fbpx

Szálastakarmány kezelésben is felsőfokon

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 29.

A Deutz-Fahr szálastakarmány-kezelő gépek termékpalettája több mint 100 éves múltra tekint vissza; kiváló fejlesztői munka és gyakorlati tapasztalatok tették előremutatóvá az alkalmazott technológiát.  Széles és átfogó termékskála jellemzi a gépeket, amelyek kifejlesztésénél a cél minden esetben a leghatékonyabb megoldások biztosítása a gazdák számára, a legnehezebb munkakörülményekre között is. Olyan gyakorlatban is bevált fejlesztések jellemzik a Deutz-Fahr munkáját, mint például a tárcsás fűkaszáknál alkalmazott „Heavy Duty” vágószerkezet a háromszög profilú vágótárcsával, kitűnő vágási eredményekkel. A rendsodróknál és rendterítőknél gondozásmentes olajfürdős hajtóművek, a bálázóknál pedig „OptiCut” előzúzó rendszer kerül beépítésre 14 és 23 késes kivitelben. Ezek mellett számos technikai fejlesztés fűződik a Deutz-Fahr nevéhez.

Deutz-Fahr fűkaszák

A Deutz-Fahr fűkaszák tárcsás, illetve dobos kivitelben készülnek, függesztett, valamint vontatott kivitelben, fronthidraulikára szerelhető változatban is.

Tárcsás fűkaszák

Az egyedülálló, a Deutz-Fahr által alkalmazott háromszög profilú vágótárcsákat 3 pengével szerelték, melyek minden körülmények között biztosítják a tökéletes vágást. A tárcsák minden modellen párosan, összeforogva helyezkednek el, ezzel biztosítva a tökéletes átfedést. A rendszer előnye a hagyományos tárcsás kaszákkal szemben:
• adott kaszaméret esetén több tárcsa és kaszapenge dolgozik, ami nagyobb vágási sebességet és területteljesítményt eredményez;
• a páros összeforgó tárcsák szavatolják a tökéletes vágásképet.

Jól tömített csapágyak és fogaskerekek

A tárcsákat dupla csapágyazással látták el. A felső tengely a függőleges terheléseket, míg az alsó a sugárirányú terheléseket veszi fel. A csapágyak közti nagy távolság a megfelelő támasztást biztosítja. A tömítések tökéletes védelmet jelentenek a csapágyak és a tengelyek számára a szennyeződésekkel és egyéb, korróziót okozó anyagokkal szemben.

Teljesen védett gerendely

A teljes egészében védett kaszagerendely alsó része – amely a legjobban ki van téve a koptató hatásnak – egy további védőbetéttel van ellátva, amely nagymértékben megnöveli köves vagy homokos talajon a csúszótalp és a kaszagerendely élettartalmát. A gerendely kialakítása ék profilt mutat, ami a leghatékonyabb megoldást jelenti a megdőlt termény vágásához. Továbbá ez a profil szavatolja az apróbb felszíni akadályokon történő könnyed átsiklást, buldózerhatás nélkül.

Hátsó függesztésű tárcsás kaszák

A Deutz-Fahr függesztett tárcsás fűkaszák 1,65 m-től 4,0 m-es munkaszélességig állnak rendelkezésre. Amíg az SM 4.0 modellek függőleges irányban 90 fokig, lejtő irányban 45 fokig, addig az SM 5.0 modellek függőleges irányban 90 fokig, lejtőirányban 36 fokig képesek üzemelni, ezáltal alkalmassá válnak árkok, gátak, gátoldalak kaszálására. Egyszerű használat, megbízható munkavégzés és a már jól ismert Deutz-Fahr-sajátosságok jellemzik ezeket a gépeket.

Szársértős fűkaszák

Az SM 5.0 szériájú modellek ujjas szársértővel kétféle méretben, 2,40 és 3,00 m munkaszélességben, míg gumihengeres szársértővel 2,40 m-es munkaszélességben rendelhetőek. Az ujjas szársértőket főleg fűfélékhez ajánlja a Deutz-Fahr, míg a gumihengeres szársértő tökéletes szárroppantást végez lucernában. A szársértésnek köszönhetően a termény akár 2 nappal korábban betakarítható.

Mellső függesztésű tárcsás fűkasza

Az SM 5.30 FRC modelljelzésű frontfüggesztésű kasza gumihengeres szársértővel rendelkezik, és 3,00 m-es szélességben dolgozik.

Vontatott, tárcsás fűkasza

Az új Deutz-Fahr DIM széria a világ minden részéről beérkező felhasználói tapasztalatok alapján lett kifejlesztve, ennek eredményeképp jött létre az új modell, 3,2 és 3,5 m munkaszélességgel, gumihengeres szársértővel, bal oldali, valamint központi vonórúddal.

Deutz-Fahr Swatmaster rendképzők és rendterítők

Swatmaster-jellemzők

– egyedülálló rotorház: a tányérkerék és a kúpkerék egy zárt házban található, ahol a kenés – típustól függően – olajjal vagy zsírral történik. A rotortengely, a villatartók és a meghajtótengelyek a maximális támasztás és a hosszú élettartam érdekében dupla csapágyazással rendelkeznek.

További előnyök
•karbantartásmentes rendszer; nincsenek csuklópontok vagy illesztések, amelyek kikophatnak;
•automatikus rotorfelfüggesztés, ami biztosítja a sima járást;
•az első kerékben lévő nyomás kiküszöböli az ujjak pattogását;
•a négykerekes futómű biztosítja a tökéletes talajkövetést, ezáltal a tiszta munkavégzést és nagy sebességet.

Nagy kapacitású egyrotoros gépek

A Deutz-Fahr egyrotoros gépei közül az SWM 3921-es és a 4621-es típus szerepel a hazai kínálatban. A 11 és 13 villatartó karra karonként 4 dupla villával szerelt egyrotoros rendképzők a kisebb gazdaságok számára is a nagy gépek teljesítményét és munkaminőségét nyújtják. Levehető karjai megkönnyítik a területek közti vonulást.

A sokoldalú megoldás

Rendkívüli sokoldalúsága miatt az SWM 7131-es modell kis és nagygazdaságok számára egyaránt ideális választás, akár 12,5 méterről kell összegyűjteni a terményt egy nagy rendbe, akár 2 keskeny rendet kell készíteni egymenetben.

Nagy teljesítmény

A Deutz-Fahr SWM 6341 és 8441 nagyteljesítményű centrál rendképzők 6,3 és 8,4 m munkaszélességgel rendelkeznek. Ezt a két típust a legnagyobb igénybevételre tervezték, erős központi vázzal és a már ismert olajfürdős hajtóművel. Minden egyes rotoron 12 villatartó kar van, 4 villával.

Deutz-Fahr Condimaster rendkezelők

Főbb jellemzők

Váz: a Condimaster rendkezelők vázszerkezete két „U” profilú szelvényből van összehegesztve, ami egyedülálló stabilitást nyújt a gépnek, ezáltal a rendkezelő a legintenzívebb igénybevételnek is ellenáll.

A Deutz-Fahr által alkalmazott zárt hajtóműház a nyitott megoldásokhoz képest hatékonyabbá teszi a kenést. A hajtómű háza a vázhoz van rögzítve, de nem része annak, és nincs teherviselő szerepe. Ez biztosítja a nyugodt, külső káros hatásoktól mentes hajtástovábbítást, ami megnöveli a gép élettartalmát.

Csuklópontok: a nagykeménységű perselyek zsírozási lehetőséggel rendelkeznek, ami nagymértékben megnöveli a csuklópontok élettartamát. Sérülés esetén könnyen cserélhetők.

Határszórás: a határszórás központilag, a traktorkabinból szabályozható. A kereten lévő munkahenger segítségével a rendterítő hidraulikusan elfordítható, így a mezsgyéről a terület közepe felé szórható a termény.

Rugós fogak: a fogak 10 mm-es átmérőjű, kiváló minőségű rugóacélból készülnek. A rugóspirál átmérője 20%-kal nagyobb a megszokottnál, ami kivételes rugózást és élettartamot garantál.

Lengéscsillapítás: a függesztőkeret 2 oldalán lévő rugós kitámasztó korlátozza a rendterítő haladási irányba történő kilengését. A csillapítás mértéke a terményhez és talajkörülményekhez illeszkedően szabályozható. Ez egyenletesebb szórásképet, nagyobb haladási sebességet és hatékonyságot eredményez.

Com 4621

Ez a rendterítő 4,6 m-es munkaszélességgel rendelkezik. A kis önsúly és az ennek ellenére masszív felépítése miatt kis tömegű traktorokhoz vagy hegyes-dombos terepre is kiváló munkaeszköz.

Com 5521, 6821, 7621:

Ezek a rendterítők 5,5 m-től 7,6 m-ig terjedő munkaszélességgel rendelkeznek. Munkaszélességtől függetlenül jellemző a Condimaster rendkezelőkre a robusztus hajtáslánc és vázszerkezet, ami szavatolja a hosszú élettartamot és az üzembiztos munkavégzést.

Com 11041

A Com 11041-es modell 11 méteres munkaszélességével a legszélesebb rendterítő a Condimaster gépsorban. A 8 rotor egyenként 7 villatartóval kényelmesen elbírja egy 3 méteres kasza 4 rendjét. A nagy fogaskerekek, a külső behatásoknak ellenálló csapágyak, az olajfürdős hajtás nem igényel külön kenést. A gép hidraulikus működésű, ami még egyszerűbbé teszi a használatot.

Deutz-Fahr bálázók

Tömörebb bála, jobb minőség kevesebb költség:

A szenázstechnikában a termény szeletelésének kulcsfontosságú szerepe van. Az aprított termény sokkal hatékonyabban tömöríthető, ezáltal a nem kívánt levegő teljes mértékben kipréselhető a bálából. A levegő bennmaradása a bálában ugyanis kedvezőtlen erjedési folyamatokat indíthat el.

Kíméletes a terménnyel, kíméletlen a teljesítményben

A Deutz-Fahr adagolórotor egyedülállósága az egy tengelyen elhelyezkedő terelőcsigákban és az adagolófülekben rejlik. Ezáltal a hajtástovábbítás egy oldalon történik, aminek köszönhetően kevesebb lánc és lánckerék szükséges a rendszerhez. Ezzel a megoldással nem okoz gondot a nehéz, hosszú szárú, esetleg többször megázott termények egyenletes anyagtovábbítása, a berakódás-eltömődés veszélye pedig jelentősen csökken.

Szabályozható vágásintenzitás

Az Opticut vágómű 14 kése egyenkénti rugós késbiztosítással van ellátva. Így ha a kés találkozik egy kővel, akkor hátramozdul a rugó ellenében, majd visszaáll eredeti helyzetébe. A kések két pozícióban állíthatók: egy intenzív és egy normál vágási helyzetbe, az igényeknek megfelelően.

Tömöritőhengerek

A bordázott, aszimmetrikus „BaleTrak”-profilú tömörítőhenger-kialakítás alacsony tapadási körülmények, pl. száraz szalma esetén is megfelelő forgatóerőt képes átvinni a terményre, így biztosítva a megfelelő munkavégzést nyári napokon is.

A bordás profilú tömörítőhenger garantálja a maximális bálatömörséget:
•két félhengerből hegesztett kivitel, belső merevítéssel,
•BaleTrak-profil a minden körülmények között megfelelő munkavégzésért.

Változó bálakamrás Deutz-Fahr bálázók

A fejlesztés a bála minőségének javítására és a bálázó teljesítményének növelésére összpontosult. Ennek eredményeképpen került kialakításra a Deutz-Fahr új változókamrás bálázója, amelyet főként széna, szalma és pillangós növények betakarításához ajánlunk.

Továbbfejlesztett bálakamra

A bálaképzés hevederekkel és hengerekkel történik, amely technológia lényegesen jobb az eddig ismert módszereknél. A 3 tömörítőhenger az 5 hevederrel együttesen már a bálázás kezdetétől biztosítja a tökéletes bálaforgatást, ami megkönnyíti a nyári időszakban történő szalma- és szénabetakarítást. Mindezek mellett ez a módszer a lucernaszéna levélzetével is egyedülállóan kíméletes. A hevederek 90%-os kamra lefedettsége és egyedülálló kíméletessége a terménnyel szemben minimálisra csökkenti a levélveszteséget.

Új hálókötöző egység

Kötözéskor a hálóadagoló egység sebessége a bála forgási sebességének a 90%-a, így a Deutz-Fahr által alkalmazott hálókötöző egység állandó feszességet biztosít a teljes háló használata alatt. A fix előfeszítési áttétel, a legrövidebb és legközvetlenebb adagolási út együttesen biztosítja a tökéletes kötözést, tekintet nélkül a bála méretére és a termény minőségére. Emellett a Deutz-Fahr egyedülálló oldalirányú feszítőrendszerének köszönhetően a szabványos háló túlnyúlik a bála peremén, ami még tökéletesebb bálaformát biztosít.

Szudár Zsolt
Dorker Kft.