fbpx

Világszerte – dióhéjban

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 05.

Együttműködés a Farmers Edge vállalattal

A CNH Industrial stratégiai megállapodást kötött a kanadai szoftvergyártóval, annak érdekében, hogy ügyfelei számára biztosítani tudja az adatkommunikációt a Farmers Edge FarmCommand platformjával. Ez az egység lehetővé teszi a digitális mezőgazdasági platform és a Case IH AFS Connect rendszer közötti adatcserét. Az új lehetőség várhatóan egyszerűsíteni fogja a tervezést, az adatelemzést, a munka végrehajtását és a döntéshozatalt, valamint az adatok dokumentálását. Az adatátvitel 3G és 4G szabvány szerint történik. A Case IH a Farmers Edge kizárólagos OEM partnere, de szeretné „vegyes” gépparkokban más márkákkal is megkönynyíteni az adatcserét. A projekt Észak-Amerikában kezdődik 2019 első negyedévétől, majd Latin-Amerika, Ausztrália, Európa, Oroszország és Ukrajna piacai gyorsan követik – a Case IH illetékesei véleménye szerint. Ez azt jelenti, hogy a rendszer Németországban is elérhető lesz a jövőben.

Nagytraktor Kínából:400 LE-s és fokozatmentes

A CIAME kiállításon, Kína mezőgazdasági gépeket bemutató legfontosabb vásárán az YTO bemutatta eddigi legnagyobb újdonságát: az LW4004 CVT traktort. Ahogy a neve is sugallja, ez egy 400 lóerős nagytraktor, CVT sebességváltóval. Az eddigi adatok szerint Perkins-motorral dolgozik, a CVT sebességváltó – egy francia forrás szerint – a CNH vállalattól származik. Eddig prototípusról van szó, de a traktor várhatóan a következő Agritechnica kiállításon is bemutatkozik.

Az Ekotechnika Tigercat gépeket értékesít

Az Ekotechnika AG, az EkoNiva-Technika nevű legnagyobb oroszországi, nemzetközi piacú mezőgazdasági gépkereskedő csoport német holdingtársasága belép az erdészeti gépek piacára. 2018 novemberében az EkoNiva-Technika operatív társaság stratégiai partnerséget kötött a Kanadai Tigercat Industries társasággal. Az EkoNiva kizárólagos forgalmazója lesz a Tigercat erdészeti gépeknek Közép-Oroszországban, a Központi Feketeföldi Gazdasági Körzetben és Szibéria nagy részén. A Tigercat termékcsalád többek között fakitermelő gépeket, rönkszállító szerelvényeket és vonszolókat foglal magában ritkításhoz, ill. a faanyag szállításához. Stefan Dürr, az Ekotechnika AG vezérigazgatója és fő részvényese erről így nyilatkozott: „Oroszország a világ erdőben leggazdagabb országa, és még mindig rengeteg gazdasági lehetőséggel rendelkezik, amit ki szeretnénk használni a hálózatunkkal.”

VISSZATEKINTÉS

1969

Pontosan 50 évvel ezelőtt a Grimme cég lépést tett az önjáró gépek irányába. Mivel a kombájnok és a járvaszecskázók területén a vontatott gépeket egyre inkább az önjáró járművek váltották fel, ez a burgonyabetakarítás gépesítését is forradalmasította. A Grimme ekkor úttörő szerepet játszott ezen a területen, és a következő években az első egysoros modellt követően további kétsoros és még hidrosztatikus hajtással rendelkező modelleket is gyártott. Természetesen abban az időben nem kevés kritika is érte: a technológiát túlságosan rugalmatlannak tartották, és többször is megvitatták azt a kérdést, hogy miért kell egy gépnek, amelyet évente csak néhány hétig használnak, saját motor és saját sebességváltó.

2019

Napjainkban a több mint 150 éve a piacon jelenlévő vállalat alaptevékenységét képezi az önjáró gépek gyártása. Az egyik legújabb modell a Rexor 6300 Platinum, amely a világ vezető önjáró répabetakarítói közé tartozik. Ma azonban nemcsak önmagában a hatékonyságról van szó, ami a 653 LE maximális teljesítménynek, a három forgóvillás rotornak és egy 45 m3-es tartálynak köszönhető, hanem a talajkímélés és a digitalizálás is fontos. Az előbbi érdekében a nagy kerekeket kímélő módba lehet állítani, így eltolt nyomvonalon haladhatnak. Az utóbbi érdekében digitális alkalmazások, például dokumentációs eszközök, telemetriai kapcsolat és egy dokumentációs platformon vezeték nélküli adatátvitel áll rendelkezésre.

400 LE – elektromos kábel segítségével

A két évvel ezelőtt bemutatott SESAM prototípus utódjaként a John Deere 2018 végén bemutatta a GridCON traktort. A gép számára egy dobra felcsévélt vezeték kb. 1000 m hatótávolságban biztosítja az áramellátást. A kábel egy robotkaron keresztül halad, és automatikusan történik a letekerése és a felcsévélése. Az átvihető teljesítmény 300 kW-ig terjed, az áramellátás 2500 V váltakozó árammal történik. A John Deere szerint a hajtáslánc teljes hatásfoka 85 százalék. A villamos energia a függesztett munkagépekhez is használható, miközben a GridCON integrált hűtését a külső fogyasztók is használhatják.

 

Előzetes Következő számunk tartalmából

PIACI ÁTTEKINTÉS: Rendterítők minden munkaszélességben és változatban, adatokkal és árakkal

GYAKORLATI TESZT: Megjelent a 460 lóerős New Holland CX 8.90 háromdobos cséplőszerkezettel és nagy fődobbal

TENDENCIA: Rendképzés csigákkal és szársértők nélkül: műszaki felépítés, előnyök, alkalmazási határok

ÖSSZEHASONLÍTÁS: 3 gerendely négy ellen – melyiknél jobb a bekeverés? A Horsch Terrano 4.3 GX és a Terrano 4.4 GX modellt egymás ellen versenyeztettük a gabona- és a kukoricatarlón