fbpx

Nincs jó vagy rossz hír: emelkedik a benzin és a gázolajár

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 28.

A szerdai áremelést még követi egy októberben, azonban most 5-5 forinttal fizetünk majd többet a kutakon a 95-ös benzinért és a gázolajért. Ezzel péntektől a benzin literenkénti átlagára 506 forint, a gázolajé 517 forint lesz.

 

Üzemanyagtöltő állomás
500 forint felett már a benzin és a gázolaj is, de nincs megállás, megy tovább (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A jelenlegi literenkénti átlagárak alakulása a holtankoljak.hu alapján:

  • benzin minimum/maximum ára – 470,90 Ft/549,90 Ft,
  • gázolaj minimum/maximum ára – 480,00 Ft/565,90 Ft.

Lényeges a különbség a két szélsőérték között, érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomásra álljunk be gépünkkel.

Utoljára e hét szerdáján emelkedett az üzemanyagár, akkor 5 forinttal drágult a benzin, gázolajnak nem változott az ára.

 

Téma a Parlamentben az üzemanyag ára

A hét elején a képviselők is foglalkoztak az üzemanyag magas árával. Horvátországot felhozva példának, felvetődött az árbefagyasztás lehetősége. A miniszterelnök drasztikus beavatkozásnak tartja, azonban nem tartja elehetetlennek további drágulás esetén.

Az uniós mezőnyt nézve a magyar árak és emelkedésük egyaránt a középmezőnyben vannak. Ezen túl azt is figyelembe kell venni, hogy az árképzésnél negyedévente figyelembe veszik a nyersolaj jegyzési árát, és ez alapján csökkenthetik az adó mértékét. Ennek jótékony hatását most is élvezhetjük. Igaz, ez a kedvezmény (5 és 10 forint), ilyen mértékű emelésnél már eltörpül. Ebben a negyedévben a benzint 120 forint/liter, a gázolajat 110,35 forint/liter a jövedéki adó terheli.

 

Üzemanyagárak változása Európában
Az üzemanyagok és kenőanyagok árának változása Európában (Infografika: MTI)

 

Forrás: holtankoljak.hu