fbpx

UAZ Expedition Edition – Bár limitált volt, de újra gyártják

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 25.

Az UAZ visszaállítja gyártásba az „Expedition” speciális változatát. A legkeményebb terepviszonyok meghódítására tervezett, speciális felszereltségű SGR és Hunter járművek gyártásának újraindítását számos ügyfélkérés előzte meg.

Az igénytelensége és a konstrukciós egyszerűsége, valamint a kibővített tereppotenciál kulcsa volt mindkét UAZ változat sikerének. A kiegészítő felszerelések költségeinek jelentős mérséklése pedig az off-road opciók külön vásárlásához és telepítéséhez képest továbbra is növeli az expedíciós lehetőségek vonzerejét a potenciális vásárlók szemében.

Az „Expedition” változat hagyományosan a terepjáráshoz szükséges kiegészítők széles választékát kínálja. Az elektromos csörlővel szerelt lökhárítók vonóhurokkal és lyukakkal védik a testet a külső tényezőktől az akadályok leküzdésekor. Hasonló célt szolgál a széles támasztékokkal ellátott expedíciós csomagtartó is (az UAZ SGR esetében létra is), amely lehetővé teszi masszív, nagy méretű rakomány szállítását, valamint behúzható napellenző (ponyva) felszerelését. A csőszerű kialakítás megvédi a hajtórudakat a mechanikai igénybevételtől.

Uaz hunter
A kialakult hagyomány szerint az expedíciós különleges változatokat élénk narancssárga színárnyalat fogja megkülönböztetni – fotó: https://www.uaz.ru/

Az elektromos csörlő mindkét modellnél átment minden szükséges tapadási és elektromos kompatibilitási teszten. Az egység jól átgondolt elrendezése nem zavarja a motor optimális hűtését. Az utastérből, gombbal aktiválható hátsó tengely differenciálzár tovább fokozza az autók terepjáró képességét. A vonóhorog megbízható rögzítést biztosít utánfutó vontatásakor. A Maxxis abroncsok a megerősített acél vászonnal és a hosszú élettartamú futófelülettel önbizalmat, illetve teljesítményt adnak a terepen.

Az expedíciós UAZ Hunter a fenti listát kerékív-hosszabbítókkal, valamint fellépőküszöbökkel egészíti ki, amelyek még a teljesen megrakott jármű emelésére is fel vannak készítve. Az Expedition SGR könnyen azonosítható a pótkerék szállítására alkalmas távtartóról. Mindkét változat fűtött első ülésekkel is rendelkezik.

Az összes terepjáró berendezést, mint korábban, közvetlenül az Uljanovszki Autógyárban telepítik, és nem igényel további regisztrációs lépéseket.

A kialakult hagyomány szerint az expedíciós különleges változatokat élénk narancssárga színárnyalat fogja megkülönböztetni, de első alkalommal lesz elérhető az opcionális Raptor védőbevonat is.

Forrás: https://www.uaz.ru/