fbpx

Tapasztalatok a RAUCH AXIS műtrágyaszóróról

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 19.

Minden gazdának szüksége van rá, és mindenkinek van is – ez akár találós kérdés is lehetne, de mielőtt a kedves olvasó rávágja, hogy a traktorról van szó, eláruljuk: mi most a műtrágyaszóróra gondoltunk. Minden gazdaságban, minden udvaron találkozunk ezekkel a sokszor „jelentéktelennek” tekintett gépekkel.

Észrevétlenül várakoznak a többi eszköz mögött, hogy aztán szezonban sok millió forint értékű műtrágyát szórjanak szét a táblán. Mindegy, hogy mennyi idős, mindegy, hogy milyen állapotban van, csak valahogy elszórja a szórnivalót – gondolják még ma is sok helyen. Pedig mennyire nem így van! Persze, szerencsére ezt is sokan felismerték már, s hajlandók áldozni erre a technikára. Így tett Simon Gábor is, amikor 2008-ban a Szentlőrinci Gazdanapokon régebbi gépét az egyik legkorszerűbb, RAUCH AXIS 30.1W típusú műtrágyaszóróra cserélte a VALKON Kft.-nél.

A kis, Somogy megyei településen, Bodrogon gazdálkodó fiatalember még a 90-es évek közepén, egyetemi tanulmányai mellett kezdte felépíteni gazdaságát, s ma már mintegy 350 hektáron gazdálkodik. A birtok növekedésével párhuzamosan fejlődött a gépparkja is. Bár még látni egy-két régebbi típust nála, de többségében már viszonylag új, korszerű gépekkel rendelkezik. A géppark összetételén látható, hogy ide nem a legolcsóbb termékek kerülnek, hanem azok, amelyekkel a leghatékonyabban lehet dolgozni. Ez persze érthető; a földművelés szeretetén és a szaktudáson kívül korszerű termelőeszközökre is szükség van. Ennek a technikai fejlesztési folyamatnak a részét képezte a műtrágyaszóró megvásárlása, amelynek részleteiről, illetve a géppel szerzett eddigi tapasztalatairól Simon Gábort január közepén, még a tavaszi szezon elkezdése előtt kérdeztük.

– Miért éppen a RAUCH AXIS-ra esett a választása?– Természetesen előzetesen körülnéztem a piacon, hogy milyen alternatívák léteznek, de mire a vásárlásig jutottam, már nem volt kérdéses, hogy ilyen gépet szeretnék. A VALKON üzletkötőjét, Sutyor Istvánt már korábbról ismertem, vele többször be és beszéltünk a gépről, az egyes változatairól, illetve a lehetőségekről, aztán végül Szentlőrincen az árban is sikerült megállapodnunk.– Mennyit dolgozik a gép a gazdaságában?– A tavalyi volt az első teljes év, ami 2 tavaszi és egy őszi szórást jelent. Így összesen eddig kb. 1000 ha-t szórtuk el vele.

– Mit jelent ez a műtrágya mennyiségét tekintve, illetve forintban?– Mindenki tudja, hogy tavaly igen magasak voltak az árak, de ettől függetlenül is minden évben komoly összeget adunk ki műtrágyára. Nitrogénből kiment kb. 150 tonna; ha ezt 7000 forinttal számoljuk mázsánként, akkor az 10,5 millió. Ehhez jön még kb. 10 tonna komplex, ami durván további 2 millió forint. Tehát 12-13 millió forint biztos, hogy elment az elmúlt évben. Ezért is butaság a műtrágyaszórón spórolni. Ez a gép mérleges, tehát amellett, hogy nagyobb sebességnél is rendkívül pontos, minden nagyon egyszerűen beállítható és könnyen kezelhető. Még igen kis mennyiségnél és vizes műtrágyával is igen szépen dolgozott. Tavasszal 32 m-re szórok, ehhez kell a 3000 literes tartály. Mivel maga a gép igen könnyű, ezt a tömeget még a traktor is minden gond nélkül bírja, s így lehet haladni. A ponyvának köszönhetően akár kisebb esőben is dolgozhatunk.

– Volt-e valamilyen gond a géppel?– Nem, eddig még semmi probléma nem volt. Nagyon jó a tartályban lévő rács, ami sok mindent megfog, az embereim pedig tudják, hogy a festésre vigyázni kell, tehát lehetőség szerint nem tolatnak vele a pótkocsinak – teszi hozzá viccelődve Simon Gábor. – Szezon végén alaposan elmossuk, s gyakorlatilag ezzel le is van tudva a vele való munka. Ez a műtrágyaszóró tökéletesen tudja mindazt, amit egy korszerű konstrukciójú gépnek nyújtania kell: jó kialakítású tartályrács, alacsony fordulatszámú boltozódás gátló, magas fordulatú szórótányérok, határszórás, könnyű beállíthatóság, pontosság, abszolút minimális karbantartás-és szervizigény, és még lehetne sorolni. Nem érdemes olyan gépet vásárolni, amelyik ezeket a feltételeket nem teljesíti.Simon Gábortól elbúcsúzva megköszönjük, hogy elmondta véleményét, és még egy gyors fényképezkedésre kérjük a hóesésben.Dobos Péter[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="03" honev="márciusi"]>