fbpx

Csepegtetik, mint a mérget: kicsit drágább az üzemanyag

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 03.

Újból csak egy hétre volt szavatosságuk az üzemanyagáraknak, szerdától emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára 2-2 forinttal. Ennek megfelelően a 95-ös benzin átlagára 426 Ft/liter, a gázolaj kisforgalmi ellenértéke 423 Ft/liter lesz a hét közepétől a haza kutakon.

 

A minimum és maximum árak az alábbiak szerint állnak jelenleg:

  • 95-ös benzin literenkénti ára – 392 Ft és 481,9 Ft,
  • gázolaj literenként ára – 384 Ft és 485,9 Ft.

Érdemes figyelni, hol töltjük tele az erőgépünk tankját, mert gázolajnál már megint megvan a két szélsőérték között a 100 Ft-os különbség, de benzin esetében is nagy a különbség.

 

Mezőgazdasági termelők, drágább lesz az üzemanyag
A mezőgazdasági termelők és a fuvarozók folyamatosan dolgoznak, az üzemanyag ára jelentkezik a költségekben (Fotó: Barna Ferenc)

 

Egyre több a negatív vírus teszt Európában, ez pozitív hatást váltott ki az olajpiacon

A nemzetközi olajpiac hangulata pozitívan reagált a nyugati országok folyamatos lazításaira, melyek a világjárvány harmadik hullámának leszálló ágát jellemzik. A világ harmadik legnagyobb olajfelhasználója India, ott még tombol a járvány aktuális szakasza, ez nem befolyásolta a nyersolaj nemzetközi árát, mely az utóbbi időben emelkedett, 67 dolláros hordónkénti szinten állt meg a múlthéten.

Az első negyedévi adatokat összevetve kimutatható, hogy idén még mindig kevesebbet tankoltunk, mint 2020-ban. Benzinből 2021. január – március időszakban 13%-kal kevesebb fogyott, mint előtte egy évvel, ugyanez a mutató a gázolaj esetében már csak 5%-os csökkenést jelent.

 

Mezőgazdasági termelők, drágább lesz az üzemanyag
Összességében még mindig nem értük el a korábbi jellemzőket üzemanyag fogyasztás terén (Fotó: Barna Ferenc)

 

Ez azt támasztja alá, hogy a szállítmányozásban és a mezőgazdaságban akkor is menni kell, ha van járvány, ha nincs, ha drága az üzemanyag, ha nem. Az agráriumban alkalmazott munkagépek jellemzően dízel üzeműek, vagyis ott nincs leállás, a tavaszi munkák folyamatban vannak, és az állattenyésztésben is folyamatosan munka van.

 

Forrás: holtankoljak.hu