fbpx

Önjáró mezőgazdasági munkagépek

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 03.

A gabona-betakarító kombájnok, a járva szecskázók, a silózók, a permetezők, a termény-betakarítók elterjedését számos önjáró mezőgazdasági munkagép megjelenése követte.

Az önjáró munkagépek jelentős részét teherautó jellegű járószerkezettel alakítják ki. Az elmúlt néhány évben megjelentek az önjáró szálastakarmány-rakodó, keverőkiosztógépek is. A következőkben néhány ötletszerűen kiválasztott gépújdonságról számolunk be.


terravariant
Holmer Terra Variant 600 ECO eszközhordozó répaszállító-rakodó felépítménnyel – fotó: www.holmer-maschinenbau.com

 

HOLMER TERRA VARIANT 600 ECO

Terra Variant 600 ECO cserefelépítményes, 4×4 kerék elrendezésű eszközhordozó a német Holmer legerősebb és legsokoldalúbb gépe. Az alapgép kialakítása nehéz terepjáró gépjárművekre emlékeztett. A Terra Variant 600 ECO erőforrása Mercedes Benz OM 502 LA 3B/2 dízelmotor. A V-8 hengeres, 16 liter hengertérfogatú, két turbófeltöltővel rendelkező motor 440 kW (598 LE) teljesítményt szolgáltat 1800 1/min főtengely-fordulatszám mellett, és 2 800 Nm nyomatékot teljesít 1300 1/min fordulatszámon.

 

terravariant holmer
Holmer Terra Variant 600 ECO alapgép kialakítása a) Mercedes Benz OM 502 LA 3B/2 dízelmotor, b) futómű, c) FUNK DF 500 sebességváltó, d) erőátviteli hidraulika szivattyú, e) hátsó emelőberendezés, f) felépítmény csererendszer csatlakozója, g) vezetőfülke. – fotó: www.holmer-maschinenbau.com

 

A motor SCR-AdBlue kipufogógáz-utókezelőrendszerrel teljesíti a Stage V, illetve a Tier 4f levegőszennyezési előírásokat. A sebességváltó FUNK DF 500 típusú, amit eredetileg a John Deere 9020 traktorokhoz fejlesztettek ki, de közúti gépjárművekbe is beépítik. Ez a full Powershift váltó 18 előre és 6 hátra sebességfokozatot biztosít a Terra Variant 600 ECO gépnek, amelynek a legnagyobb haladási sebessége 40 km/h lehet. A létra alvázas gép állandó négykerék-hajtással, hidraulikusan rugózott elsőkeréktengely-felfüggesztéssel, hidraulikus tárcsafékekkel és rugóerő-tárolós, többtárcsás rögzítőfékkel rendelkezik.


terravariant 600
Terra Variant 600 eszközhordozó mozgása oldalazó kormányzással – fotó: www.holmer-maschinenbau.com

 

A cserefelépítményes eszközhordozó minden kereke tengelycsonk-kormányzású, a kormányautomatikával jobbra-balra első-hátsó és oldalazó kerékkormányzási mód is megvalósítható. A széles 1050/50 R 32 T2 Terra gumiabroncsok alkalmazása mellett az oldalazó automatikus kormányzás is elsősorban a talaj káros tömörödésének mérséklésére szolgál.

Az eszközhordozó nagy teljesítményű, fejlett többkörös hidraulikarendszerrel van ellátva. A géphez füg gesztett és vontatott munkagépek is csatlakoztathatok. A hátsó hárompont-függesztő szerkezet IV. kategóriás és 80 000 N emelőképességű. Érdekesség, hogy a hátsóhárompont-függesztő szerkezet olyan kialakítású, hogy ha a vezető aktivizálja az oldalazó kormányzási módot, akkor a függesztő szerkezetet is elforgatja – hidraulikus munkahenger segítségével – a kormányzást vezérlő automatika, így a függesztett munkagép szokásos helyzete nem változik. Az új, Holmer tervezésű légkondicionált vezetőfülke multifunkciós joystick-karral, ergonomikus kialakítású kezelőszervekkel, 12,1 hüvelykes érintőképernyős terminállal stb. rendelkezik. A munkagépek optimális működtetéséhez ISOBUS csatlakozási lehetőség és opcionálisan a Trimble Ready™ robotkormányzási vezérlés is rendelkezésre áll. A Terra Variant 600 ECO geometriai méretei: teljes hosszúság 10,25 m, szélesség 3,00 m, magasság 3,58 m, alváz szabad magassága 0,40 m, tengelytáv 4,80 m, a legkisebb fordulási sugár 5,50 m.

 

Holmer terra
Holmer Terra Variant 600 ECO hígtrágya-befecskendezőgéppel – fotó: www.holmer-maschinenbau.com

 

A Holmer Terra Variant 600 ECO elsősorban a szervestrágya-befecskendező rendszerekben valósit meg új, gazdaságos koncepciót. Az egyik legmagasabb teljesítményű önjáró hígtrágyaszóró a piacon, a felépítményként használt 21 m3 befogadóképességű tartállyal, a VOGELSANG VX 186-368 QD hígtrágya szivattyúval, amelynek kapacitása 9000 l/min. A kijuttatóelemek lehetnek csöves, tárcsás és kapás kialakításúak. A tarlóba, a gyepre, a vetésre történő kijuttatás és bedolgozás a géphez kapcsolható talajművelő eszközökkel valósítható meg.

A géphez további felépítmények is használhatók pl. HOLMER MB35 burgonya-, cukorrépatartály, HOLMER GB 25 gabonatartály, BERGMANN univerzális szóróberendezés szerves trágya, komposzt, mész, műtrágya kiszórásához, HOLMER VTU 19 többcélú szállító felépítmény stb. A Terra Variant 600 ECO cserefelépítményes eszközhordozóval költséghatékonyan, megbízhatóan és a talaj minimális károsítása mellett végezhetők el a legkülönfélébb mezőgazdasági gépi munkák.

 

kotte
Kotte Taurus 2803 típusjelzésű önjáró hígtrágya injektáló gép – fotó:
www.garant_kotte.de

 

KOTTE TAURUS 2803 HÍGTRÁGYA-INJEKTÁLÓ

A német Kotte családi vállalkozás öt éve jelent meg a nagy teljesítményű, önjáró hígtrágyaszállító és -kijuttatógépek piacán a Taurus 2803 típusjelzésű 6×6 kerék elrendezésű géppel. A Taurus 2803 tartálya 28 m3-es, a gép tömege üres állapotban 29,5 tonna (a tartozékokat és a szóróeszközöket leszámítva), feltöltött és felszerelt állapotban pedig 60 tonnánál is több lehet. Ezt a tetemes tömeget három nagy teherbírású (28 t-s) tengely és hat 800/70 R38-as gumiabroncs adja át a talajnak. A létraalvázas, padló alatti középmotoros gép maximum 30o-os tengelycsonk-kormányzású, jobbra-balra első-hátsó kerekeknél és 5-10o-os jobbra vagy balra oldalazó kerékkormányzási mód is megvalósítható. A jármű teljes hossza 12,8 m. A meghajtást Deutz 16 literes V8-as dízelmotor biztosítja, amelynek névleges teljesítménye 480 kW (650 LE) és maximális nyomatéka 2 800 Nm. A Powershift sebességváltó típusa Allison 4000, amely 2×6 előre és 2 hátra sebességfokozattal rendelkezik, legnagyobb haladási sebesség 40 km/h lehet. A Taurus 2803 gép folyékony trágya talajba juttatóval ellátott, 12 m munkaszélességű, vontatott, kompakt tárcsás talajelmunkálóval rendelkezik. A gép hátulján felépítményként felszerelt, közúton összehajtva 3 m szélességű és kinyitva 30 m munkaszélességű hígtrágya szóróval is rendelhető.

 

büffel-titan
Büffel-Titan-4 TR 60-650 típusjelzésű önjáró hígtrágya injektáló gép – fotó: 
https://youtube.com

 

TITAN-4 TR 60-650 HÍGTRÁGYAINJEKTÁLÓ

A német holzeni vállalkozó, Hermann Bauch építette a Büffel (bivaly)Titan-4 TR 60-650 típus jelzésű önjáró hígtrágya-injektáló nagy gépet. A 8×8 tengelyjelölésű gép állandó összkerékhajtású, valamennyi kereke tengelycsonk-kormányzású, az első 4 és hátsó 4 kerék egyszerre jobbra-balra kormányozhatók, de kétoldalra oldalazó kerékkormányzási mód is kapcsolható. A gép karosszériáját a Kotte vállalat készítette, a V8 hengeres 480 kW (650 LE) teljesítményű dízelmotort a Mercedes-Benz gyártotta. A 30 m3-es tartály feltöltésé után a gép tömege több mint 60 tonna, a hígtrágya-szórókeret 30 m széles.

 

BVL V-MIX DRIVE MAXIMUS GIANT 2S

A Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH&Co. KG (BvL) német családi vállalat termékválasztéka igen változatos. Gyártanak többek között egy-, két-, háromcsigás keverőkocsikat, külső rakodógépeket, álló keverőket, önrakodó keverőket, vontatott és önjáró szálastakarmány-rakodó-, keverő-kiosztógépeket.

 

maximus giant
BvL V-MIX Drive Maximus Giant 2S típusjelzésű önjáró takarmánykeverő-gép – fotó:
www.bvl-farmtechnology.com

 

Az új V-MIX Drive Maximus Giant 2S típus jelzésű önjáró szálastakarmány-rakodó-, keverő-kiosztó-gépcsalád legnagyobb tagja. A 21 m3-es két keverőcsigás káddal rendelkező gép több mint 150 tehenet képes folyamatosan kiszolgálni. Az önjáró takarmánykeverő összkerékhajtással is rendelhető, de valamenynyi gép négykerék tengelycsonk-kormányzású. A legnagyobb gép fordulási sugara 6,5 m. A 21 m3-es két csigás gép dízelmotorja FTP gyártmányú 6 hengeres, 6,7 literes 165 kW (224 LE) teljesítményű, levegő szennyezése kis mértékű, tehénistállóhoz megfelelő. A minimum 2 750 mm magasságú gép előnyei közé tartozik a szerkezetbarát 2 m széles, fogszegmensekkel ellátott szilázs–vágó-maróhenger és a behordó-technológia. A keverőcsiga kései állíthatók a kiadagolt takarmány méretének igénye szerint. A gép felszerelhető hátsó kereszt-kiosztószalaggal vagy két oldalon a keverőcsigáknál kiadagolást végző ajtókkal.

 

bvl Vmix
BvL V-MIX Drive Maximus Giant 2S gép tehénistállóban – fotó: www.bvl-farmtechnology.com

 

A kényelmes vezetőfülkéből minden irányba jó a kilátás. A gép vezérlőszervei a vezető kartámaszban helyezkednek el. A vezető valós időben és teljesen automatikusan, monitorok segítségével kommunikál a keverőkocsival, és szükség esetén a takarmánytechnológiát meghatározó irodával. Ez lehetővé teszi az összes etetési tevékenység átfogó, optimális szabályozását és ellenőrzését.

 

bvl Vmix
BvL V-MIX Drive Maximus Giant 2S gép vezetőfülke belseje – fotó: www.bvl-farmtechnology.com

triotrac
Triotrac M típus jelzésű önjáró takarmánykeverő-gép – fotó:
www.trioliet.com

 

TRIOTRAC M ÖNJÁRÓ TAKARMÁNYKEVERŐ

A Triotrac M jelzésű gép a holland Trioliet vállalat új legmodernebb önjáró szálastakarmány-rakodó-, keverő-kiosztógépe, amely idén kerül kereskedelmi forgalomba. A Triotrac M önjáró gép rendelkezik a szálastakarmány befogadására, keverésére szolgáló 14 m3-es keverőkáddal, benne egy függőleges keverőcsigával, vágó-maró–rakodórendszerrel, valamint az adagolás betáplálására szolgáló rakodórotorral. Az egyedülálló rakodórendszer biztosítja, hogy a takarmányt tisztán és a rakodási folyamat során veszteség nélkül dolgozzák fel.

 

triotrac
Triotrac M gép takarmánybetárolást végez – fotó:
www.trioliet.com

 

A Triotrac M akár 4,5 méteres magasságban is képes 1 850 mm szélességben, a szilázs kinyerésére. A gép felszerelhető hátsó kereszt-kiosztószalaggal vagy két oldalon kiadagolást végző ajtókkal. Az alvázas, összkerékhajtású, négykerék tengelycsonk-kormányzású gép rendkívül mozgékony, alkalmas szűk épületbejárókon való áthaladásra, a fordulási sugara 10,5 m. A gép hajtására szolgáló dízelmotort hátul helyezték el, így biztosítva van annak könnyű hozzáférhetősége; a legnagyobb haladási sebesség 40 km/h lehet. A tágas kabin talajtól való magassága üzemközben is állítható, az optimális kilátás biztosítása érdekében. A gép fejlett elektronikai rendszere lehetővé teszi a vezető számára valamennyi munkafolyamat ellenőrzését és beállítását. A szükséges korszerű takarmányozás technológia betartása érdekében a vezető valós időben konzultálhat a szakmai irodákkal.

 

triotrac
Triotrac M önjáró takarmánykeverő gépkezelő szervei – fotó:
www.trioliet.com

 

A kartámaszban lévő multifunkciós joystick és a kezelőszervek, valamint az érintőképernyős monitorok segítik a gép vezérlését, a betáplálás, a keverés és a kitárolás összes beállításának elvégzését, ellenőrzését.

 

VILLAMOS HAJTÁSÚ ETRU CK 1408-8 ÖNJÁRÓ TAKARMÁNYKEVERŐ

A német SILOKING Mayer Maschinenbau GmbH vállalat három típusban gyárt teljesen villamos hajtású mobil takarmánykeverő-kiosztógépeket. A legkisebb 8 m3 kapacitású gép eTruck 1408-8 jelzést visel. Az elsőkerék-hajtású, hátsókerék-kormányzású gépet szűk pajtájú és alacsony épületekkel rendelkező közepes gazdaságok számára tervezték. Az eTruck 1408-8 önjáró takarmánykeverő-gép feltöltését külső rakodógép végzi.

 

etruck
eTruck 1408-8 takarmánykeverő-gép feltöltését külső rakodógép végzi – fotó:
www.siloking.com)

 

A keveréshez és a kiosztáshoz 15 kW teljesítményű, valamint az első tengely hajtására szolgáló 18 kW teljesítményű villanymotorokat energiával egy 1250 kg tömegű 465 amperórás (vagy opcionálisan 620 Ah) kapacitású 80 V-os sav-ólom akkumulátoregység látja el. A hálózatról teljesen feltöltött akkumulátorral akár öt keverés és kiosztási ciklus is elvégezhető. Az egycsigás keverőkádból a takarmány kiadagolása két oldalt elhelyezett ajtókon keresztül végezhető el, és közel 100 tehén szolgálható ki. A fokozatmentesen szabályozható hajtásrendszerrel 0-25 km/h haladási sebesség érhető el.

 

etruck
Villamos hajtású eTruck 1408-8 típus jelzésű önjáró takarmánykeverő-gép – fotó: www.siloking.com)

 

A vezető munkáját a képernyőkön megjelenített gép működésére vonatkozó adatok ismerete és a tolatókamera képe könnyíti meg. A Siloking Data vezeték nélküli, mérő- és adatközvetítő-rendszeren keresztül a vezető online kapcsolatban van a rakodógép vezetőjével, illetve az állattartótelep irodájával. A közeljövőben a mezőgazdasági önjáró munkagépek teljes villamosítása először a majori gépeknél fog tömegesen elterjedni.

 

Szerző: Dr. Varga Vilmos ny. egyetemi docens