fbpx

Némán érkeznek a jövő traktorai

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 09.

Új hajtóanyagok vagy egyszerű áram, merőben újfajta gumiabroncsok, tudományos-fantasztikus világot idéző formák – pár év múlva rá sem fogunk ismerni a szántóföldeken, telephelyeken vagy gazdasági épületekben dolgozó gépeinkre.

John Deere Roboty traktor

Az Agritechnica 2019 kiállításon, novemberben mutatták be a nagyközönség számára a John Deere Roboty elnevezésű koncepciós, vezető nélküli, elektromos hajtású robottraktort, melynek újszerű járószerkezete elöl két kerék-gumihevederes megoldású, hátul a járműszerelvény megtámasztását a munkagép végzi. A koncepciós traktor elektromos meghajtású, amelynek névleges teljesítménye 500 kW/680 LE. A traktor villamosenergia-rendszeréről nincsenek információk. Az elektromos meghajtásnak köszönhetően a traktor zéró emissziós kibocsátással rendelkezik, és rendkívül csendes.

Case TETRA kerekes rakodó

A Case TETRA projektjének kanalas gépe környezetbarát, hathengeres, 170 kW/230 LE teljesítményű FPT Industrial motorja biometánnal, sűrített és folyékony földgázzal is működtethető. A futurisztikus formán túl a gép számos jövőbe mutató műszaki megoldással rendelkezik. A kerekek defektmentes Michelin X Tweel levegő nélküli abroncsok, amelyek úgy viselkednek, mint a radiál gumiabroncs. A szuperkényelmes vezetőfülkében a vezető munkáját segíti az integrált autonóm technológiával rendelkező akadályérzékelő berendezés és számos, működést nyomon követő digitális eszköz.

STEYR Konzept traktor

A STEYR Konzept tanulmánytraktora nemcsak futurisztikus kinézetű, dízel-elektromos hibridhajtású, szélvédőkijelzős, drónkövető irányítású univerzális gép, amit négyhengeres, nagy teljesítményű dízelmotor és villamos generátor lát el energiával. A négy kerék hajtását egy-egy kerékagy villanymotor végzi. Szükség esetén (pl. istállóban) a dízelmotor leállítható, és a traktorakkumulátorról üzemeltethető. A független rugózott kerékfelfüggesztés segítségével a traktor tömegközéppontjának talajtól való távolsága változtatható. Az ügyesen megtervezett jármű-architektúra olyan intelligens megoldásokat tesz lehetővé, mint például a fokozott vezetési kényelmet, a négykerékhajtást és kormányzást, fokozatmentes haladási sebesség beállítását, a TLT fordulatszámának fokozatmentes változtatását stb. A STEYR Konzept új megoldásokat szolgáltat a precíziós gazdálkodás megvalósításához is. A szántóföldi munka során a termésérzékelőkkel felszerelt és a traktor előtt repülő drónról nyert adatokkal valós időben vezérelhető a traktor működése.

New Holland Methane Power traktor

A New Holland Methane Power nevű koncepciós négykerékhajtású univerzális traktora már részt vesz mezőgazdasági munkavégzésben – metán hajtóanyaggal.
Motorja hathengeres, FPT NEF6 metángázmotor, amely 133 kW/180 LE teljesítményre képes, így sokkal kevesebb a károsanyag-kibocsátása, ráadásul harmadával kevesebb az üzemanyagköltsége is, mint dízeles változatának. A nagyon szép, formatervezett traktorban a metánt 200–250 bar nyomáson, szénszálas anyagból készült tartályokban tárolják.

 

 

CÍMKÉK traktor