Bezárás

ZOOMLION – ez a kínai traktor nyugati minőséget képvisel

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 január 29.

Lótenyészetükben Domokos Gábor korábban minden feladatot kézi munkával végzett el, gépkezelői tapasztalata nem is igen volt. A hatékonyságnövelés érdekében azonban a gépesítés mellett döntött, amihez egyszerű, könnyen működtethető, üzembiztos traktort keresett. A választása a veszprémi székhelyű Royal-Kert Kft. által forgalmazott ZOOMLION-ra esett, amit az eddigi tapasztalatai alapján kiváló döntésnek tart.

„MINDÖSSZE 19 ÉVESEN, JUHTARTÁSSAL KEZDTEM”

A csongrádi Domokos tanyára látogattunk el, hogy Domokos Gábor lótenyésztőt kérdezzük a tavaly vásárolt ZOOMLION traktorukról, az eddigi tapasztalataikról. A navigáció utasításait követve megérkezésünkkor idilli környezetben, a Tisza közvetlen szomszédságában találtuk magunkat. A tanyán pedig több tucat ló fürkésző tekintete meredt az idegen vendégekre. Nagyon vártam, hogy Gábor elmondja a Domokos tanya történetét, az idáig vezető utat, a jövőbeli terveket.

Domokos Gábor lótenyésztő, gazdálkodó
Domokos Gábor lótenyésztő, gazdálkodó

– Érettségi után megkezdtem felsőfokú tanulmányaimat. Közben jött a rendszerváltás, és nagyszüleim visszakaptak földeket, édesapám pedig a termelőszövetkezetből kapott tagi részarányt. És egyik pillanatról a másikra azzal szembesültem, hogy 19 évesen otthon találtam magam 150 birkával és kettő lóval egy városi családi házban, kimaradva az egyetemről. Azon a télen minden egyes nap lovaskocsival szállítottam a takarmányt a birkák számára. Nagyon nehéz időszak volt.

Közben ismét jelentkeztem, és felvételt nyertem növénytermesztő mérnöki szakra, de akkor már levelező tagozaton végeztem tanulmányaimat. Szüleimmel abban az időben hoztunk létre egy kis városi tehenészetet 6-7 egyeddel, és háztól árultuk a tejet, tejtermékeket, miközben szakmérnöki végzettséget is szereztem. Abban az időben lovakkal végeztük a gazdaság körüli munkákat.

Később, 15 éven keresztül falugazdászként dolgoztam főállásban, és kiszálltam a tehenészetből, mert nyugdíjazása után édesapám maga is el tudta látnia a gazdaság feladatait. A lovak viszont nálam maradtak. 2014-től mezőgazdasági szaktanácsadóként is dolgoztam, akkoriban kezdtük a jelenlegi szintre fejleszteni a lovas gazdaságunkat. Ma a családunk 25 lovat tart, és a jövőben is ezt az állományméretet szeretnénk fenntartani. A szálastakarmány-igényt a 30 hektár területünkről jellemzően előállítjuk.

„A homlokrakodót is a Royal-Kert Kft. portfóliójából választottuk”
„A homlokrakodót is a Royal-Kert Kft. portfóliójából választottuk”

„ÉRTÉKET SZERETNÉNK TEREMTENI A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ SZÁMÁRA”

– Milyen fajta lovat tenyésztenek?

– Őshonos, furioso-north star mezőhegyesi félvér lovakat tartunk. Elkötelezettek vagyunk a fajta iránt, igyekszünk minél jobb lovakat tenyészteni, amit az eddigi eredményeink alá is támasztanak. 2022-ben az Alföldi Állattenyésztési Napokon például két korcsoportban is értünk el egy első és egy második helyezést, de jellemzően jól szerepelnek lovaink a hasonló megmérettetéseken. Célunk olyan lovakat tenyészteni, amelyek alkalmasak lehetnek a fogatsportban való szereplésre is. Arra törekszünk, hogy értéket teremtsünk a következő generáció számára. Két kislányunk is elkötelezett a lovak iránt: igyekszünk úgy tevékenykedni, hogy amennyiben szeretnék folytatni a munkánkat, olyan örökséget adhassunk számukra, amire bátran alapozhatnak.

A ZOOMLION 50 lóerős, négyhengeres szívó dízelmotorja rendkívül halk és takarékos
A ZOOMLION 50 lóerős, négyhengeres szívó dízelmotorja rendkívül halk és takarékos

A FEJLŐDÉSHEZ ELENGEDHETETLEN A GÉPESÍTÉS

– Tavaly óta pedig egy traktor is megkönnyíti a munkájukat. Mi alapján döntöttek a Royal-Kert Kft. által forgalmazott ZOOMLION mellett?

– Ez a traktor jelentősen leegyszerűsíti a napi munkánkat, amit azelőtt kétkezi munkával láttam el. Idővel egyértelművé vált számunkra, hogy muszáj gépesítenünk, így el kezdtem körbejárni a lehetőségeket. Épp jókor jött az állattartó telepek korszerűsítési pályázata, melynek keretében a traktor mellett néhány munkaeszközt is szerettünk volna beszerezni. A traktorválasztás során sok nehézségbe ütköztünk: az áremelkedés, a hosszú szállítási határidő miatt szinte már feladni készültem az egész pályázatos beruházást.

Egy korábbi kollégám akkor ajánlotta a ZOOMLION márkát, amiről addig nem is hallottam. Felhívtam Schmidt Norbertet, a Royal-Kert Kft. traktor- és munkaeszköz üzletágvezetőjét. Elmondtam, hogy milyen feladatokra és mekkora területre keresek traktort, Norbert pedig készségesen segített, akit azóta is bátran hívhatok bizalommal. Számomra az üzletben is nagyon fontos a jó személyes kapcsolat, amit a Royal-Kert Kft. dolgozóiban meg is találtam.

Az 50 lóerős, RK504-es fülkés változatra esett a választásom, ami nagyon megtetszett a látott videók alapján. Mivel egy barátom szerint magasságom és termetem miatt nem férnék el a traktor fülkéjében, elutaztam Veszprémbe, hogy meggyőződjek a kabin méretéről: simán elfértem benne, így meg is egyeztünk a céggel. Rövid határidővel, március végén meg is érkezett gazdaságunkba a ZOOMLION traktor és az ahhoz rendelt munkaeszközök.

MÉG AZ IGEN NEHÉZ TEREPVISZONYOK KÖZT IS MEGÁLLJA A HELYÉT

– Milyen munkákhoz használják a traktort, mik a tapasztalataik?

– Eddig 145 üzemórát dolgoztam a traktorral. A telepi munkák mellett például kaszáláshoz és rendsodrózáshoz is használom, és kiválóan megállja a helyét. Habár kínai gyártmány, nyugati minőséget képvisel a ZOOMLION. Ami nagyon megtetszett benne, hogy ugyan korábban nem dolgoztam traktorral, mégsem okozott gondot a működtetése, nagyon egyszerűen kezelhető: fordulékony, simulékony, szerethető. A gyermekeim is imádják. 50 lóerős, négyhengeres szívó dízelmotorja rendkívül halk. Az üzemanyag-fogyasztásáról pedig csak annyit mondanék, hogy a 145 üzemóra alatt mindössze négyszer kellett megtankolni a 80 literes gázolajtartályát.

– A sebességváltót és annak fokozatkiosztását megfelelőnek tartják?

– A 3×4 sebességes, irányváltós sebességváltónál minden körülményhez találunk megfelelő fokozatot. Korábban csak személygépkocsi-vezetői tapasztalattal rendelkezve meg kellett szokni a váltót, de az sem okozott gondot. A fülkéből kapcsolható összkerékhajtás és differenciálzár is kiválóan teszi a dolgát. Nálunk igen nehéz terepviszonyokon kell bizonyítania, de mindig megállja a helyét.

A panorámás fülke tökéletes kilátást biztosít a munkaterületre
A panorámás fülke tökéletes kilátást biztosít a munkaterületre

KÉNYELMES FÜLKE, CSEKÉLY SZERVIZIGÉNY

– Mennyire komfortos a kabin egy egésznapos munka során?

– Nagyon jó a kilátás a körben panorámás fülkéjéből, a kezelőszervei jól kézre állnak, az ülése komfortos. A traktor kétoldali ajtóval, felnyitható hátsó ablakkal felszerelt. És ami még nagyon megnyerő a ZOOMLION traktorban, azok az első- és hátsó munkalámpák, amelyek éjszaka is szinte nappali fényt varázsolnak.

– Szervizigény tekintetében hogyan értékeli az RK54-es traktort?

– A Royal-Kert Kft. szakemberei 50 üzemóránál cserélték a traktor motorolaját, a jövőben pedig évente vagy 250 üzemóránként jönnek ki szervizelni, ami teljesen elfogadható. A traktorra a garancia az egyéves jótállási időn túl még további 12 hónap, üzemórától függetlenül. Az is megnyugtató számomra, hogy hazánkban a Royal-Kert Kft. a ZOOMLION traktorok kizárólagos forgalmazója, és ők felelnek az alkatrész-utánpótlásért és a szervizszolgáltatásért. Ez azért is fontos számomra, mert megbízok a veszprémi cégben.

„A JÖVŐBELI GÉPBERUHÁZÁSOKNÁL IS A ROYAL-KERT KFT.-T KERESEM ELŐSZÖR”

– Korábban említette, hogy néhány munkaeszköz is érkezett a traktorral. Kérem, hogy mondja el, melyek ezek!

– A Royal-Kert Kft. gépkínálatából vásároltunk egy lengyel gyártmányú AGROMASZ homlokrakodót, egy Wirax dobkaszát, valamint egy olasz gyártmányú Deleks Alce 140 padkakaszát is. A gépparkunkat a jövőben is szeretnénk fejleszteni: célunk, hogy minden munkához rendelkezésünkre álljon a megfelelő eszköz. És az biztos, hogy ezekhez a beruházásokhoz is először a Royal-Kert Kft.-t keresem fel.

Nagyon örülök, hogy a ZOOMLION-ra esett a választásunk. Csak ajánlani tudom azok számára is, akik korábban nem dolgoztak traktorral. Egyszerű, könnyen kezelhető, szerintem ideális választás kisüzemi felhasználók és kertészetek számára, valamint a különféle telepi munkákhoz.

Csomor Zsolt