fbpx

Új URAL tehergépkocsi a mezőgazdaság számára

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 18.

Hazánkban az URAL teherautók főként a honvédelemben alkalmazott régebbi változatokról ismertek, pedig az eltelt évtizedekben az URALAZ orosz járműgyár nagyon jelentős fejlesztéseket hajtott végre termékpalettájában. Új járműprogramuk mezőgazdasági felhasználásra szánt típusát tavaly mutatták be a felhasználók számára. Az URAL- 63685-ös széria tagjaként kifejlesztett 583134 típuskódú, 6×4 kerék képletű háromtengelyes, két oldalra billenthető felépítményű tehergépkocsi, 12 köbméter raktérfogatú felépítménnyel rendelkezik, melyet két oldalra 50 fokban tud billenteni. A raktér befogadó képessége tovább növelhető, nagy térfogató ömlesztett anyagok szállítására.

Az új tehergépkocsit egy Jamz-236BE2.10 illetve Jamz-7.601.10 típusú, turbófeltöltős, 250 és 300 LE teljesítményű diesel motor hajtja, mely az üzemanyagot egy háromszázötven literes hajtóanyagtartályból kapja. Az erőátvitelről ugyancsak Jamz gyártmányú kilenc előre fokozatot biztosító mechanikus kapcsolású sebességváltó gondoskodik.
A vontatmánnyal együtt összesen 33,35 tonna összgördülő tömegű tehergépkocsi, még ilyen teherrel is közel 100 km/h végsebességre képes, és akár 47 %-os emelkedőn is gond nélkül felkapaszkodik.
A jármű lassításáról egy pneu-hidraulikus fékrendszer gondoskodik. a tehergépkocsi további különlegessége hogy a hátsó hídnál TLT kivezetés található, melyről a különböző hajtott munkagépek és speciális felépítmények meghajtásához 100 LE teljesítmény nyerhető.