fbpx

Új elektromos homlokrakodó a Mecalactól, fordítható gémmel

Írta: Kiss Bertalan - 2023 december 13.

A környezetbarát, belső térben is alkalmazható, olcsóbb üzemeltetésű gépek iránti piaci keresletre reagálva, a Mecalac már tavaly megkezdte a tisztán elektromos üzemű, homlokrakodó gépek értékesítését. A kínálat most újabb változattal bővült, az eS1000 Swing-gel amely különlegessége, hogy a gémszerkezet 180 fokban elforgatható, akárcsak annak idején a Dutra FRAK-B1-nél, vagy az UN-050/053-rakodóknál.

Mecalac eS1000 Swing
A Swing Loader elnevezés, a jobbra-balra forgatható gémszerkezetre utal, így akár 180 fokban is teríthető vagy felvehető az anyag

Már bevált alapokon

A dízelüzemű AS1000 modellen alapjait használták fel, a szériában 1 köbméteres kanállal szerelt, eS1000 megtervezéséhez.

A Swing Loader elnevezés, a jobbra-balra forgatható gémszerkezetre utal, így akár 180 fokban is teríthető vagy felvehető az anyag, amely akár a mezőgazdasági termény vagy takarmány-rakodásnál szintén előnyös lehet.

A rakodógép merev-vázas, ellenben kettő- vagy összkerék-kormányzású, a megszokott háromféle lehetőséggel.

Az okos energiagazdálkodási rendszerrel, minden csak akkor és addig működik, amíg szükséges, így biztosítva a 8 órás üzemidőt. A munka hatékonyságát a forgatható gémszerkezet növeli, extra manőverezések nélkül.

Zöld munkavégzés, kompromisszumok nélkül

A rakodógépek piacán is az üzemeltetők, a dízel munkagépek teljesítményét, paramétereit veszik figyelembe és várják el a gyártóktól, lehetőleg 8 órás, folyamatos munkaidővel.

Ugyanakkor, egy elektromos gép olcsóbb üzemeltetéssel (áram és karbantartás) ellensúlyozzák a magasabb vételárat, ráadásul zárt térben, nullemisszióval, minimális zajszinttel dolgozhat, amely állattartó telepen vagy mezőgazdasági terménytárolóban nagy előny.

Főbb paraméterek

A Mecalac eS1000 önsúlya 1 köbméteres széria kanállal 7085 kg, meghajtó motorja 75 kW (102 LE) teljesítményű. Az akkucsomag 32 amperes, 400 voltos ipari árammal tölthető, 22 kilowattos töltőberendezéssel.

A gép 1990 mm széles, emelési magasság 3,5 méter, a bebillentési magasság 2,65 m, míg a billenő terhelés 4300 kg.

Opcióban a legkisebb rakodókanál 0,85 m3, a maximum 1,5 m3 lehet.