fbpx

Innováció, komfort és hatékonyság – bemutatkoznak az új T7 Heavy Duty traktorok

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 szeptember 23.

A New Holland nemrégiben, 2021. július utolsó napjaiban a nagyközönségnek is bemutatta teljesen új alapokra épülő T7 Heavy Duty erőgépeinek prototípusait. A továbbra is háromféle maximális motorteljesítményben (275, 290, 315 LE) elérhető T7 csúcsmodellek esetében új értelmezést kapnak az olyan kifejezések, mint a teljesítmény, a költséghatékonyság és a sokrétű alkalmazhatóság. A gyártó a modern mezőgazdaság követelményeinek megfelelően öt kulcspontot fogalmazott meg, ezen jellemzők szellemében zajlottak a fejlesztési munkák.

 

MODERN INNOVÁCIÓ

A New Holland az új T7HD traktorokba a kényelem és ergonómia jegyében megalkotott új SideWinder™ Ultrakartámaszát építi be, amelyen akár 11 gomb testre szabását is lehetővé teszi. Ezek közül egy van a többfunkciós irányítókaron, kettő a CommandGrip joysticken és a fő billentyűzeten, négy a hátsó billentyűzeten, és egy vagy kettő a motorfordulatszám-/sebességváltó-billentyűzeten. A kezelő beállíthatja a gyakran használt funkciókat a saját logikája szerint. Ugyanakkor az új, többfunkciós karral szabályozhatja a sebességet, az irányt, beállíthatja a robotkormányzást, de akár az első-hátsó függesztést, miközben a hidraulikaszelepeket is vezérelheti a konfigurálható gomb segítségével. A kezelőszervek kiosztása így teljes szabadságot biztosít, minden gyorsan kézre áll. A legújabb IntelliView 12 monitor előnyök egész sorát nyújtja gombnyomásra. Az előző IntelliView IV kezelői monitor leszármazottja, az új 12”-os modell az áramvonalas, a legmodernebb személygépkocsi-kijelzőket idéző formavilágával, látványos nagy felbontású, gyönyörű és modern formatervezésével a jövő hírnöke. A nagyméretű, lapos LCD InfoView kijelző közvetlenül a kormánykerékre van elhelyezve, amely egy pillantással leolvasható műszerfalként funkcionál.

Az új modellek gazdagabb gyári alapfelszereltséggel érkeznek, mint elődeik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka, hogy valamennyi T7HD esetében a gyári alapfelszereltség részét képezi a kabin alatt található hidraulika vezértömbről irányított front-függesztés, amit igény szerint kiegészíthetünk kétfokozatú front-kardánhajtóművel is.

 

EGYEDÜLÁLLÓ KOMFORT

Az eddig ismert T7HD kabin is már irigylésre méltóan alacsony, 69 dbA-s zajszinttel rendelkezett. Az új Horizon Ultra kabin esetében a válaszfalak anyagvastagságát tovább növelték, javítottak a fülke rögzítésén és vázszerkezetén, így ezt sikerült még tovább csökkenteni 66 dbA értékre!

Az új, 360 fokos kabintetőbe integrált 14 db-os LED munkalámpa-csomaggal akár 27 300 Lumen összfényerő is elérhető, mindez kiegészíthető további 10 db, kapaszkodókra és kabinoszlopokra szerelt, nagy fényerejű LED munkalámpával!

Az új automata klímaberendezés 30%kal nagyobb teljesítményű és zónakapcsolókkal is rendelkezik. A mérési tapasztalatok szerint a kabin légterét 35%kal gyorsabban lehet 40°C-ról 22°C-ra visszahűteni, mint az előd modellek esetében. Az ajtók 33%-kal tágasabbra nyílnak, így megkönnyítik a ki- és beszállást. Elérhetővé váltak gyárilag nagy látószögű (175°), vezeték nélküli kamerák, előre és hátra egyaránt, melyek képe megjeleníthető az InfoView kijelzőn.

A Dynamic Comfort kezelői ülés továbbfejlesztett, kis frekvenciás rugózás-mechanizmussal van ellátva. A stílusos szövetből varrott kárpitozás kétfokozatú fűtést is tartalmaz. A szellőzéssel felszerelt Auto Comfort™ ülés prémium kényelmet nyújt. Az automata súlykompenzációval, aktív rugózással, fűtéssel, valamint szellőztetőrendszerrel is felszerelt ülés hűt és párátlanít, így tökéletes minden gépkezelő számára, aki hosszú órákat tölt a traktorban. Az ülés kék és szürke bőrrel borított.

 

 

traktor
New Holland T7 Heavy Duty (HD) traktor (fotó: New Holland)

 

NAGYOBB HELY A KABINBAN

A rugózott négyoszlopos HorizonUltra kabin tágasabb és kényelmesebb, mint az elődje volt. Természetesen vannak tervezési korlátok (pl. teljes magasság, tengelytávolság, nyomtávolság), melyek valamelyest korlátozzák a kabin méretét. Mivel az új T7HD esetében a C oszlopok hátrébb kerültek, így elérték, hogy a kabin belső tere 7,5%-kal nagyobb lett, ugyanakkor az üvegfelületek mérete 6 m2, ami 11%-os növekedést jelent. Mindez jobb rálátást jelent a munkagépekre, valamint nagyobb komfortérzetet és jobb térérzékelést eredményez. A hátsó kapaszkodó mérete minimálisra csökkent, az ablaktörlő motorját a kabintetőbe integrálták, a fülke sarkaiban nincsenek kilátást korlátozó szerkezeti merevítések. Ezen aprónak tűnő, de fontos részletek elsődleges célja, hogy a gépkezelő komfortosabban érezze magát, és magabiztosabb legyen a jobb rálátásnak köszönhetően. A tárolókapacitás is jelentősen növekedett. Az utasülés alatt található egy 30 literes tárolórekesz, amely opcionálisan hűthető verzióban is rendelhető. Ez utólagosan kiegészíthető egy DIA kit-ben rendelhető 12 Voltos csatlakozóról üzemeltethető hűtőládával, amely a kabin jobb oldalára rögzíthető.

 

traktor
Az új SideWinder Ultra kartámaszon akár 11 gomb is testre szabható (fotó: New Holland)

 

MAXIMALIZÁLT HATÉKONYSÁG

A PLM Intelligence precíziós gazdálkodási rendszer segítségével a flottakövetési vagy telematikai feladatokat is könnyedén elvégezhetünk. Ez a rendszer precíziós és kapcsolt gazdálkodási támogatásokkal segíti a gazdákat a soron következő munkálatok tervezésében, így valós idejű adatok alapján végezhetik gépeik üzemeltetését. Emellett elősegíti a maximális költéshatékonyságot és precíziós munkavégzést. A rendszer képes adatokat beolvasni, legyen szó egyenesekről, nyomvonalakról, tábla- vagy hozamadatokról. A flottakövetés segítségével a gazdálkodó térképszerűen láthatja, hogy a flottába tartozó gépei merre dolgoznak, de ami ennél is fontosabb: folyamatos összeköttetést biztosít a gazdálkodó, a márkakereskedő és a szervizcsapat között. Tervezhetőbbé válnak az időszakos szervizek, illetve meghibásodás esetén a visszamenőlegesen is elérhető adatokkal gyorsabban deríthető fel, javítható a probléma.

 

 

traktor
Az új lámpacsomaggal nincs akadálya az éjszakai munkavégzésnek (fotó: New Holland)

 

 

traktor
A Horizon™ Ultra kabin belső tere is nagyobb lett (fotó: New Holland)

 

ERŐTELJES MOTOR ÉS HIDRAULIKA, HATÉKONY VÁLTÓ, ALACSONY ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK

Az ECOBlue™ HI-eSCR 2 technológiával felszerelt 6,8 literes FPT Industrial NEF motor továbbra is az élen jár a motorteljesítmény, a megbízhatóság és a hatékonyság vonatkozásában, ugyanakkor továbbra is teljesíti a Stage V emissziós előírásokat. Ha üzemanyag-takarékosságról van szó, a T7HD sorozatú traktorok ritkán maradnak alul. Ez hosszú, 750 üzemórás fő szervizciklusokkal párosul. Az erőforrás csak tiszta friss levegőt szív be, ezért még gyorsabban képes reagálni, amikor hirtelen terhelésváltozás következik be. Valójában lényegesen gyorsabban. Azonnali reakció – ezt garantálja a T7HD.

Az Auto Command™ sebességváltó négy direkt erőátviteli pontot tartalmaz 100%-os mechanikus hatékonysággal. Ezek a pontok úgy lettek precízen megtervezve, hogy biztosítsák a tökéletes illeszkedést a leggyakrabban használt sebességértékekkel nagy vonóerőt igénylő, másodlagos talajművelési és nagysebességű szántóföldi munkák során, mint pl. bálázás vagy kaszálás, valamint nagysebességű közúti szállítások során. A fejlett dupla kuplungos vezérlés tovább javítja a hatékonyságot.

Az akár 220 liter/perc átfolyást biztosító munkahidraulika-szivattyú kiszolgál minden igényt, alapfelszereltségként 4 pár elektrohidraulikus hátsó kihelyezett hidraulikaszelep kérhető, de ez igény szerint felbővíthető 5 párra.

A 11%-kal nagyobb kapacitású hátsó hidak, illetve a 15%-kal nagyobb, erősebb első hidak garantálják, hogy az új T7HD traktorok a legmasszívabb szántóföldi munkagép üzemeltetésére is készen állnak!

Az új New Holland T7HD széria első magyarországi bemutatkozására a 34. Bábolnai Gazdanapokon került sor.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a hazai márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

 

Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Molnár István, www.agrotec.hu

 

Agrotec