fbpx

Passzív eszközök a rögök ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 15.

A forgóboronákat felülmúlhatatlannak tartják a hantok és rögök elleni küzdelemben. Ugyanakkor léteznek alternatívák is: két nehéz szántóföldi hengert mutatunk be, amelyeknek nemcsak a súlya lenyűgöző.

Ismered ezeket a problémákat? Combnyi méretű, kőkemény rögök, krumplis zsák méretű lyukak, extrém kopás és kevés idő a talajművelésre? Ez a mindennapi élet a 30, 40 és részben több mint 60 százalékos agyagtartalommal rendelkező földeken. Különösen szántás után maradnak nagyobb tömegben nagy rögök az ilyen területen. A forgóborona vagy a forgólazító megoldást jelent erre a problémára: nagyon intenzíven aprítanak, viszont gyakran csekély a területteljesítményük, magas az üzemanyag-fogyasztás és nagy a kopás is.

Ezen a területen nem sok alternatívát ismerünk. Közéjük tartoznak az ultranehéz hengerek, mint pl. a Väderstadtól a Rexius Twin vagy a Great Plains Cul‑tiPress hengere. Az egy méter munkaszélességre eső max. 1600 kg tömegük‑kel mindkettő a passzív talajművelés legnehezebb eszköze közé tartozik, és agresszív előművelő eszközökkel szerelhetők fel. A kötött agyagtalajokon dolgozó gazdák Nagy‑Britanniában, Skandináviában, de Schleswig-Holstein láptalajain is évek óta esküsznek erre a technikára – vagy alternatívaként a forgóborona helyett vagy annak kiegészítéseként. Dél-Németországban viszont a nehéz hengerek mostanáig alig voltak ismertek.

TÚLSÚLYOS DUPLA HENGER

A svéd Väderstad cég programjában az 1990‑es évek óta megtalálható a Rexius Twin henger. A név az egyszerű Rexius szántóföldi hengerre utal; a két eszköz között a szokatlan összecsukást kivéve azonban semmilyen közös vonás sincs. A Rexius Twin hosszabb, nehezebb – és dupla, nyitott, öntvény gyűrűshengert alkalmaz. Ezek offset pozícióban helyezkednek el, ami nem mást jelent, mint azt, hogy a két henger egymásba nyúlik. A széthúzott pozíciónak köszönhetően a rögök széttörésekor növekszik az egy egy gyűrűre eső maximális súly (különösen az első hengersorban), és a hengerek kölcsönösen megtisztítják egymást.

RITKASÁGOK: Skandinávia mellett a nehéz szántóföldi hengerkombinációk elsősorban Nagy-Britanniában fordulnak elő. Németországban rendkívül ritkán láthatóak

Nagy kaliber: a Väderstad 10,30 m szélességig gyártja „titkos fegyverét” a hantok és rögök ellen. Az 1 m munkaszélességre eső tömeg akár 1,6 t is lehet
A nagyobb rögöket jól szétaprítja, az elegyengetést érdemes megnézni. A forgóboronák és a forgólazítók még több porhanyós földet hoznak létre, de kisebb a területteljesítményük, és néha túl intenzíven dolgoznak. Ráadásul csak a felső talajrétegeket porhanyítják, míg a henger a mélyebb rétegekben is porhanyít és tömörít
A Raptor-„fogak” négy különböző kapacsúccsal szerelhetők fel; alkalmasak tarlóhántásra és szántás nélküli magágy-előkészítésre is

A Rexius Twin öt munkaszélességben kapható, 4,50‑10,30 méter között. Az egy méter munkaszélességre eső súly nem kevesebb mint 1450‑1580 kg. A legkisebb változat, az RST 450 így már közel 7,5 t üzemtömegre tesz szert, a legnagyobb változat, az RST 1030 súlya pedig hatalmas, eléri a 15 tonnát! Ezért a teljesítményigényt sem szabad alábecsülni. Az egy méter munkaszélességre eső 30‑50 LE szükséglet olyan magas, mint egy kultivátor vagy eke vonóerőigénye!

De a nagy súly önmagában nem elegendő. A Rexius Twin hengert néhány évvel ezelőtt még két különböző kapával lehetett kombinálni. Eredetileg csak agresszív, laprugós, két sorban elhelyezett lazító vésőorrokat lehetett alkalmazni. Mivel ezek a talaj felszínére szinte függőlegesen álltak, alig fejtettek ki keverő hatást a talajban, ezért 2005‑ben a svédek bevezették a két- vagy opcionálisan háromsoros változatban kapható Raptor kapákat. A 20 cm‑es kapaosztással (háromsoros elrendezés esetén kicsit távolabb) és 44 cm‑es gerendelytávolságra elhelyezett kapák egyaránt használhatók kötött és lazább talajokhoz, valamint mulcsvetéshez is, mert a négy lehetséges kapacsúccsal (25-65 mm széles; meredek állású aprításhoz, hajlított formájú a nagyobb keverőhatás elérése érdekében) a szármaradványok maximum 15 cm munkamélységig dolgozhatók be a talajba. A kapák 1,5 fordulattal megcsavart, négyszögletes profilú, rugósfejjel dolgoznak, amely nagy előfeszítés mellett mégis elegendő vibrációval rendelkezik a rögök aprításához. Az előművelő eszközök magassága a traktor vezetőfülkéjéből hidraulikusan állítható.

A kiegészítő „Crossboard” – az előművelő eszközök és a hengerek között egy sorban elhelyezett széles, laprugós talajegyengető – dőlésszöge hidraulikusan állítható. Elsősorban a talaj elegyengetésére szolgál, agresszív beállítás esetén azonban segíti az aprómorzsás talaj kialakítását. A széles talajegyengetőkhöz a szintezés érdekében további, ún. SingleKnife kések csatlakoztathatók, amelyek a Raptor kapák mögött a rögök további agresszív aprítását végzik. Ezenkívül a laprugós talajegyengetőket tartó sín egy átbújtatott profillal merevíthető, így a talajegyengető fogak már nem egyesével illeszkednek a talajhoz, ezzel hatékonyabb egyengetés érhető el.

CultiPress hengert a Simba fejlesztette Nagy-Britanniában, és a Great Plains gyártotta a cég átvételéig
A középen elhelyezkedő simító esetében cél, hogy sok anyagot vigyen magával, ez növeli a porhanyító hatást

A CultiPress esetében a vésőorrok magasságát egyesével, furatlemezek segítségével lehet beállítani. A laprugós talajegyengetők hidraulikusan is állíthatók. A Väderstad Rexius Twin hengeréhez hasonlóan a talajrögök optimális porhanyításához itt is nagy haladási sebességre van szükség

GREAT PLAINS CULTIPRESS

Németországban csaknem teljesen ismeretlen, a svéd Rexius Twin hengerhez hasonló brit henger az 1997‑ben bemutatott Great Plains CultiPress, amelyet a brit Simba cég fejlesztett ki. A Great Plains brit gyárának bezárása miatt a CultiPress gyártását jelenleg leállították, de lehet hallani olyan tervekről, hogy egy másik telephelyen újraindítják a termelést. A Rexius Twin hengerrel ellentétben a CultiPress esetében az előművelő eszközöket (osztástávolság 23,5 cm) nem lehet hidraulikusan beállítani, hanem egyesével, kézzel kell őket – furatlemezek segítségével – megfelelően össze‑hangolni. Csak az előművelő eszközök és a hengerek között elhelyezett talajegyengetők állíthatók hidraulikusan a traktor üléséből. A rugó nélküli vésőorrok mellett a Pro‑Active laprugós függesztésű kapák is használhatók, amelyek lúdtalp alakú kapacsúcsokkal a növényi maradványokat is bedolgozzák, vagy a kapilláris hatást megszakíthatják. Az alapfelszereltség része egy kétsoros, nyitott, öntvény henger, 23,5 cm‑es válltávolsággal (11,75 cm‑es osztástávolság). Opcionálisan rendelhető a drágább, zárt DD henger ugyanezzel a válltávolsággal, de nagyobb felfekvési felülettel. A vállak nagyon szélesek, de középen hegyes, ék alakúak, ami széttöri a rögöket. A DD acélgyűrűk két része nincsen egymással összehegesztve, csak a nyomás tartja őket össze. Egy vonófej segí‑ségével egy másik henger is a CultiPress mögé akasztható.

Szakmai vélemények

„Ütőképes alternatíva a forgóborona helyett”

A Heubach & Schröder KG Türingiában, Elxlebenben már évek óta használ egy 6,30 m széles Rexius Twin hengert, jelenleg ez már a második eszközük. Mark Heubach a következőket mondja ezzel kapcsolatban: „Az első Rexius Twin gépünket kb. 18 évvel ezelőtt, szántás utáni magágykészítéshez vásároltuk. A forgóborona túl gyenge volt, és a kopás túlságosan nagy, ugyanúgy, mint az üzemanyag-fogyasztás. A Rexius Twin véleményünk szerint jó alternatív lehetőség volt helyette. Nem tud ugyanannyi finomszemcsés talajt létrehozni, a nagyobb rögöket azonban széttöri, és jól elegyengeti. A nehéz, dupla, acélgyűrűs henger párját ritkítja. Ma a saját 1200 hektáros gazdaságunkat és az egyik szomszédunk további 450 ha területét teljes egészében szántás nélkül műveljük. A 10-40% agyagtartalmú vályogtalajainkhoz a Rexius Twin mindenképpen a megfelelő választás volt. Most túlnyomórészt magágykészítésre használjuk, egy kultivátorral végzett mély talajművelés után. A vetés utána egy mulcsvetőgéppel történik. A Rexius Twin hengerrel – a használati feltételek függvényében – 14-18 km/h sebességgel haladunk. Az üzemanyag-fogyasztás kb. 8 l/ha, a költség mintegy 12,30 euró/ha. A Rexius Twin nagyon robusztus. 2012-ig több mint 20 000 ha területet művelt meg nagyobb problémák nélkül; ez alatt az idő alatt csak néhány hengergyűrűt kellett kicserélni. A kopása rendkívül alacsony, különösen a forgóboronáéhoz viszonyítva. Mindazonáltal eljött az ideje, hogy új eszközt vegyünk – ismét 6,30 méter munkaszélességgel és Raptor „fogakkal”, amelyeket az eltömődés kockázatának csökkentése érdekében két sor helyett három sorra osztottunk el.”A Heubach & Schröder KG gazdaságban dolgozó Rexius Twin 2012-ig több mint 20 000 hektár területet művelt meg.

Nagyobb területteljesítményt nyújt, alacsonyabb költségek mellett, mint a forgóborona.

„Ütőképes, hatékony, és mélyre hatolva aprít…”

A Harsefeldből származó Koch GbR már több éve egy 4,60 méter széles Great Plains CultiPress hengerrel dolgozik. „Szinte az összes talajművelő eszközünk a Simba és a Great Plains cégtől származik” – mondja Johannes Koch. „A CultiPress gépet azért vettük, mert az volt a véleményünk, hogy a forgóboronát tulajdonképpen egy nagyobb területteljesítményű passzív eszközre cserélhetjük. Az ügyfeleink eleinte szkeptikusak voltak, az új ügyfelek még ma is azok, de a CultiPress laza és kötött talajon egyaránt meggyőző munkát végez. A területeinken egyaránt megtalálhatók a homoktalajoktól az agyagtartalmú régi lápföldekig mindenféle az Elba mentén. A hengert egy 245 lóerős John Deere 8R vontatja. A Culti Pressnek sebességre van szüksége, hogy megfelelően fel tudja aprítani a rögöket. 14-20 km/h sebességgel haladunk, ennek megfelelően a területteljesítmény is kiváló. 245 lóerővel azonban elérhetjük a teljesítőképesség határát. Homokos talajon a henger mélyen besüllyed, az utána következő vetés során viszont energiát és üzemanyagot takarítunk meg a jól előkészített talajon” – mondja Johannes Koch. És még valami: „Nagyon kötött talajokon a lápos területeken a forgóborona csak a talaj felső rétegét porhanyítja, míg a rögök a mélyebb rétegekben megmaradnak, és a gyökérnövekedést, valamint a vízszállítást akadályozzák. A CultiPress viszont a mélyebb rétegeket is porhanyítja és visszatömöríti. További előny az alacsony kopási költség. A gépünket a gépkörön keresztül 45 euró/h bérleti díjért kínáljuk, ez kb. feleannyi, mint amit egy forgóboronáért kérnek. Emellett csak kivételesen ritkán van szükségünk két munkafolyamatra.”

„A CultiPress további előnye az elegyengetésre és aprításra szolgáló talajsimító” – mondja Johannes Koch, a Koch GbR munkatársa. „Ezt az eszközt nagyon alábecsülik; én nem szeretnék nélküle dolgozni!”

ÖSSZBENYOMÁS

Olyan eszközök, mint a Väderstad Rexius Twin és a Great Plains Culti‑Press nehezen kategorizálhatók, mert többet tudnak, mint a szokásos szántóföldi hengerek, és ezért inkább a kombinált talajművelő eszközök közé sorolják őket. Jellegzetes a rendkívül nagy üzemtömegük: egy méter munkaszélességre akár 1600 kg tömeg is juthat. Ez szükséges a jó visszatömörítéshez, de stabilitást és hosszú élettartamot is biztosít. Mindkét eszközt elsősorban különösen kötött, nagy agyagtartalmú talajokon használják, és a hengerek előtt elhelyezett vésőorrokkal rendkívül agresszíven dolgoznak. Eközben nagy erők lépnek fel, amelyeket fel kell fogni. Az ajánlott munkavégzési sebesség 10‑13 km/h, ha azonban a használati feltételek megfelelőek, ennél gyorsabban is lehet haladni. A lassabb munka nem ajánlott, mert akkor az előművelő eszközök aprítóhatása csökken, a kapák talajhoz viszonyított relatív sebessége csökken, ezáltal az ütközési sebesség is kisebb lesz, így kisebb erők hatnak a talajrögökre/hantokra.

Munkakép közepesen kötött talajon, szántás után. A legnagyobb…
…rögöket széttöri, a talajfelszínt jól elegyengeti


Besüllyedési mélység szántás után, ülepedés nélkül és…
..kisebb besüllyedési mélység a CultiPress hengerrel végzett munkafolyamat után

A két eszköz nem mindig helyettesíti teljes egészében a forgóboronát vagy a forgólazítót. A nagy rögöket széttörik, de kevés apró szemcséjű talajt állítanak elő. Ez azt jelenti, hogy az utánuk következő vetéstechnikai rendszert össze kell velük hangolni, és aktív vagy passzív elő‑művelő eszközökkel kell a vetőkombinációt ellátni. A jól visszatömörített magágyban a kívánt vetési mélység eléréséhez magas csoroszlyanyomás szükséges. Az aktívan hajtott szerszámokkal rendelkező talajművelő eszközökkel szemben előnyük minden esetben a viszonylag csekély teljesítményigény, a magas területteljesítmény és az alacsony kopás. A 3,30 m munkaszélességű, előművelő eszközökkel ellátott speciális eszköz kb. 25 000 eurós beszerzési ára inkább a nagyobb szántóföldi gazdaságok vagy bérvállalkozók költségvetésébe fér bele a kötött talajú régiókban.

Matthias Mumme

Előző

Következő