fbpx

Bemutatták a Gomselmash FS650 önjáró silózó új generációját

Írta: Farkas Imre - 2024 június 19.

A június 4-9 között tartott Belagro 2024 agrárvásáron a fehérorosz Gomselmash számos újdonságot mutatott be, melyek közül az egyik, az FS650 önjáró silózó új generációja volt. A silózó továbbfejlesztésével és jelentős korszerűsítésével nem titkolt szándékuk kihasználni a szankciók hatására megszűnt nyugati import adta piaci rést.

A megújult Gomselmash FS650 silókombájnt a fejlett technológiai megoldások arzenálját vonultatja fel. A külsőleg is frissült betakarítógép meghajtásáról 650 LE teljesítményű, Weichai WP17 kínai dízelmotor gondoskodik, melyet egy 1115 literes üzemanyagtartályból táplálhatunk. A POWER ASSIST rendszer lehetővé teszi a motor optimális terhelését a hozamtól függően. Ez csökkenti a kezelő fáradtságát és javítja az üzemanyag-fogyasztást.

Gomselmash FS650 silókombájnt
Az új generáció az idei Belagro-2024 kiállításon
– fotó: https://gomselmash.by/

Adagolás és aprítás

Az adapterétől egy 740 mm széles, 3-3 előtömörítőhengeres PowerFlow adagolóberendezés továbbítja a terményt. Az FS650 silókombájnban alkalmazott DRUM PROTECT rendszernél, az első alsó görgőbe szerelt érzékeny fémdetektor és kődetektor jeleket küldenek a fülkében található elektronikus vezérlőpultra. A rendszer azonnal leállítja az adagolóhenger hajtást, védve az adagolórendszert és az aprítóberendezést. Az elektrohidraulikus visszafordító mechanizmus segítségével az idegen tárgyak gyorsan eltávolíthatók az adagolóhenger visszaforgatása révén.

A MULTI DRUM univerzális aprítódob 4 soros késelrendezéssel kifejezetten hatékony és gazdaságos vágáshoz készült. A kések, az ellenkésgerendához viszonyított speciális szögének köszönhetően ferde és tiszta vágást biztosít, csökkentve ezzel a vágási folyamat energiaigényét. A dőlésszögnek köszönhetően a kések a terményt az élekről a dob közepére tolják, mérsékelve annak súrlódását a technológiai út falaihoz, ezáltal csökkentve a kopást, növelve az élettartamot. A 20, illetve 40 késsel felszerelhető, 780 mm-es széles és a 630 mm-es átmérő aprítódob lehetővé teszi a zökkenőmentes és teljes hatékonyságú munkát, akár 14 km/h sebességig.

Gomselmash FS650 silókombájnt
A betakarítógép meghajtásáról 650 LE teljesítményű, Weichai WP17 kínai dízelmotor gondoskodik
– fotó: https://gomselmash.by/

Az aprítódob DIRECT DRIVE meghajtását közvetlenül a motor főtengelyéről kapja. Ez a kialakítás garantálja a lehető legmagasabb energiaátviteli hatékonyságot és csökkentett fajlagos energiafogyasztást.

A vágási hossz folyamatos állítása egyszerű és kényelmes. A vezetőfülkéből a kezelőpanel gombjának 6-24 mm-es tartományban történő elforgatásával. Nagyobb vágáshossz eléréséhez 20 késsel lehet dolgozni a dobon, és 12-48 mm-es vágási hosszt biztosítunk.

Az AUTOSHARP rendszer segítségével, a vágódob kések automatikusan élezésre kerülnek. Az élezési ciklusok száma a kabinban található kezelőpanelről állítható be.

Zúzás

A MAX DISC CRACKER kiegészítő zúzóberendezés 200 mm-re megnövelt átmérőjű, hornyolt tárcsákkal lehetővé teszi a zúzófelület jelentős bővítését, illetve a szemek hatékony összezúzását. Ezenkívül a kiegészítő zúzó megnövelt munkaterületének köszönhetően a termelékenysége anélkül nő, hogy elveszítené az őrlés és a zúzás hatékonyságát.

Gomselmash FS650 silókombájnt
Az előző generációhoz képest külsőleg is megújult
– fotó: https://gomselmash.by/

A 210°-os elfordulási szögű kidobó ív úgy van kialakítva, hogy a betáplált terményáramot optimális ív mentén továbbítsa a szállítójárműbe, és ehhez minimális mennyiségű energiára legyen szükség. A silókidobó ív élettartamának növelése érdekében a legnagyobb terhelésű helyeken új, cserélhető kopásálló lemezeket helyeztek be az ívcsatornába.

Az FS650 új generációja alapfelszereltségben az automatikus szabályozású BIOMETER tartósítószer-adagoló rendszerrel van szerelve, ami 300 literes tartályból, pneumatikus injektálással adja a zúzott takarmányhoz a biotartósítószereket.

Gomselmash FS650 silókombájnt
Az összkerékhajtás alapfelszereltség
– fotó: https://gomselmash.by/

A CTIS (Central Tire Inflation System) központi abroncsnyomásszabályozó rendszer alkalmazásával két fontos probléma oldódik meg: a terepjáró képesség fokozása és az üzemanyag-fogyasztás csökkentése a vonulások során. A hajtótengely automatikus abroncsnyomásszabályozó rendszere biztosítja az optimális abroncsnyomást az üzemi körülményektől függően, legyen az út vagy szántóföld. Ez a rendszer csökkenti a talajtömörödést és növeli a gumiabroncsok élettartamát is. Az FS650 silózó alapfelszereltségként összkerékhajtással van felszerelve. A betakarítógépre telepített, ALS-SYSTEM automatikus központi kenőrendszer megkönnyíti és rövidíti a karbantartáshoz szükséges időt. A gomeli szecskázó automatikus vonószerkezettel van felszerelve a szállítókocsi gyors és egyszerű csatlakoztatásához.

Gomselmash FS650 silókombájnt
Összecsukható, hat méteres sorfüggetlen adapter is a munkaeszközei közé tartozik
– fotó: https://gomselmash.by/

Adapterek

Az új generációs önjáró silózó 6 méteres sorfüggetlen adapterrel, szintén hat méter munkaszélességű tárcsás direktvágó kaszával, illetve, 2,6 vagy 3,8 méteres rendfelszedő adapterrel karöltve végezheti a betakarítást. A termelékenység további növelése érdekében az FS650 kombájn egy hidraulikus multi-csatlakozóval van felszerelve, az adapterek gyors és egyszerű csatlakoztatásához, amely csökkenti az adapter fel és lekapcsolásának idejét.

Az alsó adagológörgőket egy erős hidraulikus motor hajtja a sebességváltón keresztül. Ennek a meghajtási sémának köszönhetően magabiztosan és megszakítás nélkül indulhat a növényi tömeg.

Új kabin

Az új, modern UNI CAB vezetőfülke mindennel fel van szerelve, ami a kombájnkezelő kényelmes munkakörülményeihez szükséges. Ergonomikus joystick, munkaterületek videó megfigyelése, audiorendszer, hűtő funkcióval, fűtés, klíma, USB csatlakozók külső eszközök csatlakoztatásához, 12V-os aljzat, rekeszek dokumentumok és apró tárgyak tárolására. A légrugós ülést egyéni igényekhez kényelmesen konfigurálható. Az erős LED VISION munkaterület világítási rendszer kiváló láthatóságot biztosít éjszakai munkavégzés közben. A fülkében található összes műszer és elem logikus elrendezésének köszönhetően a kombájn kezelése egyszerű, intuitív folyamattá válik. A kezelő kényelmét szolgálja, hogy a fülkét felszerelték CAM VISION rendszerrel, amely valós idejű videós megfigyelést biztosít a munkaterületeken.

A HARVEST OFFICE információs és vezérlőrendszer számos funkcióval rendelkezik az automatikus vezérléshez, diagnosztikához, regisztrációhoz, a kombájn rendellenes működési állapotokról történő figyelmeztetéséhez, illetve értesítéséhez. A HARVEST OFFICE rendszer segít valós időben kezelni és nyomon követni a kombájn fő alkatrészeinek állapotát, figyelemmel kíséri a főegységeket, a motort, a sebességváltót, a munka- és szervizműveletek előrehaladását, valamint tájékoztat a hibákról, figyelmeztetésekről, illetve vészhelyzetekről.