fbpx

EIMA 2022, Bologna: az eddigi legjobb eredményekkel

Írta: Fodor Mihály - 2023 január 28.

Az EIMA International 2022-es rendezvénye minden idők legmagasabb eredményét érte el 327 ezer látogatóval, akik közül több mint 57 ezren külföldről érkeztek. A FederUnacoma által szervezett, a mezőgazdasági gépipar számára világszerte fontos eseménynek számító kiállítás öt napja alatt a látogatók száma meghaladta a 2018-as kiadásban, a világjárvány okozta válság előtt felállított rekordot (317 ezer).

A bolognai kiállítás így túllépett a szakkiállítási rendezvények számára legkritikusabb kétéves időszakon (2020-2022), amelyet előbb az egészségügyi vészhelyzet, majd a nehéz gazdasági helyzet idézett elő. Ezzel egyben megerősítette vezető szerepét a szakkiállítási palettán. A kiállítás erőssége annak nemzetközi jellege – hangsúlyozták a szervezők –, ez az az elem, amely azonosítja és felismerhetővé teszi minden más kiállítással szemben. A külföldi látogatók, akik minden kontinensről érkeztek, a teljes látogatottság 18%-át tették ki, és 80 hivatalos gazdasági szereplő küldöttsége – az ICE Ügynökségnek köszönhetően – üzleti találkozókat szervezett a külön erre a célra kialakított Külföldi Küldöttségek Pavilonban. „Az EIMA sikere megerősíti az új generációs mezőgazdasági technológiák iránti növekvő érdeklődést, hogy kielégítsék a következő tíz évben közel egymilliárd fővel növekvő világ népességének élelmiszer-szükségletét” – jelentette ki Alessandro Malavolti, a FederUnacoma elnöke. – Egyben megerősíti, hogy a világ minden régiójában dolgoznak a termesztési módszerek megújításán, a vízkészletek és a talaj termékenységének tudományos és fenntartható felhasználására törekedve. Ebből a szempontból – tette hozzá Malavolti – egy olyan szakkiállításnak, mint az EIMA, fontos küldetése van az elkövetkező években is.

„Az idei kiállítás annak a nagyon komoly munkának az eredménye, amelyet szövetségként végzünk, és amelynek célja, hogy a gyártóknak és a szakmai közönségnek egyre hatékonyabb kiállítási szolgáltatásokat nyújtsunk” – mondta Simona Rapastella, a FederUnacoma főigazgatója. – „Emellett az EIMA márkára és a kiállítás tartalmára vonatkozó nagyon pontos stratégia eredménye, valamint a kiállítás népszerűsítésére és az összes stratégiai célpont bevonására tett jelentős befektetésünk eredménye. A BolognaFiere további beruházásokat hajtott végre a kiállítási központ struktúráinak javítása érdekében – zárta Rapastella –, amelyek az elkövetkező években is folytatódni fognak egy olyan kiállítással összhangban, amelynek nagyszerű jelene és jövője van.”

Az EIMA International legközelebb 2024. november 6-10. között lesz megszervezve, de jövőre is lesz egy jelentős esemény a mezőgazdasági gépészet számára: visszatér az Agrilevante by EIMA, a mediterrán térségben a növénytermesztés gépesítésének szentelt kiállítás, amelyet 2023. október 5-8. között rendeznek meg a bari kiállítási központban.

NAGY KERESLET A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKRE

Mint azt a rendezvényen, egy nemzetközi sajtótájékoztatón hallhattuk, a mezőgazdasági gépek értékesítése az elmúlt két és fél évben jó szinten maradt. A 2022 januárja és szeptembere közötti kilenc hónapban a piac forgalma továbbra is magasabb volumenű volt, mint a 2020-as világjárvány előtt, bár az év vége és 2023 első fele között az ágazatot várhatóan az infláció és a geopolitikai bizonytalanság fogja érinteni. Ebben az évben is – az orosz-ukrán háború okozta súlyos politikai és gazdasági válsággal, az infláció elképesztő növekedésével, az elképzelhetetlen szintű energiaköltségekkel, a vas és műanyag nyersanyagok elérhetőségének folyamatos nehézségeivel, valamint a logisztikai és szállítási költségekkel szemben – a mezőgazdasági gépek jó értékesítési szintet tartottak fenn. A 2022. január–szeptember közötti kilenc hónapban – ezeket a számokat a FederUnacoma az EIMA Internationalt bemutató sajtótájékoztatón tette közzé – az indiai eladások 665 ezer darabos traktorszámot jeleznek, ami mindössze 2,3%-os csökkenésnek felel meg a 2021-es év azonos időszakához képest.

Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok piacán 210 ezer darabot regisztráltak, ami 14,3%-os csökkenést jelent 2021-hez képest, de az eladások volumene még mindig magasabb, mint a Covid előtti szintek. Az európai piac is tekintélyesnek tűnik, bár szenved az általános gazdasági helyzet romlásától (-7,6% 2022 első kilenc hónapjában). Az olyan vezető országok, mint Németország és Franciaország meglehetősen jól tartják magukat a kilenc hónap során: Németország 7,4%-os visszaesést jelez a traktorok esetében, megtartva a 2019. évi, a Covid előtti szintnél magasabb értékesítési volument (23 400). Franciaországban 4,5%-os csökkenést regisztráltak (23 500 darab, ami magasabb, mint a 2019. évi, Covid előtti érték), míg a kisebb piacok, mint a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szerbia és Horvátország érezhető növekedést mutattak. Külön kell szólni Kínáról, ahol a piac 2022-ben is folytatja negatív szakaszát, amit a kedvezőtlen általános gazdasági körülmények okoznak (-1%-os traktoreladások 2022 első negyedévében a 2021-es -20%-os értékesítést követően). „Az általános piaci tendencia megerősíti, hogy a mezőgazdasági gépesítés iránti kereslet ma már a világgazdasági forgatókönyvben állandónak számít – jegyezte meg Alessandro Malavolti –, még akkor is, ha az általános gazdasági helyzet, az infláció és a kormányok által bevezetett korlátozó politikák, valamint a mezőgazdasági jövedelmezőségnek a termelési költségek növekedése miatti esetleges csökkenése nem kerülheti el az idei év költségvetését és a jövő év első hónapjait. Az agrárgépészeti vállalkozások várakozása az, hogy a piac gyorsan helyreáll, amint a gazdasági helyzet javul”. Hiszen a mezőgazdasági ágazat az elkövetkező években globálisan növekedni fog, hogy kielégítse a 2021-es 7,8 milliárdról 2031re 8,6 milliárdra (azaz 10 év alatt majdnem egymilliárddal) növekvő népesség igényeit. A következő évtizedben a globális mezőgazdasági termelés a becslések szerint 17%-kal fog növekedni, elsősorban Kína, majd India és a többi ázsiai-csendes-óceáni régió által vezérelve, miközben a Szaharától délre fekvő Afrika termelési kapacitása is növekedni fog.

Szerző Fodor Mihály