fbpx

Tovább bővül a paletta

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 május 22.

Üzemanyagkút-technológia

Az elmúlt években a mezőgazdasági piacon feltűnt újfajta finanszírozási mód, a hosszú távú bérlet sok géptípusnál bizonyította létjogosultságát. Berbekár Tamással, a Business Contract Kft. tulajdonosával a jelenlegi piaci helyzetet és az új termékeket, lehetőségeket tekintettük át beszélgetésünk során. Berbekár Tamás tulajdonos, Business Contract Kft.

 

– Hogyan indult az év a hosszú távú bérletek piacán?

– Meglepően jól, köszönjük. Az első negyedévben megcsináltuk az éves célszámainkat, így panaszra semmiképpen nem lehet okunk. Ez egy lassan érő piac, de egyre többen fordulnak rá erre a gépbeszerzési formára. A jelenlegi banki környezet egy normál finanszírozás esetén megkövetel 27-37 százaléknyi önerőt, amire nálunk nincs szükség. Továbbá szintén nagy előny egy normál finanszírozással szemben, hogy a bérleti díj teljes egészében költségként elszámolható, és rövid lejáratú kötelezettségként tartják nyilván a könyvelésben, így a vállalkozás likvid marad. Ezek a legfőbb előnyök a bérlet javára, ami egy termelőeszköz esetén nem elhanyagolható pozitívum. Nemrég átadtunk egy új gépet egyik partnerünknek, és az átadáskor, a gép mellett kérte a következő gépre az ajánlatot, ami most már szerződési szakaszban van. Ez, azt hiszem, kellő elismerés arra, hogy amit csinálunk, az jó.

 

– Van-e új termék a bérelhető mezőgazdasági eszközök terén?

– Ma már nemcsak a mezőgazdaság, de az építőiparban és a szállítmányozási piacon is szerepet kapunk, igény van az általunk nyújtott komplex szolgáltatási csomagra. Könnyű dolgunk van, hiszen a rendszerünk alkalmas arra, hogy kezeljen bármilyen gépet, aminek azonosítószáma van. Termékeinket folyamatosan bővítjük, weboldalunkat most módosítjuk majd, mert sokkal szerteágazóbb lett a paletta, mint mikor indultunk. De ki is kerültek termékek.

Újdonság az üzemanyagkút-technológia finanszírozási csomagja, amivel egy kisebb csúszással, de elkészültünk, és már a rendszer is képes lekezelni egy ilyen ügyletet.

 

Berbekár Tamás
Berbekár Tamás tulajdonos, Business Contract Kft.

 

ÜZEMANYAGKÚT-TECHNOLÓGIA

– Régi terv volt az üzemanyagkút-technológia beemelése a portfólióba: mikortól indul?

– Elindultunk, a konstrukció készen, így már megköthetők az első megállapodások. Minden alkalommal, mikor valami innovatív, új vagy egyedi konstrukcióval lépünk piacra, hosszas tervezés, tesztüzem, és minden részletre kiterjedő ellenőrzés előzi meg a nyitást. Szeretünk úgy rendszert tervezni, hogy az alkalmas legyen a várható körülmények lekövetésére, és gyorsan alkalmazkodjon a változásokhoz. Ez most sem történt másként. A piac generált egy igényt, amire mi megoldást nyújtunk.

 

– Milyen üzemmérettől érdemes ebben gondolkodni?

– A finanszírozható kontérnerkút-technológia 4 ezer literes tartálymérettől indul, és tart egészen 20 ezer literes kivitelig. Az erre a technológiára specializálódott kollégánk méri fel a teljes igénycsomagot az ügyfélnél, és ennek megfelelően teszünk ajánlatot a csomagra. A piac által elvárt leggyakoribb méret egyébként a 9 ezer literes méret.

 

– Mi az előnye a beruházás ilyen jellegű pénzügyi megoldásának?

– Mint minden finanszírozásnak, ennek is a legnagyobb előnye, hogy nem az ügyfél pénze van benne, így ezt a pénzt fordíthatja valami másra. A mai gazdasági környezetben elég nagy előny ez. A másik a legalitás. Ugyanis sajnos a múltban nem mindenki ragaszkodott a teljesen legális, engedélyekkel és a környezet védelmének érdekében megtett lépésekkel történő telepítéshez. A mi esetünkben nincs is más opciója, mint a teljesen legális telepítés. Ezzel legalább mi is teszünk a környezetvédelem érdekében, még ha áttételesen is, de az a bizonyos lábnyom más lesz így.

 

– Mi az, amit a vevőnek kell kialakítani, és mi az, amit a Business Contract szállít és épít?

– Ahogyan a többi szolgáltatásunknál, itt sem kell az ügyfélnek tennie semmit. Mindent mi rendezünk, az építéstől, a telepítésen át egészen az engedélyeztetési folyamatokig. A konstrukció úgy lett kialakítva, hogy az önerő tulajdonképpen a telepítéshez szükséges felület előkészítése. Ez, lefordítva, az előírásoknak megfelelő betonterület és a csapadékvíz-tárolótartály építési költsége. A többi rész, a tartály, a technológia, az opciók már a finanszírozás része, ami 24 hónaptól 60 hónapig tartó konstrukcióban választható, és a finanszírozás végén az ügyfél automatikusan tulajdont szerez.

 

– Milyen plusz lehetőségek kapcsolhatók az üzemanyagkúthoz – például tankolóautomata, kártyahasználat…?

– Az informatika ma már az életünk része, ez ebben a technológiában sincs másként. Az ügyfél szabadon választhat a használati szokásoknak, illetve az igényeinek megfelelően onnan, hogy egy egyszerű pisztoly van átfolyásmérővel, egészen addig, hogy távolról, kimutatásokkal reprezentáló szoftver segítségével, sofőrazonosítással tudja nyomon követni a felhasználást.

Amellett, hogy magát a kúttechnikát adjuk finanszírozással, a további kezelést, az üzemanyagot is tudjuk adni, és a bemosódó csapadékvíz elszállítását is biztosítjuk.

 

A KÖRNYEZETVÉDELEM IS FONTOS

– Milyen referenciái vannak a beszállítónak?

– Van egy alapelv a Business Contractnál: csak olyan beszállítóval dolgozunk együtt, aki tartja az általunk magasra tett elvárási szintet. Igyekszünk ezek alapján beszállítópartnereket választani, akiket folyamatosan értékelünk az együttműködés során. Emiatt előfordul, hogy egyes termékeket egyáltalán nem adunk bérbe, vagy leállunk a bérbeadásával, mert nekünk nem fér bele az, hogy egy adott márka képviselete miatt ügyfelünk elégedetlen legyen – például amikor a szerviz nem ér oda 2448 órán belül. Az üzemanyagkút-technológiában együttműködő partnerünk nem tegnap kezdte a pályafutását, így a szakértelem terén sem lehet hiba a szolgáltatásban.

 

– Mennyi idő a kivitelezés?

– Ez két részből áll. Az egyik a fi x részek (betonozás, csapadékvíz-elvezetés) építése, ami mérettől függően 3-5 munkanapot vesz igénybe. A másik a tartály telepítése, ami az előkészítés után max 1-2 napot vesz igénybe.

 


A finanszírozható termékkör kiegészült többek között az üzemanyagkút-technológiával is

 

– Igényfelméréstől kezdve az átadásig mennyi idő alatt fut ki egy ilyen projekt?

– Jelenlegi szállítási kapacitások alapján 2-8 hét a teljes átfutás, amiben benne van a hitelképességi vizsgálat is. Természetesen vannak folyamatok, melyek párhuzamosan is tudnak menni, és a gyártási kapacitások tükrében ezek az idők lerövidülhetnek.

 

– Mi a szerepe a környezetvédelemben a megvalósítás módjának?

– Ahogyan előzőleg is említettem, mivel ez hivatalos telepítés, minden környezetvédelmi előírást betartva fel sem merül, hogy esetlegesen környezetszennyezés legyen a dologból. Minden tartályt kármentőmedencével szerelnek, a pisztolyokat csepegésgátlóval szállítják, így maximalizálva a biztonságot.

 

– Üzemanyag mellett AdBlue-tartályok kivitelezésére is van lehetőség?

– Természetesen igen. Ugyanakkor az AdBlue egészen más kezelési, tárolási módot kíván, mint az üzemanyag, de szerencsére ebből nem kell akkora mennyiség egyszerre, így nem is kell akkora léptékben gondolkodnia az ügyfélnek. Ez inkább afféle kiegészítés ahhoz, hogy a rendszer kényelmesen tudjon működni.

 

– Az erő- és betakarítógépeknél már tapasztalt stabil szervizháttér ebben a projektben is működik?

– Abszolút. Ez egy elég megbízható technika, így meghibásodás szempontjából sokkal kevesebb problémalehetőség van, mint egy traktornál. Ettől függetlenül ugyanazok a standardok érvényesek itt is, mint a motoros gépeknél.

 

Fodor Mihály