesen a felvásárlás továbbra sem állt meg.

NEM KELLETT MEGRENDELNI, AZONNAL ELHOZHATTUK A TRAKTOROKAT

– 2022-ben egyszerre hat darab Solis traktort vásároltak. Korábbi saját jó tapasztalat alapján bíztak meg ennyire az indiai márkában?

– Egy kertészeti pályázat keretében döntöttünk a beruházás mellett, de korábban nem dolgoztunk Solissal, sőt nem is hallottam róluk semmiféle véleményt. Viszont épp abban az időben került Akasztóra két Solis traktor – egy szántóföldi és egy kertészeti. Ellátogattam a tulajdonosokhoz, akik megelégedéssel nyilatkoztak, és kimondottan tetszett nekik az indiai traktor egyszerűsége, és hogy nincs túlelektronizálva.

solis traktor
A Solis tökéletes ár-érték arányú traktor, amely műszakilag is megállja a helyét

Mivel mi is hasonló gépek beszerzésén gondolkodtunk, felhívtam Hernek Zoltánt, az Odisys Bt. ügyvezető-tulajdonosát, aki készségesen állt rendelkezésre, és akivel hamar meg is állapodtunk. Ami nagyon megnyerő volt számomra, hogy a forgalmazó készletről, azonnal rendelkezésünkre bocsátotta a három darab Solis 90 CRDi szántóföldi és a három Solis N90 CRDi ültetvénytraktort, és természetesen az országos szervizhálózat is fontos volt számunkra.

– Mi az oka, hogy kétféle nyomtávú traktort vásároltak?

– Azért vásároltunk két változatot, mert a korábbi 3 m-es mellett az utóbbi években már 2,4 m-es sortávra is telepítünk szőlőt: a nagyobb tőszám ugyanis hatékonyabb a termesztést eredményez.

solis traktor almaültetvény
Zúzunk, kaszálunk, tárcsázunk, kultivátorozunk, permetezünk a Solis traktorokkal

– Milyen munkákhoz használják a traktorokat?

– Mindenféle, a szőlőtermesztés során adódó feladathoz: például zúzunk, kaszálunk, tárcsázunk, kultivátorozunk, permetezünk a Solis traktorokkal. Minden munkát ezek a gépek végeznek. A csonkázáshoz vásároltuk az opcionálisan elérhető fronthidraulikát is, így a gépkezelő mindig szemmel követheti a munka minőségét, és szükség esetén beavatkozhat.

TÖKÉLETES ÁR-ÉRTÉK ARÁNY, TAKARÉKOS MOTORRAL

– Az ország több tájegységén, eltérő körülmények között használják a traktorokat. Mik az eddigi tapasztalataik?

– Általánosságban elmondható, hogy a Solis tökéletes ár-érték arányú traktor, amely műszakilag is megállja a helyét. A korábbi traktorokkal összehasonlítva azt mondhatom, hogy nincs több baj velük, mint a nyugati társaikkal. És ahogy a gazdatársak nyilatkoztak, valóban egyszerű traktorok, a mi igényeinknek tökéletesen megfelelnek.

Annak érdekében, hogy javítsuk a tömeg/teljesítmény arányukat, orr- és keréksúlyokkal szereltük fel a gépeket, a gumiabroncsokat pedig fagyálló hűtőfolyadékkal töltöttük fel. Az ültetvényes változat szélessége 1,4 méter alatti, és a több mint 4 méteres hossza ellenére meglepően kis helyen fordul.

– Üzemanyag-fogyasztás tekintetében hogyan értékelik a traktorokat?

– Az indiai gyártó a gépeit saját fejlesztésű vízhűtéses, 90 lóerős, négyhengeres, 4087 cm3-es motorral szereli, amely igen megbízható, stabil, és úgy gondoljuk, hogy igen tartós is lesz. És a fogyasztásukkal is elégedettek vagyunk, takarékosnak mondhatók.

Arra érdemes odafigyelni, hogy aki korábban például MTZ-t használt, ahhoz képest kevésbé kell pörgetni, hogy megfelelően leadja a teljesítményt, ez igényel némi megszokást, mert ezek a motorok 1850-2000 fordulatszámnál érzik jól magukat.

MINDIG MEGTALÁLJUK AZ ÉPP IDEÁLIS SEBESSÉGFOKOZATOT

– Milyen váltóval szerelte a gyártó a traktorokat?

– 12 előre- és 12 hátrameneti sebességfokozat közül választhatunk, emellett mászófokozat is rendelkezésre áll. A fokozatok jó kiosztásúak, mindig megtaláljuk a legmegfelelőbbet, amivel szépen, gazdaságosan dolgozhatunk.

– Megfelelőnek tartják a 90 lóerős Solis emelési kapacitását?

– Az emelési kapacitása nem kevesebb mint 3500/2500 kg az N-esnél, a hidraulikaszivattyú teljesítménye pedig 45 liter/perc. Úgy gondolom, hogy ekkora traktorhoz ez kiváló.

Egyébként nálunk nincs is ennek nagy jelentősége, mert igyekszünk olyan munkaeszközöket vásárolni, amelyek saját hidraulika-rendszerrel rendelkeznek, ezzel is kímélve nyáron a traktorokat.

solis traktor
Az indiai gyártó a gépeit saját fejlesztésű vízhűtéses, 90 lóerős, négyhengeres,
4087 cm3-es motorral szereli

TÁGAS, ERGONOMIKUS KABIN

– A gépkezelők hogyan vélekednek a Solis fülkéjéről? Mennyire van arányban a kényelem és az egyszerűség?

– A traktor egyszerűsége abszolút nem megy a kényelem rovására. A klimatizált kabin kimondottan csendes, könnyű be- és kiszállni, komfortos, kényelmes. A tágas fülke nagy üvegfelületekkel rendelkezik, így körben nagyon jó kilátás nyílik. A kis szélvédők pedig nyithatók. A tervezés során a kezelőszervek elhelyezésére is nagy gondot fordított a gyártó: minden jól kézre áll.

Összességében elmondható, hogy ergonomikus a Solis kabinja, még az egész napos munka sem túlságosan fárasztó, tehát a gépkezelőknek sem lehet okuk panaszra.

AZ ODISYSRE AZ ÉRTÉKESÍTÉS UTÁN IS MINDIG SZÁMÍTHATUNK

– Karbantartás tekintetében hogyan értékeli a traktorokat?

– Úgy, ahogy maga a traktor, a karbantartása is egyszerű. Átlátható, könnyen javítható, ami számunkra fontos. Nem kell hozzá diagnosztika, mert a műszerfalon kijelzi a hibakódot, és az alapján be is azonosíthatjuk a hibaforrást. Amennyiben mégis szakszervizre lenne szükség, az Odisys Bt. szakembereire mindig számíthatunk. Rugalmasak, mindent rövid határidővel, korrekt módon elvégeznek.

Azok számára, akik egyszerű, mégis megbízható és kényelmes traktort szeretnének vásárolni, bátran ajánlom az indiai márkát.

Csomor Zsolt