fbpx

Zaffrani sorfüggetlen napraforgó-betakarító adapterek

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 11.

A hazánkban elsősorban a mobil terményszárítói által ismert Zaffrani cég egy másik, az érdeklődésre joggal igényt tartó termékkörét a gabonakombájnokra csatlakoztatható sorfüggetlen napraforgó-adapterek jelentik. Az első ilyen gépek Magyarországon is már több mint tíz éve működnek problémamentesen, tulajdonosaik teljes megelégedettségére. A Zaffrani sorfüggetlen napraforgó-betakarító adapterek 500, 550, 600, 740 és 940 cm munkaszélességben rendelhetők, a működtető kombájnnak megfelelő csatlakozással. Az adapter a meghajtását a kombájnról, kardántengelyen keresztül kapja.
A napraforgó begyűjtése a kombájn egyenletes haladása során történik, amikor a tálcás terelőlemezek a vágóasztal felé irányítják a szárakat. A vágószerkezet által levágott napraforgótányérokat a motolla továbbítja a szállítócsiga felé, amely a cséplőegységbe juttatja a terményt. A  motolla védőburkolata állítható ez teszi lehetővé a különböző méretű és helyzetű termény begyűjtését.

A Zaffrani sorfüggetlen napraforgó-adapter előnyei a hagyományos soros kivitelekkel szemben a kiemelkedően nagy területteljesítmény mellett minimális veszteséggel, igen hatékonyan végezhető a betakarítás. Lecsökkenti a következő évi árvakelés mennyiségét és az ebből adódó növényvédelmi ráfordításokat is. A sűrűn elhelyezett tálcás terelők mind a kisebb fejeket, mind a kihullott magvakat felfogják és a kombájnba továbbítják. Az erősen megdőlt állomány, akár a föld felett 5-10 cm magasságban is, nagy hatékonysággal betakarítható.

Az adapter kialakítása biztosítja, hogy a tányérok a lehető legrövidebb szárral kerüljenek levágásra, a kombájnba csak a fejek kerülnek így jelentősen csökken a csépléskor feldolgozandó biomassza tömege, növekszik a szerkezet élettartama és üzemanyagot takarít meg. Az egyszerű és letisztult meghajtószerkezet, a felhasznált jó minőségű alkatrészeknek köszönhetően, kis energiaigényű üresen akár emberi erővel, kézzel is megforgatható.
A betakarítást igen nagy haladási sebességgel lehet végezni. Az adott sorszámra készült soros betakarító adapterekkel szemben a jóval sűrűbben elhelyezett tálcás terelőlemezekkel ellátott sorfüggetlen kivitel lehetővé teszi, hogy ne kelljen követni a növénysorokat, sőt azokra akár 35°-os szögben is végezhessük a betakarítást, a leghatékonyabb működés érdekében.

A gyakorlatilag szár nélküli tányérok kevésbé terhelik a cséplőszerkezetet, így adott idő alatt több hasznos anyag tud átáramlani. Az áttekinthető, egyszerű szerkezet kitűnő használhatóságot és könnyű karbantarthatóságot biztosít, hosszú ideig alkatrészigény nélkül.
Átalakító készlettel, az illesztőkeret és szükség esetén a hajtáslánc egyes részeinek cseréjével ezek az eszközök szinte minden megfelelő teljesítményű kombájntípusra adaptálhatók.

Penda Kft.

www.penda.hu