fbpx

Az észak-amerikai traktor-kombájnpiac jól indított idén

Írta: Farkas Imre - 2021 február 18.

Az Assn. of Equipment Manufacturers (AEM) jelentése szerint az év első hónapjában az észak-amerikai traktorértékesítés jelentősen nőtt a tavalyi év januárjához képest.

Az USA-ban népszerűek a hátsókerékhajtású 2WD traktorok. Ezeken belül a legnagyobb, 32,%-os emelkedés a 40 LE alatti kategóriában volt, de 40-100 LE között is 16,1%-os emelkedés is szép eredmény. Viszont 100 lóerő felett már a tavalyi szinten fogytak a „mezítlábas” erőgépek. Összességében a hátsókerékhajtású kategóriában 24,5 százalékos volt az emelkedés az értékesítésben az előző év januárjához képest.

 

challanger
Az összkerékmeghajtású erőgépek eladása az első hónapban 33,7 %-kal volt magasabb, mint tavaly – fotó: https://www.challenger-ag.us/ 

 

A segédmellsőkerékhajtás, illetve összkerékmeghajtású erőgépek esetén is 33,7 %-os emelkedést tapasztalhatunk, de az USA erőgéppiacán a 4WD erőgépek a teljes traktoreladás töredékét adják csak. Mi sem bizonyítja jobban mint az eladási darabszámok. Míg a 2WD traktorokból januárban 15 581 darabot értékesítettek, addig az összkerékmeghajtású erőgépekből 226 darabot.

Az önjáró betakarítógépek, kombájnok értékesítésében viszont hatalmas a kiugrás a tavalyi évkezdethez képest. Míg 2020 első havában 198 kombájn, illetve önjáró betakarítógép talált gazdára addig idén januárban 350 darab új magajáró betakarító állt munkába a gazdaságokban, ami 76,8%-os növekedésnek felel meg.

 

gleaner
A kombájnpiac is jobban teljesít, mint tavaly év elején – fotó: https://www.gleanercombines.com/

 

Kanadában még magasabb volt az emelkedés, mint az USA-ban, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy míg az Egyesül Államokban az első hónapban 15 807 új traktor talált gazdára, addig a kanadai piac jóval szűkebb, itt januárban 1695 új erőgép állt munkába.

Kanadában az arányok a 2WD és a 4WD erőgépek között hasonlóak az USA-belihez, hiszen itt is a hátsókerékhajtású traktorok a meghatározóak, de a növekedés aránya a szegmensen belül már jóval eltérőbb, mint az Egyesült Államokban. A jelentés szerint 33,4%-os az emelkedés a 40 LE alatti kategóriában, ami az USA-ban tapasztalttal közel azonos, viszont 40-100 LE között 57,3% bővülés messze meghaladja a déli szomszédjuk piacának bővülési eredményét. Arról nem is beszélve, hogy itt a 100 LE feletti modellekből is 26,7%-kal több fogyott, mint tavaly januárban.

 

versatile
A kanadai traktorértékesítés még nagyobb növekedést mutat év elején, mint az USA-ban érzékelt – fotó: https://www.versatile-ag.com/

 

Összeségében a hátsókerék meghajtású traktorokból 38,3 százalékkal több állt munkába idén januárban, mint az előző évben ugyanekkor. Új összkerékmeghajtású erőgépből 2020 első hónapjában 11 darab gazdagította az erőgépállományt, idén viszont ennek több mint duplája, 24 darab, ami 118,2 százalékkal magasabb mint a korábbi azonos időszakban. A kombájnok itt is jól fogytak, a tavaly januári 46 géphez képest, idén az első hónapban 70 új kombájn talált gazdára, az AEM statisztikája alapján.