fbpx

Tényleg bejött a géprekord!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 24.

A kevesebb is több

Ha darabra kevesebbet is, de minden korábbinál nagyobb értékben vásároltak tavaly mezőgazdasági gépet az agrárvállalkozások – írtuk meg elsőként tavaly decemberben. Az akkori előrejelzés bevált: tavaly bő 180 milliárdos értékben vásároltak a vállalkozások új mezőgazdasági gépet. Ez 3%-kal több, mint 2018-ban – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézetének összesítésében.

3 ezer traktor

A gazdálkodók 2019-ben is erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ez adja a mezőgazdasági gépberuházások értékének csaknem 60%-át. A traktorok 34, a gabonakombájnok 12%-os aránnyal szerepelnek a vásárlásokban, ami 61 milliárdos értékben bő 3 ezer(!) új traktort jelent. Emellett kicsit kevesebb volt a gabonakombájn- és az aratócséplőgép-vásárlás is. Ugyanakkor szépen alakult a vető- és ültetőgépek, a növényvédő és -ápológépek, a rakodók és a szállító járművek piaca – ez utóbbira 7,2 milliárdot, öntözőgépekre 4,6 milliárdot, terményszárítókra 2, más mezőgazdasági gépekre még 4,8 milliárdot fizettek ki a gazdaságok.

Korszerűbb a géppark

A számokból az is kiderült, hogy egyre inkább nem a pályázati kínálati lehetőségek műszaki irányszabása adja a gazdák-gazdaságok választásait, hanem a valós gépszükséglet. Mindinkább a modernizációs célú vásárlás a döntő, amiben szerepe van az EU-támogatások mellett a kedvező hitel- és lízinglehetőségeknek is.

Ugyanakkor kétoldalú fejlemény, hogy erőteljesen koncentrálódik a piac. A végfelhasználói értékesítés bő kétharmadát – a 157 gépkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásból – 10 cég teljesítette, amelyből a három legnagyobb agrárgép-kereskedő ellenőrzi a hazai mezőgépforgalom több mint felét.

CÍMKÉK adapter