fbpx

STEYR Profi CVT – erős, gazdaságos, környezetbarát

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 02.

Az osztrák STEYR traktorok gyártója 2013-ban új PROFI CVT-sorozatával jelent meg a piacon, amelynek különlegessége a fokozatmentesen változtatható áttételű erőátviteli rendszerben rejlik. A St. Valentin-ban rendezett nyílt nap szervezői ezúttal a gyár által kifejlesztett modern és hatékony erőátviteli rendszerre hívták fel a figyelmet.

Ennek a fokozatmentes váltónak az alapját egy duplakuplungos DKT-technológia szolgáltatja. A mérnökök munkájának eredményeképpen megvalósuló intelligens fejlesztésnek köszönhetően 50 km/óra sebesség érhető el 1 750 1/min fordulatszám esetén, két mechanikus előre- és egy hátrameneti sebességtartományban. Ezzel a technikával a váltás zavartalanul történik, a teljesítményátviteli folyamatot semmilyen megszakítás nem befolyásolja.

A motor teljesítménye főként mechanikusan, részben hidraulikusan kerül átvitelre. Az eredmény egy megbízható, robusztus technológia, ami megfelel a kor legmagasabb elvárásainak, és biztosítja a váltás előnyét a mászófokozattól egészen a legmagasabb sebességig.

Aktív STOP funkció, az alapfelszereltség részeként

A lejtőn történő megállás egy állóhelyzet-szabályozás funkciónak köszönhetően biztonságos, így fékek és kuplung használata nélkül rögzíthető a traktor, akár terhelés mellett is.

A karfára szerelt S-Tech 700 érintőképernyős monitor a gyári felszereltség része, segítségével a traktor összes fontos funkciója szabályozható, mint elektronikus felfüggesztésszabályozás, TLT, hidraulika-rendszer, összkerékhajtás, S-Guide automata kormányzás.

A könnyű és gyors hozzáférés eredményeképpen amellett, hogy rendkívül egyszerűvé válik a kezelés, kifejezetten rugalmas a különböző funkciók működtetése, és akár vezetés közben is biztosított a használatuk. Az erőátviteli rendszerre rendkívül hosszú, 1 200 üzemóra utáni karbantartási időintervallum jellemző.

Környezetbarát, gazdaságos

A sorozat három modellt tartalmaz, amelyek névleges teljesítménye 110-130 LE közötti tartományba esik, ezek: a PROFI CVT 4110, 4120 és a 4130-as típusai.

Az alapfelszereltség magában foglalja az S-Tronic rendszert, amely vezérli a motor- és erőátviteli menedzsmentet.

Minden új PROFI CVT 4-hengeres turbófeltöltésű, töltőlevegő-hűtésű, 4,5 literes Common-rail dízelmotorral kerül piacra. Az EcoTech környezetbarát motortechnológia által nagyobb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás érhető el. Az SCR (szelektív katalitikus redukció) kipufogógáz-tisztító rendszernek köszönhetően optimális az üzemanyag-felhasználás, betartva a TIER 4a (STAGE IIIB) emissziós EU-normákat. A Power Boost segítségével további 22 LE-vel növelhető a teljesítmény.

Kiemelkedő komfortfokozat

A fejlesztések során a PROFI CVT fülkekialakításának tervezésekor a mérnökök számára elsődleges szempont volt a felhasználók maximális kényelme és biztonsága. A STEYR palettáján ezek a traktorok rendelkeznek a legnagyobb méretű rugózott kabinnal. A sík padozatú, ergonomikus kialakítású, kényelmes vezetőfülke 5,78 négyzetméter osztatlan körpanorámás üvegfelületet tartalmaz, amelyet a 4 fő tartóoszlop határol, és ahol a szerkezeti merevítésről az ajtók gondoskodnak. Az integrált tetőablak 105 fokos látóteret nyújt a biztonságosabb homlokrakodós munkavégzéshez.

A kezelők komfortérzetét tovább növeli a kabin 69 db-es, alacsony zajszintje, így a palettán a legcsendesebb traktorként említhetjük ezeket a modelleket. Az alapfelszereltség része a légkondicionáló berendezés.

Könnyű kezelhetőség

A STEYR PROFI CVT traktorok irányítási központjára korábban is az egyszerű és logikus kialakítás, kezelhetőség volt jellemző. Most egy továbbfejlesztett Multicontrollert tartalmaz a fülkében elhelyezett ergonomikus műszeregyüttes, amely 6 fő funkció irányítását valósítja meg egyetlen kar vagy egyetlen gomb segítségével: powershuttle irányváltás, kihelyezett gyorscsatlakozók vezérlése, menetsebesség-választó, menetvezérlés sebességválasztó, hátsó 3-pont-függesztés, Easy Tronic-aktiválás.

A kezelőszerven található vezérlőgombok háttérvilágítást kaptak, ezért a sötétben végzett munka éppoly biztonságos és hatékony, mint nappal. A traktorok manőverezhetősége kiváló, a keskeny motorfelépítés lehetővé teszi, hogy a kormányzási szög mindössze 55 fok legyen, ezzel gondoskodva a tökéletes úttartásról és irányíthatóságról. A fordulási sugár mindössze 4,04 m.

Erőteljes hidraulika

A PROFI CVT traktorok univerzális alkalmazásra lettek fejlesztve, amelyhez egy rugalmas és hatékony hidraulika-rendszer mindig optimális térfogatáramlást biztosít. Az axiáldugattyús szivattyúk 80-tól akár 125 liter olajmennyiséget is képesek továbbítani percenként.

A hátsó hidraulika maximális emelési kapacitása 7 850 kg, míg a fronthidraulika 3 100 kg maximális emelési kapacitásra képes. Maximum hét elektrohidraulikus szelep ellenőrzésére van mód, amelyek széleskörű funkciók elérését biztosítják.

Egy kezelési programon két emelő pozíciót lehet beállítani. A használat során az elektronika, az emelő mechanizmus automatikusan úszó helyzetbe kerül az alsó függesztési pozíció elérésekor, így az elülső kaszák használata sokkal kényelmesebbé válik.

Hornyák Ildikó

CÍMKÉK agro-tippsteyr