fbpx

Ezért nem jön el a robottraktorok kora, ha így haladunk

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 05.

Bár a gazdák érdekét szolgálná a robottraktorok gyors elterjedése, mégis gyanúsan lassan halad a folyamat. Egyesek már-már arra gondolnak, hogy a gyártók érdeke ellentétes az autonóm eszközök forgalmazásával…

 

robottraktor

 

Fejlesztik, ígérik

A legnagyobb, legnevesebb traktorgyártók mind fejlesztenek autonóm vagy robottraktorokat, de minimum prototípusokat. Továbbá minden gyártó és szakmai műhely elismeri, hangoztatja, hogy ez a jövő: az autonóm eszközök nem pihennek, nincsenek munkabér-költségeik, precízek, hatékonyak.  Ez persze nem új: csaknem két évtizede vannak jelen vagy jelennek meg automatikus irányítású mezőgazdasági gépek a földeken. Akkor mi az új? Az, hogy ezek áttörés-szerű elterjedését mindig „holnapra”, „jövőre” ígérik a gyártók.

 

robottraktor

 

Már vagy 20 éve…

A futurefaming.com magazin idézi például egy ausztrál gazdálkodó véleményét, aki kétségkívül a probléma lényegére tapint. Gerrit Kurstjens már 17 éve(!) mutogatta gazdatársainak 100 százalékban önvezető John Deerét, nemrég pedig videón mutatta be szintén autonóm, a földet közvetlen emberi beavatkozás nélkül művelő Fendt 936-osát. Azt mondja, már évekkel ezelőtt az autonóm traktort GPS-szel kormányozták, a többit az akkori új, a traktorok alapfelszereltségében megvásárolható fordulóirányító rendszer végezte. Azóta sokat fejlődött a biztonsági érzékelők, menetbiztonsági megoldások alkalmazása, ezért őt idegesíti, hogy a gyártók még mindig „hamarosan”-ra ígérik az ilyen gépek elterjedését.

 

robottraktor

 

Robotból kevesebb kell – ez a gyártók baja…?

– Úgy tűnik, hogy a következő év soha nem jön el – fogalmazott a szaksajtónak. A gazda egyetért azzal, hogy a jogi szabályzásnak ki kell térnie az emberi felügyeletre, de úgy véli, a többszintű biztonsági rendszerek ma már akár a helyszínen, akár a távolról beavatkozó-ellenőrző emberi figyelemnél hatékonyabbak. Kurstjens vélhetően sokak véleményét tolmácsolja, amikor úgy érzi: a traktorgyártók azért nem támogatják az autonóm traktorokat, mert azokból kevesebb kell. A gyártó több traktort akar eladni a nyereség érdekében, de a gazdáknak önálló traktorokból kevesebb kell majd, hisz nem kell hozzájuk emberi gépkezelő…

 

robottraktor

 

Csak korlátozottan

A szaklap mindehhez hozzáteszi: a gazdaságok igénye miatt több tucat robottraktor fejlesztése zajlik világszerte. Robottraktorokat azonban csak néhány gyártó értékesít, például Farmtrac Escorts Kubota, Monarch és Yanmar. Ezeket az autonóm traktorokat csak korlátozott példányszámban és (hivatalosan) csak a hazai piacon kínálják. Ezekről és ilyenekről mi is írtunk cikkeinkben, például itt és még az MTZ-ről is.