fbpx

Új Case IH LB szögletes nagybálázók

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 11.

Radikális forma, figyelemreméltó hatékonyság és számos újdonság jellemzi a Case IH LB szögletes nagybálázóinak új szériáját.
A három új modell – az LB324 (bála méret 80 x 70 cm), LB 334 (bála méret 80 x 90 cm), LB 424 (120 x 70 cm) és LB 434 (120 x 90 cm) – augusztus közepén, Németországban, Magdeburgban debütált.

A sokoldalú szögletes nagybálázó minden termésfajtához

Az új LBxx4 sorozat fontosabb külső jegyei közül mind átalakításra került. A bálázók extrém erős központi keretet, új rendfelszedő és rotor rendszert kapott, így hatékony terménybegyűjtést és szállítást kínál.
A Case IH fejlesztő mérnökei megtartottak néhány bevált technológiát az LBxx3 sorozatból is, ilyen a megbízható kettős kötöző rendszer. Az új modelleken az egyik legfontosabb funkció az új sűrített levegős tisztító rendszer, mely megbízhatóan tartja por- és szennyeződésmentesen a kötöző anyagot. A jelenlegi kötöző tisztító rendszer továbbfejlesztett változatáról van szó, melyet különösen poros területre terveztek, például száraz, aszályos területre.

Új design, új előnyök

Az új LBxx4 sorozat külső megjelenése teljes új koncepciót tükröz. Extrém erős és kiváló minőségű szintetikus anyagból készült a karosszéria. Amellett, hogy súlya is kisebb, csökkenteni tudták a bálázóba kerülő por mennyiségét is. A géptest első oldala és az oldalsó teljes szélességű panelek könnyedén felnyithatók, a bálázó egyszerűen karbantartható, könnyen hozzáférhető szerviz esetén.

Nagyobb felszedési teljesítmény

Az LBxx4 sorozat újdonsági közé tartozik az új rendfelszedő rendszer, mely immár 2,4m szélességben képes dolgozni. A rendfelszedő rugós és görgős változatban is elérhető lesz és kézzel állítható az egyes növényfajtákhoz. Az oldalsó továbbító csiga és a központi etető görgő gyors és pontos anyagszállítást tesz lehetővé még nagyobb mennyiségű anyagok esetén is. A rendfelszedő fúvott gumiabroncsai az aktuális munkakörnyezethez igazíthatóak egyszerűen, külön eszköz használata nélkül. A bálázó nagy teherbírású anyagok és alkatrészek felhasználásával készült, így időt állóbb és tisztább betakarítást kínál minden növényfajta esetén, biomassza anyagoknál, például kukoricaszalmánál is.
A felszedési magasság könnyedén állítható, az adott növény fajtájának és jellemzőinek megfelelően, így elkerülhető a felszedő sérülése, törése. A nagyméretű abroncsok és az állítható felfüggesztés maximális védelmet nyújtanak a rendfelszedőnek még durva talajon is, nagy sebességnél.

Optimális termény áram és gyorsabb anyagtömörítés

A szecskázó tervezésénél a Case IH mérnökei a terményáram növelésére fókuszáltak. Új anyagok alkalmazása és az átalakított forma azt eredményezte, hogy a termény gyorsabban jut el a rendfelszedőtől a tömörítésig. A vágósebességet 48vágás/perc sebességre tudták növelni, mely jelentős kapacitást jelent. Az eredmény pedig hatékonyabb munkát jelent minden előző modellhez képest.

Kompakt és jól manőverezhető

Az új LBxx4 modellek nagy teljesítményük ellenére igazán kompakt kialakítást kaptak, a 600 mm-es abroncsok nyomtávolsága 3 méter. A szállítási sebesség akár 40km/h óra is lehet.

Új szervizasztal

A bálázók hátulján új szervizasztalt alakítottak ki, mely kényelmesen hozzáférhető és biztonságos karbantartást tesz lehetővé. Opcióként Komfort csomag is kérhető, mely fedélzeti biztonsági sínt, nagy pormentes szerszámosládát és kézmosáshoz szükséges víztartályt tartalmaz.

AFS funkció

A modern kezelés és az AFS management rendszer szintén alapfelszereltség az LBxx4 bálázók esetén. Választhatunk AFS Pro 300 és AFS Pro 700 színes monitor között vagy kezelhetjük a gépet ISOBUS-on keresztül is.

Új kormányzás a jobb tömörítettségért

Mindkét Case IH AFS Pro folyamatosan felügyeli és mutatja a bálázó fő funkcióit, beleértve a kötözőket is. Újdonság az új modelleknél, hogy a vizuális kormányművel egészen kicsi és/vagy szabálytalan méretű, formájú rendet is képes a kezelő felszedni, így egyforma, és stabil bálákat képes előállítani még nehéz munkakörülmények között is. Az AFS Pro 700 monitoron egyidőben több kameráról érkező képeket is láthatunk.

A GPS logger lehetővé teszi a bálák páratartalmának rögzítését, így a bála mérleggel együtt teljes báladokumentációt készíthetünk. Az adatokat a rendszerből USB meghajtóra is menthetjük. A GPS data logging funkcióval és a térképező szoftverrel minden bálázási folyamat során mért adatot bármikor megtekinthetünk.

Két bálás kidobás

A hagyományos bála kidobó kiüríti a gépet, mely aztán kinyitható a maradék eltávolításához. A kiegészítő részleges bála kidobás lényege, hogy a bálázás végén kidobja a kész bálát, a félig kész bálát azonban benntartja, így a kivezető csúszda behajtható a szállításhoz.

Kevesebb leállás

A kötöző anyag tárolóhelyét megnövelték, így összesen 32 guriga fér be, így kevesebb megállásra és újratöltésre van szükség.

Az új Case IH LBxx4 sorozat bálázói a 2013 tavaszától lesznek kaphatók, és már 2012 szeptemberétől elérhetők.