fbpx

Magyar találmány, ami könnyebbé teheti a vezetést (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 december 05.

Az új okosszélvédőt, a Salgglas Zrt. innovatív fejlesztését működés közben mutatták be stábunknak az Automotive Hungary járműipari szakkiállításon. Használatával kényelmesebbé és biztonságosabbá válhat a vezetés, a személy és áruszállításban egyaránt.

 

Minden információ szem előtt

Az üveggyártással foglalkozó Salgglas Zrt.-nél már több éve folynak kísérletek az új okoseszköz kifejlesztésére. A fejlesztésük lényege, hogy a jelenleg még a műszerfalon, GPS-képernyőn megjelenő információkat a vezető előtti szélvédőn, jól láthatón helyezzék el, így biztosítva azt, hogy a sofőrnek ne kelljen másfelé tekintgetnie vezetés közben.

 

próbavezetés okosképernyővel
Próbavezetés okosképernyővel

 

Az új eszközt egy gépjárművezetői szimulátoron mutatták be. A rendszer eleme egy, a vezetőt figyelő kamera is, aminek a segítségével a fejünk elfordításával és a kezünkkel is tudjuk az információk megjelenését irányítani. Sőt az ujjaink mozgatásával érintésmentesen választhatunk a különböző menüpontok között. Kállai Balázs, a Salgglas Zrt. vezérigazgatója stábunknak elmondta, hogy a kijelölt haladási irány jelzése mellett minden a vezetéshez kapcsolódó információ megjelenhet a szélvédőn, amire csak a vezetőnek szüksége lehet. Így láthattuk, hogy a veszélyes útkanyarulatra, gyalogosátkelőre, forgalomirányító lámpára, oldalról kihajtó gépkocsira mind-mind figyelmeztető képek jelentek meg a szimulált vezetés közben. Az aktuális sebesség, és minden műszaki adat, ami csak fontos lehet szintén megjeleníthető a gépkocsi szélvédőjén.

 

Napellenző a szélvédőn
Napellenző a szélvédőn

 

Véd az elvakítástól is

Gyakori helyzet, hogy a szembesütő nap elvakít bennünket vezetéskor. A Salgglas tervezői olyan módszert találtak ki, hogy az erős fény ellen pontként, vagy sávos mezőlesötétítéssel védjék a vezető szemét. Ennek hatásosságáról magunk is meggyőződtünk a szimulációs vezetői ülésben.

 

Kállai Balázs a Salgglas Zrt. vezérigazgatója
Kállai Balázs a Salgglas Zrt. vezérigazgatója

 

Mikor lehet használni?

Kállai Balázs kérdésünkre pontos időpontot nem adott arról, hogy az új okosszélvédővel mikor találkozhatunk majd az utakon, mindenesetre a fejlesztések nagy erőkkel folynak, ezért bízik benne, hogy egy éven belül többször is hallhatunk majd az eszközről.

Egy másik cikkünkben itt pedig már arról is olvashatnak, hogy nem lesz szélvédő egyes traktorokban, mert, hogy fülkéje és vezetője sem lesz.

 

Fotó: Horizont Média Kft.