fbpx

Új McHale V6 változókamrás bálázó sorozat

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 17.

Az ír McHale cég több mint 10 éve, a 2009-ben megrendezett Agritechnica kiállításon mutatta be első változókamrás bálázómodelljét, a V660 bálázót. Azóta ez a modellsorozat folyamatosan fejlődött, a nagyobb teljesítmény és nagy tömörségű bálák készítése érdekében, mígnem az elmúlt év végén megrendezett Agritechnica 2019 kiállításon a korábbi népszerű sorozat megújult modelljeivel – a V6740 (szeletelő nélküli), illetve a V6750 (15 késes szeletelős) kivitellel debütált.

Az új McHale V6 változókamrás sorozat számos meglévő, bevált, illetve új tulajdonságot ötvöz magában. A sorozat gépeinek nagy teherbírású részegységei hosszú élettartamot, magas szintű megbízhatóságot és olyan gépeket kínálnak, melyek még a legnehezebb terményekben, illetve talajviszonyok között is megállják helyüket.

NAGYOBB ÁTÖMLÉSI KERESZTMETSZET

Az új V6 sorozat gépei egy új rendfelszedőt kaptak, melyek 5 sorban elhelyezett vezérlőpályás kivitelben vagy opcióként 6 sorban elhelyezett vezérlőpálya nélküli kivitelben készülhetnek. Ezeken az új rendfelszedőkön számos újdonság található. Megnövekedett a felszedett terményt terelő szélső csigák átmérője és a terményt továbbító rotor átmérője is, ezáltal nagyobb felszedő kapacitást elérve. Szintén módosult a rendfelszedő padlólemezének szögállása, maximalizálva ezzel az anyagáramot a kamra felé.

 ADAPTÍV TERMÉNYTOVÁBBÍTÁS

Az új V6 változókamrás bálázósorozat gépeinek ún. adaptív anyagtovábbító rendszerével a rendfelszedő padlólemez része automatikusan tud alkalmazkodni az adott anyagáramhoz. Ezzel a padlólemez-kialakítással jobb terményáram, kevesebb eltömődés és az egyenetlen rendek könnyebb kezelése érhető el.

KÉSCSOPORTVÁLASZTÁS

A V6750 modelleken alapfelszereltségként 15 db aprítókés található, melyekkel megközelítőleg 65 mm aprítási hossz érhető el. A kések használatához történő be- és kikapcsolás a traktorkabinból egyszerűen és kényelmesen elvégezhető.

Opcióként késcsoportválasztó rendszer rendelhető, mellyel a kések száma egyszerűen megváltoztatható. Ez számos késválasztási lehetőséget kínál a kezelő számára a kések számától függően (0-7-8-15 kés). A vágáshossz csökkentését gyorsan és egyszerűen el lehet végezni anélkül, hogy a kezelő a késeket eltávolítaná.

DROP FLOOR ELTÖMŐDÉSGÁTLÓ RENDSZER

Mivel a bálázás körülményei nem mindig ideálisak, egyenetlen rendek jelenhetnek meg, melyek eltömődéshez vezethetnek. A McHale változókamrás bálázósorozat gépeinek eltömődésgátlójával az eltömődéseket három egyszerű lépésben lehet megszüntetni:

1.) Eltömődés esetén a TLT nyomatékhatároló hangja figyelmezteti a gépkezelőt, aki hidraulikusan le tudja engedni a rotor alatti fenéklemezt a traktorkabinból.

2.) A leengedett fenéklemez megnöveli a rotor alatti áteresztési keresztmetszetet, és a TLT újraindításakor a beékelődött termény továbbítható a bálakamrába.

3.) Ezután a fenéklemez visszaállítható és a bálázás folytatható.

BÁLAKAMRA

Az összes V6 változókamarás bálázó alapkivitelben három darab nagy teljesítményű végtelenített hevederrel készül. Ezek a szintetikus anyaggal megerősített hevederek rendkívül kopásállóak.

Opcióként minden V6-os változókamrás gép egy darab széles hevederrel is rendelhető. Ez az egy darab széles heveder csökkenti a terményveszteséget, például lucerna esetén, és jobb hevederfutást adhat a kezelő számára a több számú végtelenített hevederrel szemben.

A V6750 modellek hevedereit egy kettős hajtású meghajtórendszer hajtja. Nehezebb körülmények között, például nehéz, nedves szenázs készítése esetén, ha az elsődleges hajtás egy kicsit megcsúszik, a másodlagos hajtás bekapcsol, és segíti a heveder és a bálázandó anyag forgatását.

NAGY TELJESÍTMÉNYŰ HÁLÓKÖTÖZŐ RENDSZER

A V6 gépeken található nagy teljesítményű hálókötöző rendkívül megbízható, és végtelen számú hálóbeállítási lehetőséget kínál, mellyel akár 1300 mm széles háló is használható. A hálóadagoló henger 180 fokos körbefogása kiküszöböli az esetleges hálócsúszást a háló adagolása közben. Ez az egyszerű, mégis hatékony hálókötöző rendszer biztosítja a hálótekercs folyamatos forgatását és az egyenletes hálóalkalmazást. A hálót egy hidraulikus fék feszíti elő, melynek fékereje a traktorkabinból állítható, különböző hálófeszítést nyújtva így a különböző terményekhez.

AUTOMATIKUS ZSÍRZÁS

Alapfelszereltségként a V6740 és V6750 modelleken számos központosított zsírzótömb található. Ezek egy részének kiváltására a V6750 modelleken opcióként automatikus zsírzás is rendelhető. Ez a folyamatos nyomás alatt álló rendszer mért mennyiségű zsírt szállít a bálázó részeire minden alkalommal, amikor egy bála kiürül a bálakamrából.

ÚJ BURKOLATKIALAKÍTÁS

Az új V6 változókamrás sorozat gépei megújult, modern megjelenésű külső burkolata tartós, kétrétegű műanyagból készül. A külső burkolat felfelé nyitható, így könnyű hozzáférhetőséget biztosít a kezelő számára a gép részeihez. EXPERT PLUS KEZELŐPULT A traktorfülkébe helyezhető Expert Plus kezelődoboz a gépkezelő és a gép közötti kapcsolatot szolgálja. A nagy grafikus kijelzővel ellátott kezelőpultról a gépkezelő egyszerűen be tudja állítani a bálamag és bála méretét; a bálamag és bála tömörségét; a hálóréteg számát és a háló feszességét.

BÁLAKIGURÍTÓ

A gépek hátulján lévő bálakigurító elegendő távolságot biztosít a gép és a bekötözött, nagy tömörségű bála között. A McHale V6 bálázók bálakigurító szenzorral vannak felszerelve, amely jelzi a gépkezelő számára, hogy a bála mikor hagyja el a bálakamrát és jut át a bálakigurítón. Ha további részletek is érdeklik az új V6 változókamrás gépekkel kapcsolatban, látogassa meg honlapunkat: www.mchale.net vagy keresse kollégáinkat a +36 56 527 112 telefonszámon!

Szabó Tibor

CÍMKÉK bálázásmchale