fbpx

A Dieci teleszkópos rakodók új szériája

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 20.

A Parma melletti Montecchio Emilia városában található Dieci gyár Európában elsőként, 1983-ban jelentkezett teleszkópos rakodók gyártásával.
A hamar népszerűvé váló, ATLAS névre hallgató gépcsalád megjelenése óta ez a rakodógépfajta jelentős karriert futott be a mezőgazdaságban és az építőiparban egyaránt. A típusválaszték és a csatlakoztatható munkaeszközök skálájának szélesedésével az alkalmazási területek száma folyamatosan bővült. Ez a tendencia napjainkban is folytatódik, ennek megfelelően a gépek egyre nagyobb választékban, jobb minőségben és korszerűbb műszaki tartalommal kerülnek ki a gyárból. A minőségi és mennyiségi növekedés töretlen biztosítása érdekében a Dieci cég a közelmúltban nagy volumenű fejlesztést indított, amelynek keretében egy, a 21. századi technológiai hátteret biztosító, a gyártási kapacitást megtöbbszöröző új üzemet létesített. Emellett azonban a hagyományok ápolása is fontos a Dieci cégnél; az első gépcsalád elnevezésére tekintettel az új típusoknak is előszeretettel adnak a mitológiából ismert neveket.

 

 

A Dieci rakodók legfontosabb előnyei:
– széles méret- és teljesítményválaszték;
– garanciát 1 évre, illetve azon belül 1000 üzemórára ad a gyártó, de opcióként választható a második és harmadik év, ezekhez kapcsolódva összesen 2000, illetve 3000 üzemóra jótállás;
– robosztus felépítés (teljesítmény/ önsúly arány);
– magas műszaki színvonala ellenére nincs túlelektronizálva;
– hatékonyság, biztonság, tartóssága meghibásodások csekély száma
– a fajlagos üzemeltetési és karbantartási költség alacsony;
– könnyű szervizelhetőség
– nagy üzembiztonság
Takarmány és szalmabálák mozgatása, trágyarakodás, gabona be- és kitárolás, föld, kő és kavics, raklapos termékek rakodása, magasépítés, ipari karbantartás, közútkarbantartás,
híd, alagút, aluljáró és csarnoképítés, hulladékkezelés, repülőtéri rakodás és számos más anyagmozgatási feladat is egyaránt kifogástalanul elvégezhető a Dieci gépek segítségével.

 

 

A jelenlegi harmincféle alvázon több mint 100 típust számláló termékpalettáról minden területre megtalálható a műszaki és gazdaságossági szempontok szerint legmegfelelőbb gép.
Természetesen az ennél a gépfajtánál megszokott, kiemelkedő manőverezési képességet biztosító háromféle kormányzási mód, az alap hidrosztatikus hajtás, a CE homologizáció, a közúti vizsgáztatás lehetősége minden gépnél rendelkezésre áll.
A nem a Dieci által gyártott főbb komponensek elismert beszállítók jól bevált, kiváló minőségű termékei. A motorok YANMAR-, PERKINS- és IVECO-, a hidak és mechanikus hajóművek DANA-, a hidraulika rendszer elemei REXROTH és DANFOS gyártmányok.
A Dieci mezőgazdasági kivitelű teleszkópos rakodói – méreteiket és teljesítményeiket tekintve növekvő sorrendben – a következők:
A Mini-Agri széria kis befoglaló méreteinek köszönhetően igen jól manőverezhető, szűk helyeken is képes dolgozni. A gép magassága nem éri el a 2 métert, így az alacsonyabb építésű istállókban is használható. Maximális emelési magassága 5,78 m, legnagyobb teheremelő képessége pedig 2,5 tonna. Kétféle, 71 és 87 LE teljesítményű motorral áll rendelkezésre.

 

 

Az Agri-Farmer széria öt tagot számlál, amelyek 2,6-2,8 és 3,0 tonnás teherbírással és 5,95-6,35 és 8,7 m maximális emelési magassággal rendelkeznek. Mindegyik típus 101 LE teljesítményű motorral készül.
Az Agri-Power széria tagjainak teleszkópja 7,3-7,9 és 8,8 m magasságig nyúlik ki, maximális teherbírásuk 3 tonna, a beépített motorok 102 és 128 LE teljesítményűek. Minden típus rendelhető két hidraulikaszivattyúval, a nagyobb munkasebesség érdekében.
Az Agri-Star típusok robosztusabb felépítésűek, 7,35-7,93 és 9,75 m maximális emelési magassággal, 3,5-3,7 és 3,8 tonna legnagyobb teherbírással. A választható motorteljesítmény 102 és 128 LE. A 37.7 és 37.8 típusok kétszivattyús, növelt teljesítményű hidraulika rendszerrel is rendelhetők.
Az Agri-Plus széria tagjainak hajtásláncát Power Shift váltóval is kiegészítették, így több előre- és hátrameneti fokozat áll rendelkezésre, a hosszabb ideig tartó anyagmozgatások vagy vontatási feladatok gyorsabb és gazdaságosabb elvégzéséhez. Maximális karkinyúlásuk 7 és 9 m, teherbírásuk 3,8 és 4 tonna, a beépített motorok teljesítménye 126 LE.
A Plus szériához is rendelkezésre áll a növelt teljesítményt nyújtó kétszivattyús hidraulika-rendszer. Igény szerint választhatók a H jelzésű, a munkaterület jobb láthatóságát biztosító, magasabban elhelyezett fülkével készülő kivitelek.
Az Agri-Max típusok a fix felépítésű Dieci teleszkópos rakodók között a legrobosztusabbak. Kategóriájukban kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek, ugyanis a 4,5 és 7 tonnás emelőképesség csak kevés konkurensnél található meg. A legnagyobb emelési magasság 7,9 és 9,65 m, a beépített motorok teljesítménye 102 és 128 LE. A kétszivattyús rendszer biztosítja a gyors munkavégzéshez szükséges hidraulikus teljesítményt.
A Dieci gyár elsősorban ipari felhasználók részére készített típusai alapjaikban megegyeznek a mezőgazdasági kivitelekkel, de a más irányú elvárásoknak megfelelően tartalmaznak kiegészítő felszereléseket, mint például a támasztótalpak, előkészítések, más típusú gumiabroncsok.
Egyes típusok a többrétű igény kielégítésére szélesebb méretválasztékban állnak rendelkezésre.

 

 

A Mini Agrinak az Apollo, az Agri Farmernek pedig a Dedalus az ipari megfelelője. Az Agri Star ipari változata a Zeus széria, ami a mezőgazdasági kivitelekbe épített turbós és turbo-aftercooleres motorokon kívül szívómotorokkal is választható. A Zeus széria kiegészül még egy nagyobb, 3,3 t teherbírású, 10,6 m emelőmagasságú modellel is. Az Agri Power megfelelője az ipari kínálatban a Runner széria, amit típusonként ugyancsak 3-féle motorral gyártanak, maximális teherbírásuk 3-3,5-3,7 és 4 tonna, legnagyobb emelési magasságuk 7,3-7,9-8,8-10,9-12,1 és 12,2 m. Az Icarus gépeknek nincs mezőgazdasági megfelelője. Legnagyobb emelési magasságuk 13,1-13,4-15,6 és 16,9 m, maximális teherbírásuk 3-3,5-3,8 és 4 tonna, a motorteljesítmények 102 és 128 LE. A Samson széria a Max megfelelője, némileg szélesebb választékkal. A maximális emelési magasság 7,9-9,5 és 11 m, a legnagyobb teherbírás 4-4,5 és 7 tonna, a motorválaszték 82-102 és 128 LE.
A Pegasus forgózsámolyos teleszkópos rakodókat, amelyek felépítménye 360º-ban képes saját tengelye körül megfordulni, elsősorban építési és karbantartási igények kielégítésére fejlesztették ki. Az adapterként felszerelhető személyemelő kosár speciális változatának segítségével elvégezhető akár a hidak aljának vagy az ott futó vezetékeknek a karbantartása állványozás nélkül. Egyes példányai 3-5 tonnát emelnek, miközben emelési magasságuk a 10,9 és 24,5 m közötti tartományba esik. Kiegészítő felszerelések és munkaeszközök széles skálája biztosítja, hogy a Dieci teleszkópos rakodókkal a mezőgazdasági, kommunális, kereskedelmi, ipari vagy más alkalmazásoknál a rakodástól kezdve az építésen, tereprendezésen és magasban végzett szerelésen át a betonkeverésig télen és nyáron minden munkafolyamat megoldott legyen.

 

A Dieci-termékek magyarországi forgalmazója a Penda Kft. A mai napig 100%-ban magyar tulajdonban lévő céget 1994-ben alapítottuk, elsősorban a gondosan kiválasztott olaszországi partnerek termékeinek értékesítésére, szervizellátására és alkatrész-utánpótlásának biztosítására.
Vásárló partnereink igényeinek jobb kielégítésére kedvező hitel- és lízing-,illetve pályázatírási lehetőséget biztosítunk. Kínálatunk összeállításánál az egyik fő szempont az, hogy a gazdaság egy-egy területére komplett technológiai sort tudjunk ajánlani a felhasználóknak. A másik fő szempontunk, hogy csak korszerű, jó minőségű, hatékonyan és biztonságosan üzemeltethető, elfogadható árú gépek és berendezések kerüljenek a palettánkra. A Dieci teleszkópos rakodók és egyéb gépek ezeknek az elvárásoknak jól megfelelnek.

Penda Kft.