fbpx

Teljes munkagép-portfólió

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 24.

Látogatás a MASCHIO GASPARDO kelet-európai gyárában

A közelmúltban a MASCHIO GASPARDO meghívására a romániai Kisjenő (Chisineu-Cris) felé vettük az irányt, ahol az olasz cég 2003-ban nyitotta gyárát. Az izgalmas túrán betekintést nyerhettünk a vállalat történetébe, a gyár működésébe és a legfontosabb új fejlesztésekbe. Házigazdánk Szilágyi András országfelelős, Kis Csaba, Szlovákia, Csehország, Magyarország exportmenedzsere, Octavian Dusan kereskedelmi vezető és Alin Ortan termékmenedzser volt.

eke

FOLYAMATOS NÖVEKEDÉS

Időben nagyot kell visszalépni ahhoz, hogy a cég gyökereihez eljussunk, hisz a Gaspardót 1834-ben alapították Morsano al Tagliamentóban, egy Friuli Venezia Giulia tartománybeli kisvárosban. Ha a cég mai helyzetét nézzük, akkor a MASCHIO GASPARDO Group a talajművelés, vetés, műtrágyázás, növényvédelem és zöldsor gépeinek gyártásában vezető nemzetközi csoport. Az 1964-ben Egidio Maschio által alapított MASCHIO GASPARDO-t ma fiai, Mirco és Andrea vezetik, egy menedzserszervezettel közösen. Persze hosszú út vezetett idáig, erről csak pár fontos mérföldkövet jelzünk itt. Antonio, Egidio és Giorgio Maschio testvérek 1964-ben forgóborona-gyártóként indították kisvállalkozásukat Campodarsegóban, egy Padova környéki kisvárosban. A gyártás a házuk istállójában folyt. Az üzleti potenciál kihasználására 1983-ban úgy döntöttek, hogy Franciaországban terjeszkednek tovább, majd 1993-banvásárolták fel az említett nagy múltú Gaspardo Seminatrici S.p.A. céget. A vállalat ekkor vált MASCHIOGASPARDO-vá.

Szilágyi András
Szilágyi András országfelelős, MASCHIO GASPARDO

1996-ban Németországban, 2000-ben pedig Spanyolországban bővítették tovább a céget, majd 2003-ban a gyártás is nemzetközivé vált, ekkor vásárolták meg a romániai, Chisineu-crisi gyárat. Ez már egy híd Kelet-Európa felé. Ugyanebben az évben megnyíltak az oroszországi és törökországi kereskedelmi kirendeltségek is. A fejlődés megállíthatatlan volt: 2005-ben már Kína felé vették az irányt, ahol Qingdaóban nyitották meg gyárukat, ez tette lehetővé a gyors terjeszkedést a Távol-Keleten. A kereslet itt a kis és közepes méretű berendezésekre összpontosul. 2005-ben az európai hálózat is tovább erősödött egy lengyelországi és egy évvel később egy ukrajnai kereskedelmi fióktelep megnyitásával. 2011-ben a MASCHIO GASPARDO megnyitotta aundhi üzemét Indiában, ezzel az ázsiai piac is megszilárdult.

Utána jelentős akvizíciók következtek: a termékpaletta kiegészítése érdekében a MASCHIO GASPARDO 2012-ben felvásárolta az Unigreen nevű, Emilia Romagnában működő, ködfúvók és permetezőgépek gyártására szakosodott vállalatot, majd 2014-ben a Feraboli S.p.A. következett, amely komoly hagyományokkal rendelkezett a zöldsor gépeinek gyártásában.

A MASCHIO GASPARDO erősen elkötelezett, hogy folyamatos növekedés mellett expanzív kereskedelmi politikát folytasson. Ezt a terjeszkedési törekvést hangsúlyozták a tavalyi évben olyan stratégiai szövetségek, mint a Grégoire Bessonnal, az ekék és a talajművelő gépek tervezésében és gyártásában vezető francia vállalattal kötött megállapodás, valamint egy új leányvállalat elindítása az Egyesült Királyságban. Napjainkra a MASCHIO GASPARDO a világ második legnagyobb munkagépgyártója lett, ezen a területen teljes termékpalettával rendelkezik.

MASCHIO GASPARDO
A megrendelt alkatrészek 12 óra alatt Magyarországra érhetnek

STABILAN EGY NEHÉZ PIACON IS

A vállalat jelenleg a világ 114 országában van jelen, 2900 viszonteladóval. A csoport 2023-as konszolidált árbevétele 425,1 millió eurót ért el, ebből az EBITDA 69,8 millió eurót tett ki, ami 7%-os növekedést jelent 2022-hez képest. Ezek az eredmények azt tükrözik, hogy a MASCHIO GASPARDO eredményesen képes alkalmazkodni mind a piaci dinamikához, mind a nyersanyagárak ingadozásához. A 2022-ben elért 26,3 millió euróval szemben a tavalyi 25,6 millió eurós konszolidált csoportos nyereségének számadatai megerősítik a MASCHIO GASPARDO szilárd pénzügyi helyzetét, és egyben hangsúlyossá teszik, hogy a vállalat a mezőgazdasági ágazatban a fenntartható növekedésre és az innovációra összpontosít. A termékstruktúrát áttekintve49%-ban talajművelő gépeket gyártanak, 10–12%-ot tesznek ki a zöldsor gépei, 35% a vetőgépek és műtrágyaszórók aránya, a maradék rész a növényvédő gépeké – ezeknél most nagyon komoly fejlesztések folynak. 2024–25-ben Magyarországon is a teljes portfóliót előtérbe helyezik, jelenleg is folyik a kereskedelmi hálózat fejlesztése.

lézervágó
A speciális lézervágó készülék akár 25 méter hosszúságú acélanyagot is kezelhet

GYÁRAK OLASZORSZÁGBAN

A MASCHIO GASPARDO központja a campodarsegoi gyár, ahol oldalkaszákat, nagy szemenkénti vetőgépeket, műtrágyaszórókat, zúzókat, mulcsozókat, sorközművelőket gyártanak, emellett logisztikai központként is működik. Ezenkívül még több gyárral rendelkeznek szerte a világban, plusz a cremonai gyárban egy saját alkatrészgyártó egység működik, ahol kopóélek, a hengerekre tüskék, a vázak készülnek. Itt külön gyáregysége van a zöldsornak is, a bálázók, kaszák szerepelnek a palettán, Morsanóban aprómagvető gépeket, a nagy szemenkénti Chronókat, a permetezők egy részét, mechanikus vetőgépeket gyártanak, egy 130 000 m2-es te ületen fekvő 30 000 m2-es gyáregységben. Ez az egység egyben logisztikai és alkatrészraktár is.

A cadoneghe-i üzem a csoport igazi technológiai központja, amely a mechanikai megmunkálási folyamatokra (lézervágás, robothegesztés, élhajlítás, esztergálás, kések és kopócsúcsok gyártása) specializálódott. A technológia és a felhasznált anyagok minősége tekintetében egyértelműen az élvonalban van.

A kisjenői, romániai gyártóüzem a minimális talajműveléshez szükséges gépek gyártására szakosodott: altalajlazítók, magágykultivátorok, tárcsás kultivátorok készülnek itt, emellett a körbálázók gyártásának egy része 2016-ban, az ekék gyártása pedig 2021ben került ide. A délkelet-európai piacokra irányuló kereskedelmi tevékenységet ugyanebben a gyárban intézik.

MASCHIO GASPARDO Opera
A MASCHIO GASPARDO nagy vetőgépújdonsága, az Opera is ebből az üzemből kerül a megrendelőkhöz

JAPÁN RENDSZERBEN ARADON

Kisjenőn 100 000 m2 összterületen,26 000 m2 beépített területen 500 fő dolgozik, kétműszakos munkarendben. 70–80 kilométerről is járnak ide dolgozók – nehéz bekerülni, és ha valakinek ez sikerül, az rendszerint nem is akar elmenni. A gyárban japán gyártási rendszer szerint dolgoznak, igazán impozáns gépesítés mellett. A beérkező alapanyagokat vastagságtól függően számítógéppel vezérelt lézer- vagy plazmavágóval vágják ki, robotok dolgoznak a precíziós hegesztőfeladatoknál, saját festőüzem is rendelkezésre áll, és természetesen itt folyik az összeszerelés és a tesztelés is.

Minden elvégzett munka cikkszám alapján beazonosítható, tudják, hogy ki, mikor készítette, ez az adat bármikor visszakövethető. Moduláris a gyártás, bármikor át lehet állni más munkaszélességű termékek elkészítésére is. A kisjenői gyárban 50 mérnök dolgozik, vezetői szinten pedig egy 35-40 fős olasz csapat is.

Érdekesség, hogy a MASCHIO GASPARDO nagy vetőgépújdonsága, az Opera is itt készül. 3-6-9 méteres munkaszélességű változatok kerülnek le a gyártósorról, az utóbbi leginkább az orosz piacra. Idén már Magyarországon is demózni fognak vele, ez a gép izgalmas lehet a hazai piacon! Van egy külön alkatrészbázis, ahonnan a magyar piacot is ellátják. Komoly tempót vállalnak, hisz a megrendelt alkatrész 12 óra alatt Magyarországra kerül!

MASCHIO GASPARDO
2016 óta bálázók is készülnek az Arad közelében lévő gyárban

GÉPÚJDONSÁGOK MINDEN TERÜLETRŐL

Mivel a cég full-liner, azaz munkagépek tekintetében teljes portfólióval rendelkezik, elég nehéz válogatni az aktualitások közül. Most a legutóbbi Agritechnica szakkiállításon bemutatott újdonságok közül szemezgetünk, a teljesség igénye nélkül.

Opera

A már említett Opera gabonavető gép is Hannoverben debütált. Az új gép bemutatása megerősítette a MASCHIO GASPARDO pozícióját a termelési ciklus minden részére vonatkozó teljes körű megoldások vezető szállítójaként. Az olasz tervezőiskolával (SID) való együttműködés eredményeként létrejött kombinált vetőgépet úgy tervezték, hogy különböző típusú terepeken is jól működjön, így egyetlen menetben több művelet végezhető el vele, és a precíziós gazdálkodás elveivel összhangban jelentősen csökkenthető a menetszám és így a munkaidő.

Ez egy fővázas gép, amely itt készül, Romániában. Az alsó vázrész egy egység, a tartályt is itt szerelik össze. A gép elején lévő keréksor a rögök feltörésében segít, utána pedig két sorból álló tárcsaszekció következik, 460 mm átmérőjű levelekkel. A lapok munkamélysége hidraulikusan állítható. A tárcsák után egy gumikeréksor következik, amelynek a visszatömörítés a feladata, de szállításkor is ezeken gördül a gép. Leghátul a vetőcsoroszlyák helyezkednek el, amelyek nyomása hidraulikusan akár 110 kg-ig növelhető. A kompakt Opera 300 vetőgép 24 sorban képes dolgozni, 12,5 cm-es sortávokkal, a tömege 4300 kg.

Chrono

A Chrono 12 soros szemenkénti vetőgép egy nagysebességű vetőrendszer, amely képes minden helyzetben kiváló teljesítményt nyújtani, bármilyen típusú vetőmaggal, agronómiai igényekkel és szántóföldi viszonyok, akár kedvezőtlen körülmények között is.

Ez az új gép bővíti a GASPARDO által a precíziós vetéshez már kínált megoldások széles skáláját. A legnagyobb termelékenység a rendkívül sokoldalú vetőegység agronómiai előnyeivel párosul. A hagyományos vetőgéptől kezdve a minimális talajművelésig, majd a direktvetésig ez a vetőgép nagyon széles körülmények között működhet, mindig garantálva a legjobb vetőmagpontosságot.

MASCHIO GASPARDO Chrono
A Chrono 12 soros szemenkénti vetőgépét egy helyi gazdaságban épp ottjártunkkor készítették fel az első bevetésre

Unico

A MASCHIO GASPARDO Unico ekék új kialakítása ötvözi a kiemelkedő munkaminőséget és a megbízható működést. Paralelogramma függesztési rendszerrel rendelkezik, 6 különböző méretben kapható mind nyírócsavarral, mind hidraulikus Non Stop rendszerrel (NSH). A paralelogramma függesztésnek köszönhetően a munkagép gyorsan beállítható, a talaj, a szármaradványok mennyisége és a munkamélység függvényében.

A mélységállitó kerék szállítási, „kombi” változatban is kapható: könnyebb és biztonságosabb lesz a közúti közlekedés! Az ekét félfordított helyzetben vontatjuk a kerékre engedve: így súlyának nagyobb része a keréken gördül. Ez az opció sokkal kényelmesebb és biztonságosabb vezetést biztosít: csökkenti a gördülést és az út közbeni dőlést. A 4 vagy több ekefejjel ellátott változatokat hidropneumatikus csillapítású kerékkelszerelték.

A paralelogramma függesztés dupla karja folyamatosan egyenletesen tartja az első barázda és a vonalvezetés kezelői beállításait, még utólagos munkaszélesség-beállítás után is. Az első barázda munkaszélessége hidraulikus munkahengerrel könnyen beállítható (választható opció). A gépnek ezek a tulajdonságai rendkívül gyorssá teszik az eke beállítását a szántóföldön és a mindig egyenletes talajművelést.

Campo

A Campo permetezők 2200–6400 literes kivitelig készülnek, vontatott kivitelben. Térhálós rendszerű szórókerettel rendelkeznek, 15–30 méteres munkaszélességben, de hamarosan a 36 m-es változat is elérhető lesz. Fúvókánkénti szakaszolás is választható lesz majd ezeknél a gépeknél.

Az „AS” konfigurációban az alapfelszereltség között megtaláljuk a tengely hidraulikus kormányrendszerét is, amely lehetővé teszi, hogy a gép pontosan kövesse a traktor nyomát, minimalizálva a taposás okozta károkat.

Fodor Mihály