fbpx

WOLAGRI BÁLÁZÓK – újabb fejlesztések a magas minőségű munkavégzés érdekében

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 09.

Az olasz Wolagri gyár megalapításától kezdve nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, valamint a magas minőségű anyagok felhasználásra, ami segítette abban, hogy folyamatosan növelni tudja részesedését az európai és a kontinensen kívüli piacokon. Miután 2006-ban a Tonutti gyár felvásárolta a céget, a szakemberek belekezdtek a bálázók és a bálacsomagolók intenzív fejlesztésébe.

Columbia bálázók:A gyártó legnépszerűbb modellje a Columbia-sorozat, amelyet elsősorban a kis- és közepes gazdaságok, gazdálkodók számára ajánlanak, fixkamrás és láncos-rudas kivitelben, amely többféle változatban áll rendelkezésre.A rendfelszedők szélessége 1,5, illetve – opcionálisan – 2 méter is lehet. A rendfelszedő két oldalán csigák segítik a gyors és hatékony anyagbeáramlást. A kötözés a Columbia sorozat minden típusánál lehet egy-két zsineges, hálós vagy zsineges és hálós kötözőszerkezet. A bálakamra ajtaja, a rendfelszedő és a kötözés a traktorfülkében elhelyezett vezérlővel elektronikusan irányítható.A fésűs anyagtovábbítón – amelynek segítségével elkerülhetjük a beáramló anyag túlfolyását vagy lelassulását – keresztül jut a bebálázandó termék a tömörítő kamrába, ahol a keresztrudak egyenletes nyomásának köszönhetően szabályos és tömör bála készül. A bála tömörsége minden típusnál szabályozható.

A Columbia R10 fixkamrás hengeres bálázó 120×120 cm-es, míg a Columbia R12 változat 120×155 cmméretű bálát készít. Opcionálisan automata kötözés és központi zsírzás kérhető.2010-től a Wolagri Columbia-sorozat kizárólag a Super kivitelben, erősített lánccal készül.2010-től megjelent a Columbia-sorozaton belül az úgynevezett „Columbia R12 Complete Line” kivitel,amely minden opcionálisan kérhető egyéb tartozékot tartalmaz, és ennek megfelelően a külső borítások is megújultak.Compact bálázók:A Compact-sorozat elsősorban a nagygazdaságok és bérvállalkozók gépe, amelynek segítségével napi 400-500 bála elkészítésére van lehetőség. Nemcsak száraz, de különböző nedvességtartalmú zöldtakarmányt is bálázhatunk ezekkel a gépekkel.A Columbia-sorozathoz hasonlóan fixkamrás, keresztrudas-görgős kivitel létezik. A hidraulikusan állítható rendfelszedő szélessége 2 méter, de az eszköz kérhető 2,15 méteres munkaszélességben is, amely változatot két oldalsó csigával szerelik, az anyagtovábbítás hatékonysága érdekében.A rendfelszedő két oldalára minden esetben állítható gumi támkerék kerül elhelyezésre.A bála tömörsége a Compact modellek esetén is állítható.

A meghajtó láncok kenése automatikusan történik, megkönnyítve ezáltal a karbantartási munkákat.A Compact modelleket igény esetén már szecskázóval is szerelik, amelynek kései rugós függesztésűek, kő elleni védelemmel. A vágórotor a maga kategóriájában a legnagyobb, 500 mm-es átmérővel rendelkezik, 14 speciális acélból készült késsel szerelik. A legkisebb vágási szélesség mind a 14 kés használatával 74 mm. A szecskázó kevesebb késsel is működtethető, ezek ki-, illetve beszerelése nagyon egyszerű. A szecskázó a traktorkabinból hidraulikusan aktiválható vagy kikapcsolható. A kötözése hálós vagy kétzsineges-hálós, és a traktorkabinból elektronikusan irányítható. A hálós kötözőszerkezet, amely teljesen automatikus, a gép elülső részére került elhelyezésre.A hátsó bálakamra ajtó hidraulikusan nyitható; mögötte egy rugós feszítésű bálakidobó gondoskodik a bála megfelelő távolságra való kijuttatásáról. Alapfelszereltségben a gép egytengelyes, 15.0/55-17 méretű kerekekkel, de az egyenletesebb munkavégzés érdekében tandemtengelyes kivitelben, négy 11.5-80/15 kerékkel is rendelhető. Ennél a változatnál a rendfelszedőnek is egyenletesebb az anyagfelvétele.A Compact bálázók kétféle, 120×125 cm-es és 120×155 cm-es méretben rendelhetőek.A Compact bálázók 2011-re az alábbi innovatív újdonságokkal érkeznek tulajdonosaikhoz:–– kettős szivattyús központi zsírzás:a.) automata működésű szivattyú az ajtó nyitásánál a hajtásokhoz;b.) kézi működésű szivattyú a láncokhoz;–– két oldalon központi zsírzó pontok;–– új dizájn, új burkolatok, amelyek nagyobb hozzáférhetőséget biztosítanak ellenőrzések és karbantartás esetén;–– tömörítő kamrával megegyező szélességű szecskázó szerkezet;–– új kötözési rendszer, amely lehetővé teszi a hálós és spárgás egyidejű kötözést, „kényszerített” háló bevezetéssel.

Syria bálázók:A Wolagri változtatható kamrás bálázója a Syria-sorozat.A két modell esetében a bálaátmérőa Syria 160-asnál 80-160 cm között,a Syria 180-asnál 80-180 cm között állítható.A fix kamrás bálázókhoz képest a Syria – a kettős vezérlésnek köszönhetően– könnyebb használatot kínál tulajdonosának.Az elektronikus vezérlés károsodása esetén manuálisan be lehet fejeznia munkavégzést. A külső jelzőrendszerek – amelyek jelzik a bálaátmérőt, a kötöző állapotát, a munkanyomást a bála készítése közben – kézi üzemmódban mind segítik a munkavégzés befejezését. A 108 ujjas rendfelszedő 2140 mm szélességű, és két magasságban állítható, támkerékkel rendelkezik. Ezen kívül két oldalsó csigával és fésűs anyagtovábbítóval szerelték fel, amely a terméket a kamrába szállítja. A tömörítő kamra állítható hevederes, amivel típustól függően min. 80 cm és max. 180 cm átmérőjű bála készíthető. A szíjak nyújtását egy speciális alakú nagy átmérőjű gumihenger garantálja, az ellenhenger pedig lehetővé teszi, hogy a szíjak tapadása minden helyzetben megmaradjon. A tömörítő kamra két első görgőből és egy alsó, bálaforgató görgőből, továbbá a fő feladatot ellátó 5 hevederből áll, amelyek a bálát tömörítik.

A maximális munkanyomás 210 bar; ez manuálisan, illetve az elektronikus vezérlés segítségével szabályozható. A kötözés hálós vagy kétzsineges-hálós, amely a traktorkabinból elektronikusan irányítható. A lánckenés egy központi szivattyú segítségével történik, amely minden bálakidobásnál, a kamra nyitásával működésbe lép.A Syria bálázók, a Compact szériához hasonlóan, az ún. „Cut System” szecskázó rendszerrel is rendelhetőek. A rotor 500 mm átmérőjű, és a 14 késes aprító szerkezettel 74 mm-es vágási szélesség érhető el. A bálázó funkciói a traktorkabinból elektronikusan, egy vezérlő segítségével irányíthatók.Ezáltal beállíthatjuk a bála átmérőjét, a bála tömörségét, a kötözési paramétereket (háló vagy zsineges kötözés forgási számának beprogramozását), és a kézi kötözéshez egy vészfunkcióval is rendelkezik. A kijelző a gép állapotáról, az összes és egy nap alatt elkészített bálák számáról is információkat nyújt kezelője számára.A Wolagri bálázók alacsony teljesítmény és kis karbantartás igényűek, egyszerű felépítésűek. A magas minőségű részegységek garantálják a hosszú élettartamot. Az üzemeltetési tapasztalatokról és a magyarországi referenciákról kérdezze meg a hazai forgalmazót!Készenlét Zrt.[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="02" honev="februári"]>