fbpx

Új Howard Rotavator forgóborona

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 31.

A SIMA 2011-en, a Kongskilde bemutatta új Howard forgóborona sorozatát. A RotavatorST600 tökéletes talajt készít mind homogén állományok (gyep, pázsit, zöldségek), mind ágyásos zöldségpalánták (paradicsom, földieper, gyökérzöldségek, mint például sárgarépa, hagyma, stb.) számára.
Egy fordított hajtású forgórész felemeli a gép előtt a talajt, és egy rostára viszi, amely elválasztja a földet a kövektől és rögöktől. Így kétrétegű, szerkezetes, magágyat hoz létre, amelyen a kövek 8-10 cm-re a felszín alatt helyezkednek el. Az ST600 1,80 m-tól 3,05 m-ig terjedő munkaszélességben kaphatók, teljesítményigénye 180 LE.
A gépet úgy tervezték, hogy vetőgéppel is kombinálható legyen.
Az új Rotavator ST600-et sekély profilú gumihengerrel is felszerelték, mellyel a gép nedves talajon is boldogul, és a felszín azonnal vetésre alkalmas. A másik fontos elem a rugalmas gumiból készült, szabadalmaztatott „Flexi-Top”, mellyel elkerülhetők a géptípus leggyakoribb hátrányai:
A nedves talajon végzett munkában, a gumi alkatrésszel a talaj nem tapad rá a működő részre és az élettartama is hosszabb a fémnél.
A gép még az erősen köves talajokon is sokkal csendesebben dolgozik, mint a hagyományos gépek.
A kövek miatt semmilyen tartós deformációra nem kell számítani. A kövek erejét a gumi elnyeli, így az nem adódik át a keretre. Huzamosabb használat után elegendő kicserélni a kopóelemnek számító gumiborítás.
A gépet dörzskapcsoló védi, de ha egy kő különösen komoly tömődést okozna, a gumiborítás csökkenti a hajtómű terhelését.
A Howard ST600 Rotavator nem csak kövek és göröngyök ellen hatásos. Használata közben a szerves maradványok (szárak, gyökerek és más melléktermékek) is a földbe kerülnek, így optimális a lebomlásuk, és a föld vetésre is alkalmassá válik.

 

 

 
CÍMKÉK forgóborona