fbpx

Väderstad Spirit 600S – a munkaszélességhez képest alacsony vonóerőigénnyel

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 03.

Väderstad – sokáig csak álmodhattunk róla

Ifj. Plótár István dióskáli családi gazdálkodó már gyermekkorában is segített szüleinek a gazdaságban, de pályaválasztáskor egészen más foglalkozás mellett döntött, az autók iránti szeretete miatt.

 

Ifj. Plótár István dióskáli
családi gazdálkodó

13 év gyakorlati tapasztalata

Szeptember eleji napsütéses reggelen tartottunk ifj. Plótár István és családja gazdasága felé a Zalaapáti-háton található, mintegy 470 lélekszámú Dióskál irányába, hogy Istvánt három évvel ezelőtt vásárolt Väderstad Spirit vetőgéppel kapcsolatos eddigi tapasztalataikról kérdezzük.

Az autópályáról letérve csodálatos táj fogadott bennünket, s hamarosan megérkeztünk a Kis-Balaton-közeli településre, amely többek között arról is ismert, hogy itt található a Syngenta talajkímélő művelésű agrárgazdálkodási kísérleti területe. Beszélgetésünk elején először arra kértük ifj. Plótár Istvánt, hogy mutassa be gazdaságukat.

– A szüleim még a rendszerváltás előtt kezdtek szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozni, munka mellett, kis területen. A rendszerváltáskor aztán 5 hektár területtel váltak ki a termelőszövetkezetből, ekkor indult meg családunk „nagyüzemi” gazdálkodása.

Az első években Dutra, majd egy MTZ 50-es traktorral dolgoztuk, amihez később még kettő MTZ traktort vásároltunk egy mezőgazdasági pályázat keretén belül.

Gyermekkoromban sokat segítettem a szüleimnek a gazdaságban, mégis karosszérialakatos, majd autóvillamossági szakmát tanultam, mivel rajongtam az autókért. A kilencvenes évek elején fejeztem be tanulmányaimat, s akkor azonban döntenem kellett: vagy a gazdaságban dolgozom, s bővítjük a birtokméretet, vagy a tanult szakmámban keresem az utamat. Itthon maradtam, s az akkori 88 hektár területet – szántóföldi kultúrák, burgonya és szőlő – édesanyámmal és édesapámmal közösen, két MTZ traktor segítségével műveltük.

Területeink nagyságát lehetőségeinkhez képest folyamatosan növeltük – közben a burgonyatermesztést abbahagytuk –, 2003-ig mégis MTZ traktorokkal dolgoztunk.

2003-ban – amikor már 280 hektár területen gazdálkodtunk – SAPARD pályázat segítségével vásároltunk egy 190 lóerős erőgépet és különféle munkaeszközöket.

A Väderstad munkagépek minőségét is ebben az évben ismerhettük meg, amikor a Syngenta Magyarország Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia felkért bennünket, hogy csatlakozzunk az agrárkörnyezet-gazdálkodási célprogram alapszintű szántó és integrált ültetvény célprogramjához.

A felkérést örömmel elfogadtuk, s a kísérlet keretén belül 2004 őszén elkezdtünk 100 hektár területen talajkímélő művelést végezni – ez a mai napig tart –, amit összehasonlítottunk a forgatásos termesztési technológiával. A talajkímélő művelséhez a munkaeszközöket a Väderstad biztosította, így próbálhattuk ki pl. a Carrier rövidtárcsát és a Rapid vetőgépet.

A gazdaságunk területét azóta is folyamatosan bővítjük, jelenleg az 5 hektár alma és az 1 hektár szőlő mellett 600 hektár területen végzünk szántóföldi növénytermesztést, valamint a 100 hektár rét és legelő területünkön állatokat tartunk. Legtávolabbi területeink is mindössze 15-20 km-re találhatók telephelyünktől.

Főbb termesztett szántóföldi kultúránk a tavaszi és őszi árpa, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce és őszi búza.

Ma már szántóföldi területeink 90%-át forgatás nélkül, talajkímélően műveljük, mert a kísérletnek köszönhetően megtapasztalhattuk ennek előnyét, s azt, hogy kell jól végezni ezeket a műveleteket. Forgatásos növénytermesztést már csak akkora területen végzünk, ami a kísérlethez szükséges.

A kísérlet mellett a Syngenta Magyarország Kft.-vel már a fejlesztések tekintetében is kapcsolatban állunk; mi adunk otthont a Syngenta Farm számára, ahová céges dolgozók, gazdálkodók, hatósági emberek érkeznek, ahol bemutatják számukra a vegyszerraktározást, a kísérleti állomást, de előadást is hallhatnak például a göngyölegkezelésről.

Állattenyésztési ágazatunk mintegy 40 szabadtartású, főként Limousin szarvasmarhából, s ugyanennyi juhból áll.

– Kérjük, mutassa be gazdaságuk gépellátottságát!

– Az első kettő MTZ traktorunk a mai napig szolgálja gazdaságunkat, emellett egy 100 lóerős homlokrakodós, valamint egy 160, kettő 190 és egy 220 lóerős New Holland erőpépünk dolgozik a mindennapi munkában.

Természetesen minden munkaeszköz rendelkezésünkre áll, ami az igényes növénytermesztéshez szükséges. Az első Väderstad gépeinket, a Rapid 300 kombi vetőgépet és a Rexius 650-es hengert 2006-ban vásároltuk, AVOP-pályázat segítségével, de ekkor vettük meg New Holland kombájnunkat is.

2009-ben nyertem a fiatal gazda pályázaton, így vásárolhattuk meg a következő Väderstad munkaeszközünket, a Carrier 500-as rövidtárcsát.

Két-három évvel ezelőtt eladtuk a Rapid vetőgépünket, s a Növekedési Hitelprogram igénybevételével vásároltunk egy Tempo 6F szemenként vető, valamint a Spirit 600S gabona vetőgépet.

Mindig is jó munkaeszköznek tartottam a Väderstad gépeket, de sokáig csak álmodhattunk arról, hogy ilyen gépekkel dolgozzunk; az álom a Syngenta kísérletének köszönhetően valóra vált.

Szerencsésnek tartom magunkat amiatt, hogy mi úgy vásárolhatunk Väderstad munkaeszközöket, hogy ezeket előtte már akár több éven keresztül használhattuk, így pontosan tudjuk, mi mellett döntünk.

 

A két tárcsasoros művelőegység után a 400 mm széles tömörítőkerekek a már fellazított és elmunkált talajt elegyengetik, kissé letömörítik

A nagy sebességű vetés pontosságának érdekében a Spirit vetőgépet nagy átmérőjű vetőtárcsákkal szerelte a Väderstad

Komplett műveletsor – egyetlen menetben

– Miért a Spirit vetőgépre esett a választásuk, amikor a Rapidot eladták?

– Olyan nagyobb munkaszélességű vetőgépet akartunk vásárolni, amelyik nem igényel több vonóerőt. A Spirit 600S megfelelt ennek az elvárásnak, hiszen 220 lóerős erőgépünk könnyedén működteti. Emellett tetszett a Spirit magtartályának elhelyezése is, ami a traktor hátulját is terheli, így könnyebben húzza az erőgép.

A Spirit vetőgépet – mint a többi Väderstad munkaeszközünket is – a Vaderstad Kft.-től vásároltuk. Gépünk idén kezdte harmadik szezonját, s eddig mintegy 2000 hektáron dolgozott. Nagyon strapabíró munkaeszköznek ismertük meg, a munkájára mindig lehet számítani, meghibásodás eddig nem történt. Csak rácsatlakoztatjuk a traktorra, s dolgozunk vele. Jó a Spirit vetőgéppel dolgozni, rendkívül fordulékony; csoroszlyái a TriForce gumibakos felfüggesztésnek köszönhetően jól lekövetik a talajegyenetlenséget, mindig oda helyezik a magot, ahová kell.

– Melyek a Spirit főbb részegységei?

– A Spirit 600S elején található művelőegység két sor tárcsából áll, ennek köszönhetően a magágykészítést a vetéssel egy menetben el tudjuk végezni. Szinte mindig használjuk a művelőegységet a vetési mélység erejéig, ami a traktor fülkéjéből hidraulikusan állítható.

A művelőegység nagy átmérőjű tárcsái rendkívül tartósak, szinte nem is kopnak. A tárcsasorok két oldalán lévő terelőlemezek pedig megakadályozzák, hogy a tárcsalapok nagy munkasebesség mellett messzire dobják a földet.

Ezt követően a 400 mm széles tömörítőkerekek a már fellazított és elmunkált talajt elegyengetik, kissé letömörítik, s már kész is az tökéletes magágy. A 400/55-15.5 kerekek biztosítják a stabil vonulást is, valamint a 12,5 cm-enként elhelyezett csoroszlyák tökéletes mélységtartását.

Ezután találhatók a V-tárcsás csoroszlyákból és a soronkénti tömörítő kerekekből álló vetőegységek. A kerekek még nagy munkasebesség mellett is kiváló munkát végeznek, s ezeket a gyártó sárkaparóval is ellátta.

Végül a követő borona következik, ami kevésbé párologtató felszínt alakít ki, és a lecserepesedést is megakadályozza.

A Spirit 600S elején lévő két tárcsasorból álló művelőegységnek köszönhetően a magágykészítés a vetéssel egy menetben elvégezhető. A tárcsasorok két oldalán lévő terelőlemez nagy munkasebességnél is megakadályozza, hogy a tárcsalapok oldal irányba kidobják a földet

Nagy tartály, pontos adagolás

– Elegendőnek tartják a Spirit magtartályának kapacitását?

– A Spirit hosszanti irányban elhelyezett, 3900 literes magtartályának űrtartalma több mint elegendő, hiszen mi általában 1 tonnát töltünk bele. A big-bag zsák tartalmát könnyű beletölteni a homlokrakodós traktorral.

A magtartály alján található rács megakadályozza a nagyobb szennyeződések rendszerbe jutását, míg az apróbb kavicsokat a Fenix magadagoló rendszer sérülés nélkül továbbítja.

A magtartály fedőponyvájának mozgatása rendkívül egyszerű és ötletes megoldás: zsinórt rögzítünk a tartály külső oldalához, amit ha eloldozunk, egy rugó segítségével nyílik a fedél. Amennyiben le akarom zárni a magtartály fedelét, a rugó ellenében elhúzom a ponyvát, s beakasztom a zsinórt.

– Mennyire pontos a Spirit magadagolása és vetése?

– A Väderstad Spirit Fenix rendszerével igen pontosan adagolható a vetőmag. Az egységet elektromos motor működteti. A vetőgép leforgatása igen egyszerű. A kijuttatandó mennyiséget beírom a monitorba. Majd a kalibráló zsákot tetszőleges mennyiségű vetőmaggal töltjük fel, eközben a monitor számolja az impulzusok számát. A zsákot lemérve a kapott súlyt beírjuk a monitorba, ami automatikusan kiszámolja, hogy a kívánt rátához hány fordulatot kell a magadagolónak megtennie.

A Fenix rendszer nagyon megbízható, ennél jobb nekünk nem kell. Aprómagnál és kalászosnál is tökéletesen, pontosan dolgozik. Úgy gondolom, nagy lépést tettünk előre ezzel a vetőgéppel, vetési és kelési minőségben egyaránt.

A vetőmagot innen hidraulikus meghajtású ventilátor továbbítja levegőáram segítségével, csöveken keresztül a vetőtárcsákig.

A vetési mélység klipszek segítségével könnyedén, gyorsan állítható: ezt jó megoldásnak tartjuk, hiszen ezzel is kevesebb a hibalehetőség. A vetőcsoroszlyák nyomása hidraulikusan állítható.

A Spirit akár 18 km/h munkasebességnél is tökéletes minőségű vetésre képes; mi 10-15 km/h között működtetjük, hiszen egyrészt sokfelé kell figyelni munka közben, másrészt szeretjük kímélni a munkaeszközeinket.

A magtartály alján lévő rács megakadályozza a nagyobb méretű szennyeződés rendszerbe jutását, míg az apróbb kavicsokat a Fenix rendszer sérülés nélkül továbbítja

A magtartály fedőponyvájának rendkívül egyszerű, de ötletes a mozgatása zsinór és rugó segítségével

A saválló gumiból készült Fenix magadagoló rendszer kíméletes a vetőmaggal szemben

Esetleg még CrossBoard simítóval

– Az alapfelszereltséghez képest milyen opciót rendeltek a Väderstad vetőgéphez, s van-e olyan tartozék, amit akkor nem, de ma már kérnének a Spirithez?

– A Spirit 600S-t nem megrendelés alapján vásároltunk. Egy bemutatógépet bocsátott rendelkezésünkre a Vaderstad Kft. Kettő napig dolgoztunk a Spirittel, amikor azt mondtam, hogy ne is vigyék tovább, megvásároljuk.

A Rapid vetőgépünk CrossBoard simítóval volt felszerelve, ami gyönyörűen elegyengette a talajt, behúzta a kisebb barázdákat. Esetleg azt rendelném még a Spirithez, de nélküle is tökéletes munkát végez.

– Hol szervizelik a vetőgépet, s milyen a karbantartási igénye?

– A Spirit karbantartási igénye minimális, ezt a munkát a telephelyünkön végezzük. Mindössze időnként zsírozzuk, valamint takarítjuk, semmi mást nem igényel. A zsírozási pontok jól hozzáférhető helyen találhatók, ezt gyorsan elvégzik a kollégáim.

Eddig a Spirit esetében ugyan nem volt rá példa, de a kisebb javítási feladatokat is helyben oldjuk meg, egyéb esetben a Vaderstad Kft. szervizes szakemberei végzik el a szükséges javítást.

A Vaderstad Kft.-vel már baráti a kapcsolatunk, a vezetés, de az értékesítési és szervizes kollégák is rendkívül segítőkészek.

Az alkatrészellátás is kiváló: telefonon megrendelem, s ők azonnal küldik futárszolgálattal. Úgy gondolom, példaértékű a Vaderstad Kft. munkája és az ügyfelekhez való hozzáállása. A már több mint egy évtizedes kapcsolatunk alatt sem a cégben, sem a termékeikben nem csalódtunk. A Väderstad kitűnő választásnak bizonyult számunkra.

A vetési mélység a klipszek segítségével gyorsan és egyszerűen beállítható

Väderstad Spirit – maradéktalanul kielégíti a jövő vetőgépei iránt támasztott igényt

Tökéletes vetés nagy sebességnél is

A Spirit innovatív, erőteljes megjelenésű, megbízható kelési eredményekkel jellemezhető vetőgép, amely új lehetőségeket nyit a növénytermesztésben. Tervezésénél a gyártó a nagy menetsebesség melletti precíz vetésre helyezte a hangsúlyt.

Az OffSet rendszerű, nagy központi tömörítőkerekek és a nagyméretű magtárcsák hozzájárulnak ahhoz, hogy a gép nagy sebesség mellett is stabilan fusson.

A magadagolót és különösen a műtrágya-adagoló rendszert a Väderstad egyaránt nagy dózisokra tervezte.

A Fenix elektromos motorját a gyártó kifejezetten a Spirit számára fejlesztette ki, azért, hogy az erőforrás megbirkózzon a magas fordulatszámmal, valamit a nagy vetőmag- és műtrágyaadagokkal. A nagy munkasebesség természetesen nagy napi teljesítménnyel párosul.

A magasra helyezett magelosztófej zavartalan mag- és műtrágyaáramlást biztosít lejtős területek vetése esetén is.

A vetőmagot hidraulikus meghajtású ventilátor továbbítja levegőáram segítségével, csöveken keresztül a vetőtárcsákig

Nagyméretű magtartály

A nagy tartályméret a magas teljesítmény záloga. A tartály kialakítása, alacsony magassága, nagy beömlőnyílása, valamint a benne található világítás megkönnyíti a feltöltést.

Munka tarlón és szántott talajon

A talajtípusok gyakran úgy változnak, akár az elképzelések arról, hogy hogyan kellene a talajt művelni és elvetni; emiatt a Spirit vetőgép egyszerűen adaptálható az eltérő körülményekhez, a három különböző művelőeszköz segítségével.

CrossBoard a szántott talajra

Azokban a gazdaságokban, ahol a területek nagy részét szántással művelik, a CrossBoard Heavy művelőeszköz használata ajánlott. A nagy teljesítményű CrossBoard simító kiemelkedő hatékonysággal egyengeti a talajt, miközben a gép vonóerőigénye alacsony marad.

A tarlón a tárcsa a legjobb

Ott, ahol a talajművelést szántóföldi kultivátorok, vagy rövidtárcsa segítségével végzik, a System Disc Aggressive művelőeszköz a legmegfelelőbb választás. A két sorban elhelyezkedő, csipkézett, V-55-ös minőségű, 450 mm átmérőjű acéltárcsák páratlan hatékonysággal végzik a talaj előkészítését. Az egység mind a növényi maradványokat, mind a gyomokat alaposan belekeveri a talaj felső rétegébe. A tárcsák X-alakban történő elrendezése garantálja a vetőgép egyenes futását.

A tárcsák CrossBoard-dal is kombinálhatók

Azokban az üzemekben, ahol a talajművelés mélysége az elővetemény és a talajtípus szerint változik, valamint szántásos és csökkentett talajművelési módszereket egyaránt alkalmaznak, a legjobb választás a System Disc Aggressive CrossBoard művelőeszköz.

A termesztést a meglévő feltételekhez kell igazítani, így számtalan variáció lehetséges. A fülkéből hidraulikusan állítható CrossBoard simító rugói kétféle változatban – Light (45 mm) és Heavy (80 mm) – rendelhetők.

Hatékony előtömörítés

A központi, mellső tömörítőegység kerekei 820 mm átmérőjűek és 400 mm szélesek, ami páratlan egyengető és tömörítő hatást biztosít, emellett megkönnyíti a táblák közötti vonulást.

Minden egyes kerék egyedi felfüggesztésű, így defekt esetén könnyebb a cseréjük.

Az OffSet kerékelrendezés csökkenti a vonóerő-szükségletet, s növeli a teljesítményt

Az OffSet elrendezésnek köszönhetően minden második kerék 300 mm-rel hátrább tolt, ami megkönnyíti a szármaradvány és a talaj kerekek közötti átjutását, valamint kisebb vonóerőigénnyel bír: laza talaj esetén akár 25%-kal mérsékelhető a vonóerőigény. A kerekek között lévő gumirudak tökéletesen egyenletes talajfelszínt alakítanak ki.

Biztonságos közúti közlekedés

A gép hasa alatt lévő középső kerekek felfüggesztése jó talajlekövetést és biztonságos közúti szállíthatóságot biztosít.

A precizitás szinonimája

A Spirit tervezése során a legfőbb szempontnak a precizitás számított. Ez ott kezdődik, hogy a vetőgép előtt teljes munkaszélességben egyengetjük a talajt, eltüntetve a keréknyomokat, majd azzal folytatódik, hogy a művelőeszköz minden tagja egyedi felfüggesztésű, a precíz maglehelyezés érdekében.

Első osztályú magadagoló rendszer

A teljesen saválló Fenix adagolórendszer mag és műtrágya adagolására egyaránt jól alkalmazható. A Fenix „lelke” a gumiból készült magadagoló henger, ami a vetőmaggal és a motorral szemben egyaránt kíméletes. A magadagoló, valamint a tartály között található csapólemez tele tartály esetén is zavartalan indulást biztosít.

A sebességérzékelő radar körülménytől függetlenül stabil, állandó jelet küld a Fenix rendszerhez.

A vetésérzékelő monitor ellenőrzi a zavartalan magáramlást a magvezető csövekben, így nem fordulhat elő az, hogy eltömődött sorokkal vetünk.

A 6-9 méteres modellek esetében a félgép lezárás jelentős mennyiségű műtrágya és vetőmag megtakarítását eredményezi szabálytalan alakú tábla vetése során.

Rugalmasan reagáló csoroszlyák

A vetőcsoroszlyák nyomása hidraulikusan állítható, ezért laza talajon kisebb nyomásértékkel dolgozhatunk. A csoroszlyák TriForce felfüggesztése nagy sebesség mellett is lehetővé teszi a tökéletes talajfelszín-követést. Mindez változó talajadottságok esetén és egyenetlen talajoknál is lényegesen pontosabb maglehelyezést eredményez.

A széles, tömlő nélküli tömörítőkerekek segítenek a vetésmélység pontos tartásában, valamint a vetősorok zárásában még laza talajnál is; a küllős kialakítás megakadályozza a kerekek eltömődését.

Hosszú élettartamú komponensek

A vetőgép összes mozgó eleme sajátos Väderstad-megoldásként épül fel, s a hosszú élettartam és a pontosság jegyében készül.

Új kialakítású követőborona

A Spirit vetőgép újratervezett, központi függesztésű követőboronája saját súlyánál fogva nehezedik a talajra. Ez a kialakítás megkönnyíti a művelési szög beállítását, valamint segíti a géppel történő manőverezést.

A Spirit boronája rugós terhelésű, ami különösen előnyös sekély vetés esetén. A követőborona három változatban rendelhető: fellépővel, vagy anélkül, valamint kelés előtti nyomjelzővel. A fellépő segít a BioDrill aprómagvető elérésében.

Väderstad Spirit – a választás szabadsága

Spirit 400-900S

A Spirit vetőgép 4 különböző méretben, 4 különböző művelőeszközzel rendelhető, így könnyen adaptálhatjuk különböző növények termesztési rendszeréhez. Minden modell hidraulikusan állítható csoroszlyanyomással készül, ami optimális munkavégzést biztosít változó talajkörülmények mellett is.

A kombi a siker záloga

A vetéssel egyidejű műtrágya-kijuttatás gyors és megbízható tápanyag-feltáródást eredményez. A nyirkos talajba kijuttatott műtrágya hatása a csapadéktól független, a jobb tápanyag-hasznosítás és a magasabb termés garantált.

A kombi Spirit vetőgép két változatban – 400C és 600C – rendelhető. A műtrágya kijuttatása két úton valósítható meg, amit két eltérő típus, a FIX és a Nordic testesít meg.

A FIX rendszer segítségével a Väderstad olyan kombi vetőgépet tervezett, amelyik a vetéssel egyidejű műtrágya-kijuttatáshoz nem igényel plusz vonóerőt.

A műtrágya egy keskeny, 5 cm széles sávba kerül, 12,5 cm-es osztásba, amit a System Disc Aggressive művelőeszköz megfelelő tárcsái mellé rögzített csoroszlyák juttatnak ki.

A Spirit Nordic típusú vetőgép CrossBoard Heavy simítóval, valamint a Rapid vetőgépekről már ismert műtrágyacsoroszlyákkal készül. A műtrágyát minden második sorközbe, néhány cm-rel a vetésmélység alá juttatja ki.

A Spirit Nordic használata elsősorban könnyű művelésű talajokon ajánlott, ahol a vetésmélység alá történő műtrágya-bedolgozás – FIX eljárás – kockázatos a talaj kiszáradása miatt. A Spirit Nordic jelenleg 6 méteres munkaszélességben rendelhető.

Spirit 400C

A 3900 literes tartályt egy választófal osztja két részre. A mellső részben kap helyet a vetőmag, a hátsó részben a műtrágya, arányuk két fokozatban – 45%, illetve 65% – állítható. Az adagolóegység rozsdamentes kivitelben készül, s biztosítja a nagy mennyiségű műtrágya kijuttatását.

Spirit 600C – a precíz vetőgépek új nemzedéke

A Spirit 600C vetőgép 5000 literes tartálya számos új technikai megoldást ígér; egy dönthető válaszfal segítségével könnyen beállíthatjuk a vetőmag és a műtrágya arányát 50/50, illetve 40/60 mértékben.

A Spirit 600C magadagolását az újgenerációs Fenix rendszer végzi. A műtrágyát – a kombi Rapid vetőgépekhez hasonlóan – egy rozsdamentes csiga adagolja, ami robusztus kialakítású és kis karbantartásigényű.

Az erős, hidraulikus motor a nagy dózisokat is precízen, egyenletesen adagolja. A teljes tartály is feltölthető vetőmaggal, ilyenkor a csiga az ellenkező irányba forog. A könnyebb feltöltés és anyagmozgatás érdekében a tartály dupla fellépővel rendelkezik.

Magasra helyezett ventilátor, kevesebb porbeszívás

A Spirit 600C újfejlesztésű, extra erős ventilátorral készül. A tartályba integrált, magasra helyezett ventilátor zajtalanul működik, és lényegesen kevesebb port szív be, így precízebben dolgozik, miközben élettartama megnő. Páratlan teljesítménye garantálja a nagy mennyiségű műtrágya és vetőmag kiadagolását, átlagon felüli vetési sebesség esetén is. A légáramot a vetőmag méretének megfelelően az Air Balance-megoldás segítségével optimalizálhatjuk.

LS hidraulika-rendszer – számos előnnyel

A Spirit 600C vetőgép load sensing hidraulika rendszerrel rendekezik, ami számos előnnyel jellemezhető. Ilyen a kevesebb számú hidraulikacsatlakozás, a traktorfülkéből megvalósuló teljes munkagépvezérlés, vagy a könnyebb táblavégi fordulás és munkahelyzetbe állítás. Az LS-rendszer működéséhez kevesebb hidraulikaolajra van szükség, ami csökkenti az üzemanyag-felhasználást.

Aktív szárny- és csoroszlyanyomás

Az LS hidraulika-rendszerrel készülő Spirit 600C aktív csoroszlyanyomással rendelkezik. A hidraulika-rendszerben lévő szenzorok segítségével a vetőgép azonnal reagál a csoroszlyanyomás változására, mégpedig úgy, hogy a hidraulikaszelepek kompenzálják a nyomás emelkedését, vagy csökkenését. Ez azt jelenti, hogy a csoroszlyanyomás mindig az előre beállított értéken marad, a csoroszlya vetőgéphez viszonyított helyzetétől függetlenül.

Az aktív csoroszlyanyomás különösen előnyös egyenetlen terepviszonyok vetése esetén. Ugyanez a műszaki megoldás biztosítja az aktív szárnynyomást is a Spirit 600C vetőgép számára, így a teljes munkaszélességben garantált az egyes vetőcsoroszlyák állandó munkamélysége.

A Väderstad Spirit elérhető tartozékai

Nyomlazító

A nyomlazító a System Disc Aggressive, System Disc Aggressive CrossBoard Heavy és System Disc Aggressive CrossBoard Light művelőeszközökhöz rendelhető.

BioDrill a Spiriten

A Spiritre felszerelt BioDrill segítségével a főnövény – gabona – vetésével egy időben felülvetés és köztes növény vetése is elvégezhető. A BioDrill BD 360 egy pneumatikus aprómagvető egység, elektromos hajtású Fenix adagolója 1-30 kg/ha közötti magráta pontos kiadagolását teszi lehetővé.

Vetésellenőrző monitor

A rendszer egyaránt érzékeli a vető- és a műtrágyasorok eltömődését. Az áramlási viszonyok megváltozásakor azonnal jelzi a problémát.

Feltöltő csiga

A rozsdamentes acélból készült, 5,5 m×200 mm méretezésű, hidraulikus feltöltő csiga megkönnyíti a tartály feltöltését. Az eszköz óránként 50 m3 teljesítményű.

Csomor Zsolt

 
CÍMKÉK vaderstad