VEZETŐ HÍREK

Nagy frissítés és limitált kiadás

CASE IH AXIAL FLOW 250

A Case IH bemutatja az új Axial Flow 250 sorozatát a 2019‑es évre. Az új 7250, 8250 és 9250 Axial Flow modellek legfontosabb eleme az AFS Harvest Command opció. Ez a technológiai csomag 16 érzékelőt használ a gép monitorozásához, és 7 különböző beállításra alkalmas. Az automatikus rendszert az AFS Pro700 kezelőterminál vezérli a fülkében; jelenleg búzában, repcében, kukoricában és szójában használható. A kiválasztási lépések alapján (a növény típusától és a betakarítási körülményektől függően) az üzemeltető úgy állíthatja be a gépet, hogy a kívánt eredményt érje el. A sorozat egy új, szántóföldi és közúti üzemmóddal rendelkező hidrosztatikus haj‑tóművel, valamint két kapcsolható menettartománnyal is kiegészült. A vezérlés egy skálával rendelkező sebességszabályozó segítségével történik, amely a többfunkciós karon található. A hajtásrendszer olyan fordulatszám-szabályozást tartalmaz, amely állandóan tartja a beállított sebességet a változó talajviszonyok között. A maximális sebesség nagysága mindkét menettartományban: 18 km/h (1. menettartomány), ill. 20 vagy 30 km/h (2. menettartomány). Alacsonyabb értékre is beállítható. Észak‑Amerikában a 250‑es sorozat korlátozott kiadású, 1977‑es retró stílusban kapható.

Önjáró pelletáló

Szármaradvány-feldolgozás:

CSP Cut Systems Pfronstetten GmbH vállalat kifejlesztett egy önjáró pelletálót. A Metitron 560 egy változó hajtási teljesítményű (akár 623 lóerőig) Claas Jaguar 960 modellen alapul, és óránként mintegy 6 tonna szármaradványt képes 6 és 12 mm közötti pelletméretre összevágni. A tartály 3,0 m3 anyag befogadására képes. Szükség esetén a préselendő anyagot vízzel vagy más folyadékkal lehet nedvesíteni. A gabonaszalmán kívül a Metitron alkalmas lehet Miscanthus (energianád), lucerna és tönkölypelyva pelletálására. További információ a www.csp-laser.de címen érhető el.

Erősebb és hatékonyabb JOHN DEERE 9000

A 9600, 9700, 9800 és 9900‑es négy új modell a 625 és 970 LE közötti maximális teljesítménytartományt fedi le. Ehhez a John Deere a három legerősebb modellben egy 24,24 liter hengerűrtartalmú Liebherr V12 motort használ, ami a HarvestMotion alacsony fordulatszámú koncepcióval van ellátva. Ezzel 1500 ford/perc motorfordulatszámon lehet szecskázni. A John Deere adatai szerint ez 10%‑kal csökkenti az üzem‑anyag‑szükségletet – ami egyidejűleg 10%‑kal nagyobb áteresztő‑képességet jelent lóerőnként. A 2-fokozatú Powershift váltóval rendelkező ProDrive hajtómű alapfelszereltség. A csatorna szélessége 850 mm, a 250 mm‑es hengerátmérővel és 50 százalékos sebességkülönbséggel működő XStream KP szemroppantó új fejlesztés.

Szerszámosláda: újdonságok a gazdasági udvarban & a műhelyben

WIHA:

A Wiha Torque QuickCeck mobil forgatónyomaték-mérő tesztkészüléke a felhasználókat segíti eszközeik forgatónyomatékának ellenőrzésében. A helytelenül beállított vagy már nem megfelelő forgatónyomatékkal működő szerszámok nagymértékben károsíthatják az anyagot, a berendezéseket és a gépeket. A gyorsteszt segítségével naponta ellenőrizhető, hogy a forgatónyomatékkal dolgozó eszköz még mindig megfelelően működik-e. A mérőkészülék alkalmas minden olyan Wiha nyomaték-csavarhúzóhoz, amely beállítható a 2,8 Nm vizsgálati értékre. Ez azonban nem helyettesíti az előírt dokumentációjú kalibrálás elvégzését. www.wiha.com

STIHL:

A Stihl az MS 500i bemutatásával a világ első elektronikus vezérlésű üzemanyag-befecskendezéssel ellátott motorfűrészét mutatja be. Az injektálási technológia a láncfűrésznek óriási továbbítóerőt biztosít, amellett, hogy a fűrészláncot mindössze 0,25 másodperc alatt gyorsítja fel 0-ról 100 km/h sebességre. Könnyű szerkezetének köszönhetően az MS 500i motorfűrész súlya csupán 1,24 kg/kilowatt. A gép korlátozott mennyiségben már rendelkezésre áll a 2018/2019 szezonban.

www.stihl.de

Második generáció

KVERNELAND DG-II

A Kverneland a DLG szántóföldi napokon mutatta be a maximális hatékonyságú, új DG‑II vetőgépét. A 12 méteres munkaszélességgel és 6000 literes mag‑tartály‑térfogattal a gép akár 17 ha/óra területteljesítményt is elérhet. A gép nagy mérete ellenére közúton 40 km/h sebességgel használható. A különösen nagy hatékonyság elérése érdekében a DG‑II egy hidraulikusan állítható Clod Board talajművelő eszközzel van felszerelve. A vetőmag pontos elhelyezését a vetőgép CD dupla tárcsás vetőcsoroszlyái biztosítják, amelyek 12,5 cm sortávolsággal dolgoznak, és rendkívül keskeny kialakításúak.

Most 4‑méteres változatban

AMAZONE CATAYA 4000 SUPER

Az Amazone a Cataya 4000 Super mechanikus ráépített vetőgéppel a tavaly piacra dobott Cataya Super sorozat második modelljét mutatja be. 4 m‑es munkaszélességgel és 1180 literes vetőmagtartály‑térfogattal (toldattal 1730 liter) a Cataya vetőgép megfelel a legmagasabb követelményeknek. Az új aktív kombináció a gyártó szerint akár 12 km/h sebességgel is haladhat.

Harsewinkel újdonságai

CLAAS VEGYES HÍREK

A Claas háza tájáról is érkezett néhány új termék: a három új kerekesrakodó-modell – a Torion Sinus 537, 644 és 956 – kitölti a kis sorozathoz tartozó Torion 535 és a középső sorozat Torion 1177 típusa közötti tartományt. Így a Claas most 10 kerekesrakodó-modellt kínál. Az eddigi modelleket kiegészítő Sinus kombinálja a törzscsuklós kormányzást a hátsó tengely tengelycsonk kormányzásával, ami még mozgékonyabbá teszi a kerekes rakodót. Ugyanakkor 40 fokról 30 fokra csökkenti az első és a hátsó kerekek között lévő maximális kihajlási szöget, ami javítja a stabilitást és ezáltal a hasznos terhelést, a tiszta törzscsuklós kormányzású kerekes rakodókhoz képest.

Az új Claas Rollant 540 körbálázó 1,25 m átmérőjű, 1,22 m szélességű bálákat présel. A 4 mm vastag acéllemezből készült 16 henger alkotja a bálakamrát. A hengerek bordázott profilja a gyártó szerint nagyon jó forgatást biztosít a bálának, még nagyon nedves körülmények között is.

A kombájnszegmensben a Claas Tucano modellpalettája összesen 13 modellt tartalmaz, köztük az új topmodellt, az átalakított és bővített Tucano 580‑ast. A kombájnok új Cebis érintőképernyős terminállal vannak felszerelve, és ebben a sorozatban először áll rendelkezésre a saját gyártmányú Montana dőlésszög‑kompenzációs rendszer. Ezenkívül az Auto Crop Flow és az Auto Slope vezetőtámogató rendszerek is rendelkezésre állnak. Az újratervezett kartámasz és az új Cebis terminál segítségével a kombájn minden alapfunkcióját működtetheti. A Tucano sorozat a 180 kW/245 LE teljesítményű Tucano 320‑tól a 280 kW/381 LE 280 kW/381 LE teljesítményű Tucano 580‑ig terjed.

Új a Convio és a Convio Flex Draper vágóasztal a Lexion sorozathoz. A klasszikus gabonanövények és a repce mellett a Convio Flex flexibilis kaszasínnel olyan kultúrákban is tud dolgozni, mint a szója, a borsó és a fűfélék. Az új vágóasztalok a Lexion kombájnokhoz 10,8 m, 12,3 m és 13,8 m munkaszélességben kaphatók. A merev kaszasínnel és vágóasztallal rendelkező egyszerű Convio modellel ellentétben ezek a részek és az oldalsó szalagok a Convio Flex esetében rugalmasak. Így a vágóegység jobban tudja követni a talajkontúrt.

 

no