fbpx

EBS és RSP fékrendszer a Pöttinger Jumbo rendfelszedő kocsikon

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 08.

A Pöttinger a JUMBO nagy teljesítményű rakodókocsi sorozaton még biztonságosabb megoldásokat alkalmaz: a fékrendszereket kifejezetten mezőgazdasági alkalmazás céljából tervezték újra. Ezek a jól bevált, a teherautóktól átvett rendszerek (Knorr fékek) nagyobb stabilitást biztosítanak a rakománynak, a magasabb súlypont nagyobb haladási sebességgel párosul.

Electronikus fékrendszer (EBS) borulásgátló rendszerrel (RSP)
Az egyre növekvő szállítási kapacitások és sebességek megkövetelik, hogy a kocsikon olyan modern fékrendszerek legyenek, amelyek nem csupán a biztonságot növeli jelentősen, hanem a költséghatékonyságot is, hiszen sokkal kevésbé kopnak a fékbetétek és az abroncsok.

A borulásgátló program (RSP) növeli a stabilitást és csökkenti a borulási szöget, ha éles kanyarokat vesz be a gép, vagy ha kormányzáskor nagy sebességgel halad:
az RSP funkciónál a fékek automatikusan fékezik az adott kereket, ha borulásveszély van, így fennmarad a jármű stabil pozíciója.
A technológia jellegzetességei
• A teljes vezérlőegység és a szenzorok egybe vannak építve egy kompakt egységbe, amely a hidropneumatikus felfüggesztés terhelési jeleit átalakítja elektronikus jelekké.
• Nagyobb feszültségtartomány (8 – 32 V) alkalmazható minden járművön.
• További biztonság érhető el azáltal, hogy a féklámpa energiaellátása az ABS konnektorról akkor is megoldható, ha az áramellátás megszakad, és így az elektronikus jel és az ABS rendszer továbbra is működik (a borulásgátló program viszont nem).
• Az EBS és RSP rendszerrel ellátott vázakon a rugóterheléses féken alapfelszerelés a parkoló funkció.

Az EBS fékmodullal felszerelt kocsikon az ABS vagy EBS működik a hagyományos fékrendszerrel együtt. Mindehhez azonban az kell, hogy a rendszert összekapcsoljuk egy ISO7638 (ABS) csatlakozóval a traktoron levő állandó energiaellátással és a TEBS G2.1 figyelmeztető rendszerével.
Az intelligens fékrendszer előnyei kézenfekvőek:
• Biztonságosabb fékezés az EBS révén.
• Beépített borulásgátló rendszer (RSP).
• A féknyomás precízebb, egyenletesebb szabályozása.
• Kisebb abroncskopás.
Sikeres betakarítás: ezekkel az új biztonsági elemekkel a JUMBO megerősíti pozícióját, és a rendfelszedő kocsik szegmensében változatlanul ő a világelső!