fbpx

Új New Holland T6.180 Methane Power traktor: kompromisszummentes erő

Írta: - 2021 november 25. -Hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett a kompromisszumok nélküli környezetbarát traktor létrehozását célzó mérnöki munka az új New Holland T6.180 Mathane Power-rel. A 2021. őszétől korlátozott darabszámban, 2022-től pedig teljes kapacitású sorozatgyártásra kerülő, új New Holland traktor első kész modelljei jelenleg tesztgazdaságokban vizsgáznak, az eredmények pedig korszakalkotónak tűnnek. A T6.180-as hagyományos dízel traktorokkal megegyező 175 LE-s teljesítményre képes erőgépek ugyanis biometán üzemanyagot használva még a Stage V motorokhoz mérten is 80%-kal csökkentik a károsanyag- kibocsátást. Ráadásul az új New Holland traktorok úgy képesek biztosítani a diesel testvéreikkel 100%-ban megegyező átütőerőt, hogy az üzemben tartási költségek közben durván 30%-kal csökkennek.

 

MethanePower

 

Egyforma motorerő és élettartam, szinte zéró károsanyag-kibocsájtással: szigorodó előírások miatt a gázüzemű traktoroké a jövő?

A csúcskategóriás New Holland traktoroktól megszokott kezelői kényelem, design, univerzális munkavégzés a talajmunkáktól kezdve a növényvédelmi és fuvarozási feladatokon át, az állattartó telepeken végzett logisztikai munkákig terjed.

Mindez akár 8 órán át olyan egyszerű újratankolási opciókkal, mint bármelyik LPG üzemű járműnél vagy haszongépjárműnél. Nem véletlen, hogy a New Holland mérnökei büszkén leplezték le az európai szaksajtónak, gazdálkodó- és márkakereskedő-partnereknek az új New Holland T6.180Methane Power traktort a Lipcse melletti Grimma szántóföldi bemutatóján.

2022-ben az egész kontinensen elérhető erőgép fontos állomása a gyártó zöldtechnológiai fejlesztéseinek, amit a márka még 2006-ban harangozott be a Clean Energy Program meghirdetésével.

A jelenlegi gép prototípusával 2013ban találkozhattak az ágazat képviselői, ezt követte a 2017-es újratervezés, hogy végül idén megkapjuk a végső változatot egy 6 hengeres, 175 LE-s gázinjektoros FPT motorral.

Ebben az alapból 180 literes, 7 db metántank kapacitását egy front függesztésre felrakható tartály segítségével további 270 liternyi kapacitással bővíthetjük. Ez összességében 79 kg-nyi biogáz üzemanyagnak ad helyet.

A gazdálkodók számára a viszonyítást egyszerűsíti: 32 kg metán nagyjából 50 liternyi dízel üzemanyaggal egyenértékű futást biztosít a gépnek.

A tesztgazdaságok eredményei alapján feltöltés nélkül mindez nagyjából 14 órányi folyamatos munkára elég egy állattartó telepen a bálák mozgatásával és fuvarozással. Komolyabb talajmunkáknál természetesen kevesebb a rendelkezésre állás, ott várhatóan a 8 órás munkanapon belül meg kell szervezni az erőgép újratankolását.

Energy_Independent_Farm_INB

 

Milyen gyakorlati megtakarítás érhető el a gazdának egy új T6.180 METHANE POWER traktorral?

Már 5 évesre tervezett futamidő, évi 600 munkaórás kihasználtság mellett is jelentős különbség lehet egy gazdának egy új T6.180 Methane Power New Holland traktor beszerzése.

A New Holland hivatalos kalkulációi szerint a megtakarítás itt a következőképpen alakul:

  1. 46%-kal kevesebb költség üzemben tartási oldalon. A jelenlegi árfolyamon számítva ugyanis több mint 1,7 millió forintnyi megspórolt kiadást ér az új üzemanyag használata.
  2. 230 tonnával kevesebb CO2-kibocsájtás biometán üzemanyagot használva, mint a Stage V előírásoknak megfelelő dízel motorok. Ez 87%-os csökkenés a kibocsájtási szintben.

 

T6.180 MethanePower

A munkaórák/üzemórák növekedésével nagyságrendileg nőnek a megtakarítások is

A megtakarítás pontos kiszámításához a New Holland elérhetővé tett egy interaktív online kalkulátort. Itt az írországi felületen keresztül euró árfolyamban pontosan számíthatóvá válnak mind a lefaragott CO2, mind a megtakarított üzemanyag-mennyiségek.

ONLINE kalkulátor ide kattintva elérhető!

A hivatalos adatok szerint általánosságban a motorhatékonyság kibocsájtás terén 80%-kal jobb, mint a Stage V motoroké, ráadásul a motoralkatrészek működése kevesebb vibrációval is jár.

Mivel jelenleg a német agráriumban akár 500 euró fölé is rúghatnak a büntetések, ha egy gazdálkodó túllépi az előirányzott tonnánkénti CO2-kibocsájtást, ellenben akár 250 eurót érhet a megspórolt károsanyag tonnája, érdemes komolyan számolni a biometán traktorok lehetőségével az EU-ban.

 

T6.180 MethanePower

 

Kiknek lehet ideális erőgép az új zöld New Holland T6 traktor?

Az új New Holland T6.180 Methane Power traktor a gyártó szerint olyan területeken forradalmasíthatja az erőgéphasználatot, ahol a tulajdonosok könnyen alakíthatják üzemanyagforrássá az eddig hulladékként, melléktermékként problémát okozó anyagokat.

A következő vállalkozások/szervezetek kovácsolhatnak előnyt a biometán traktorok használatából:

  • Állattartó telepek, ahol a trágya, szennyeződött alom-anyagok könnyen üzemanyagforrássá válhatnak.
  • Kertészeti üzemek, ahol szintén hasznosíthatóak ilyen céllal a növényi melléktermékek.
  • Városigazgatási szervek – ahol környezetbarát, csendes erőgépek a lakosság számára az életkörülmények javítása miatt lényegesek.
  • Biogáz üzemek – a kiszolgáláshoz lényeges erőgépek üzemanyag-ellátása házon belül megoldott.

„A metán tisztábban kezelhető a belsőégés során a motorban, akárcsak tankoláskor. Olyan, már most is elérhető üzemanyag, ami akár azonnal lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy csökkentsék a CO2-kibocsájtásukat, mintsem olyan üzemanyagokra várjanak, amelyek a jövőben vagy elérhetőek lesznek vagy sem” – fogalmazott Oscar Barconelli, a New Holland globális traktor termékigazgatója az új T6.180 Methane Power bemutatásakor.

Precíziós mezőgazdaságra tervezett csúcs mezőgazdasági gépekkel fokozná vállalkozása eredményességét? Válassza a New Hollandot a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

 

New Holland

 

Agrotec