fbpx

Nem kell félni a sávoktól

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 19.

A sávműveléses Strip Till technológia és a tartós hatású műtrágyázás iránt egyre nagyobb az érdeklődés Németországban. A Kverneland Kultistrip sávművelőt nyáron, repcemagvetés előtt és tavasszal, röviddel a kukoricavetés előtt vehettük alaposabban szemügyre.

A Strip Till egy talajművelési eljárás, elsősorban kapás kultúrákhoz, mint pl. a kukorica, a cukorrépa, a napraforgó vagy a repce. Ennél az eljárásnál a talajt csak abban a sávban művelik, ahová később a növények kerülnek. A szántóterület többi részét általában művelés nélkül hagyják. A fentiekben felsorolt növényeket sorokba vetve termesztik, így a talajt csak azokban a sávokban művelik, ahol később a vetés történik. A kukorica esetében a 75 cm sortávolság pl. azt jelenti, hogy ennél a technológiánál a terület több mint 50 százalékát nem műveljük. Ennek a művelési módszernek az az előnye, hogy megtakaríthatjuk a talajművelési költségeknek, a művelési folyamatnak és a víz költségeinek egy részét. Az ökológiai előnyöket sem szabad alábecsülni: a szalma és a növényi maradványok növelik a talajerózióval szembeni védelmet és a víz beszivárgását a talajba. Emellett növekszik a sorok között a talaj teherbíró képessége és stabilitása. A sávművelés elsősorban érzékeny termőhelyeken kínál jó alternatívát az ekével végzett intenzív talajművelés, ill. az intenzív mulcsvetés helyett.

Időközben Németországban is meghonosodott ez a kevésbé ismert eljárás. A talajművelést (és a műtrágya kijuttatását) elválasztották a vetés folyamatától. Ehhez az eljáráshoz kínál a Kverneland 2013 óta egy sávművelő eszközt, ami sávokban elvégzi a talaj megmunkálását, és a műtrágya kijuttatására is alkalmas. Műtrágyát és hígtrágyát egyaránt ki tud juttatni.

A Kverneland Kultistrip sávművelőt repce- és a kukoricavetés előtt nézhettük meg. Repcevetés előtt egy 12 soros gép haladt egy Vredo VT7028-3 mögött, 45 cm sortávolsággal dolgozva. Kukoricavetéskor egy 8 soros, 75 cm osztású Kultistrip géppel találkoztunk. Mindkét eszköz 6,0 m széles vázat használt.

 

Erózió:nemcsak érzékeny termőhelyeken használható előnyösen a sávos művelés, a Strip Till eljárás

 

Műszaki adatok

váz: 180×180 mm méretű váz; 3,0 m merev, 4,5 és 6,0 m összecsukható, függesztés (II) III vagy IV kat.
sorok: 45-80 cm sortávolság, 12 sor minimális sortávolsággal (6,0 m), hidraulikus túlterhelés elleni védelem
eszközök: vágótárcsa 520 mm; elöl elhelyezkedő, csillag alakú sávtisztító tárcsák, oldaltárcsák; három különböző késforma áll rendelkezésre, munkamélység 10-30 cm; két különböző ejtőcső trágyázáshoz (60 mm-es hígtrágya ejtőcső) hosszú hatású trágya lehelyezéshez 20 cm mélységig, pálcás, Farmflex és V-alakú tömörítőkerék 350 mm átmérővel
tömeg: minimális sorszélességnél 18504000 kg, maximális sorszélességnél 13502950 kg; egy-egy sor egységeinek saját tömege 250 kg; munkasebesség max. 15 km/h sebességig
német listaár (+áfa): 6,0 m-es váz 8 sorral és műtrágyacsomag 44 201 eurótól

FELÉPÍTÉS IGÉNY SZERINT

Először is: a Kverneland kínálatában nincsen konkrét Kultistrip modell x munkaszélességgel és fix y számú sorral; mindenki magának állíthatja össze a Strip Till eszközét a saját igényeihez igazodva, és vásárlás után sincsenek semmilyen korlátok. Három vázméret áll rendelkezésre (amelyek Németországban szóba jöhetnek): a 3,0 m merev, valamint 4,5 és 6,0 m összecsukható változat. Ezen a vázon helyezhetők el az egyes sorok 45-80 cm távolságban. Így a 6,0 m szélességű tesztgépünkön repcében 12 sor volt, 45 cm sortávolsággal, ill. kukoricánál nyolc sor, 75 cm sortávolsággal.

 

Repcevetés:a 6m széles vázra maximum 12 egység helyez

 

 

A 180*180nm nagyságú vázra rögzíthetők az egyes egységek

 

A sorokat egyesével, masszív kengyelekkel rögzítik a vázhoz, így kényelmesen levehetők vagy áthelyezhetők. Ez a megoldás a Kultistrip sávművelőt minden sortávhoz, ill. sorba vetett kultúrához nagyon általánosan használhatóvá teszi. A központi gerendely átmérője 180×180 mm. A 4,5 és 6,0 m széles gépek két hidraulikus munkahengerrel csukhatók össze – minden oldalon egy-egy található. Minden csapszegnél és az oldalszárnyak csuklópontjainál is van egy-egy kenési pont. A hat kenési pontot 40 óránként kell kenni. Egyébként nincsenek zsírzógombok! A merev 3,0 méteres változatoknak egyetlen egy sincs – ami különösen felhasználóbaráttá teszi a gépet.

 

A talaj megnyitásához elöl a vágótárcsák találhatók. Mellette jobbra és balra a támkerekek helyezkednek el

 

 

A mögötte haladó csillag alakú tisztítótárcsák a művelési területet teszik szabaddá a szerves anyagoktól

 

 

Az oldaltárcsák a kések oldalirányú talajszóró hatását korlátozzák

 

 

Az orsó oldalán elhelyezkedő skála a hengerrel történő lezáró visszatömörítés magasságállításához ad segítséget

 

 

A tesztgépünkön minden sorban V-alakú tömörítőkerekek voltak. A Kverneland összesen háromféle tömörítőkereket kínál, amelyek közül választani lehet

 

SORRÓL SORRA

Az egyes sorok, amint már említettük, szorítóval egyszerűen a vázra vannak rögzítve, és csupán a non-stop biztosítás hidraulika vezetékén keresztül vannak egymáshoz kapcsolva. Ez alapkivitelben minden sor paralelogramma függesztésén található. A nyomás egy manométeren keresztül központilag leolvasható. Működés közben 100 bar körüli értéket kell mutatnia. A mélységtartást elöl, jobbról és balról a támkerekek biztosítják, míg hátul a tömörítő kerék; a talajkövetést pedig a paralelogramma felfüggesztés biztosítja. A Kverneland Kultistrip egy-egy sora kb. 250 kg súlyú. A gyártó által megadott minimális teljesítmény soronként körülbelül 20 lóerő. A Skandinávok szeretnek robosztus gépeket építeni amit az is jól mutat hogy a 3 m-es gép maximálisan 200 lóerős géppel vontatható. 6,0 m szélességnél legfeljebb 650 lóerős vontató fogható be a gerendely elé. Annak érdekében, hogy a talaj az ezt követő vetéshez jól előkészített legyen, és a műtrágyatartalék is megfelelő helyre kerüljön a talajban, számos eszköz található az egyes sorok egységein. Az elülső mélységhatároló kerekek között található egy 520 mm átmérőjű vágótárcsa. Ez átvágja a szármaradványokat, pl. a szalmát vagy a köztes növényt, és megnyitja a talajt. A munkamélysége egy furatsor segítségével állítható.

Ezután következnek a csillag alakú sávtisztító tárcsák. A feladatuk az, hogy a művelési sávból eltávolítsák a szerves anyagokat, pl. a növényi maradványokat és a nagy köveket, vagy rögöket. A tárcsák agresszivitása könnyen megváltoztatható egy fogantyú segítségével. A legfelső pozícióban a tárcsák kiemelt állapotban vannak, és nem működnek. A csillag alakú tárcsákat egymástól függetlenül rugók védik az idegentestek okozta túlterheléssel szemben.

ERŐS KÉSEK

A Kultistrip sávművelő fontos elemei a művelő kések. Három különböző késkialakítás áll rendelkezésre – egyenes, félig hajlított és hajlított. A Kultistrip alkalmazási céljától és a kívánt lazító hatástól függően néha az egyik, máskor a másik változat alkalmazása célszerűbb. Általánosan érvényes szabály: kisebb lazító hatás eléréséhez az egyenes késeket érdemes választani, intenzív lazításhoz az ívelteket.

 

A kések szárnyai és orr-része külön cserélhető

 

Ezenkívül a kések két különböző vastagságban állnak rendelkezésre. A széles, 30 mm-es változatot a hígtrágya kijuttatására tervezték, a 15 mm-es keskeny kések a műtrágya kijuttatásához megfelelőek. A kések későbbi cseréje (alak és vastagság) könnyen kivitelezhető. Maximális munkamélységként a Kverneland 30 cm-t ad meg. A kések mélységét a gazdálkodónak a sor minden egyes egységén külön be kell állítania. Ehhez egy csapszeget kell áthelyeznie. A gép beállítása általában nagyon felhasználóbarát. A kések oldalán található tárcsák szögének kivételével minden szerszámok nélkül beállítható. Mindenütt csapszegek és körrugós csapszegek találhatók. Térjünk rá az oldalsó tárcsákra: ezek szabják meg a művelési sáv szélességét, és ennek megfelelően „a barázdában” tartják a földet. Átmérőjük 460 mm, és enyhén fogazottak. A munkahelyzetük egy furatlemez segítségével állítható be, csak a szög beállításához szükséges egy csavarkulcs. A vágótárcsákhoz és a csillag alakú sávtisztító tárcsákhoz hasonlóan ezeket a tárcsákat is spirálrugók védik (minden tárcsához egy), így nem történhet törés.

 

A műtrágya/hígtrágya ejtőcső a kés mögött található

 

 

Az ejtőcső magassága a kések munkamélységétől függetlenül állítható

 

 

Ezáltal a műtrágya/hígtrágya 0-20 cm mélységben kerülhet a talajba

 

KÜLÖN EJTŐCSŐ

Az alap műtrágya célzott lehelyezése a sorba vetett növények számára jó indító hatású és a gyökerek növekedését serkentő kezelés (lásd még: traction 17/04). A Kultistrip a sávos műveléssel azonos időben műtrágyát vagy hígtrágyát is képes a talajba juttatni egy ejtőcső segítségével. Ehhez két különböző vastagságú ejtőcső áll rendelkezésre, a kések mögött elhelyezve. Az ejtőcsövek a kések „árnyékában” dolgoznak. A 60 mm átmérőjű, nagy ejtőcső hígtrágya kijuttatására alkalmas, és nagy mennyiségek szállítására képes. A keskeny ejtőcsövet műtrágya kijuttatására tervezték, mivel a kijuttatandó mennyiségek itt nem olyan nagyok. Nem kötelező azonban ezt az ejtőcsövet használni, mert a hígtrágyához való ejtőcső műtrágya kijuttatására is használható. Az utólagos váltás egyszerűen megoldható. A késekhez hasonlóan itt is egy csapszeggel történik a mélységhatárolás. A csapszeg áthelyezésével az alkalmazás mélysége 0 és 20 cm között változtatható – függetlenül a kések munkamélységétől.

 

A műtrágya kijutásához a Kultistri felszerelhető a megfelelő eszközökkel

 

A lazítás és az esetleges műtrágya kijuttatás után fontos a meglazított sávok megfelelő visszatömörítése. A Kverneland ehhez három különböző tömörítőkereket kínál a terméklistájában (pálcás, Farmflex és V-alakú tömörítőkerék). Mindhárom változat átmérője 350 mm. A kiválasztott tömörítőkeréktől függően a tömörítéssel együtt a durvább talajrészek többé-kevésbé intenzív aprítására is sor kerül. A kukoricavetés előtti tesztünk során a gépen V-alakú tömörítőkerekek voltak. Munkájukat jó eredménnyel végezték.

 

Az egyes sorokban hidraulikus túlterhelés elleni védelem található

 

 

Ciklonok gondoskodnak arról, hogy elegendő műtrágya kerüljön a talajba

 

 

A három hidroakkumulátor a Kultistrip túlterhelést gátló rendszerének részét képezi

 

 

Tesztünk során a Kverneland DF-2 fronttartályt használtuk két adagolóval

 

 

A fronttartályon lévő két adagoló elektromos, a ventilátor hidraulikus meghajtású

 

 

Egy radarszenzor érzékeli a gép munkavégző sebességét

 

 

A fronttartályon elhelyezkedő két adagoló miatt halas a két hígtrágyacső a traktor oldalán

 

 

A 6,0m széles Kultistrip használata 650 LE teljesítményig és 15 km/h sebességig engedélyezett

 

 

A sávos művelés egy álló köztesnövény állományban kifogástalanul müködött

 

A tömörítőkerekek mélységállítása egy hajtókar segítségével történhet. Az orsó oldalán található skála segít a többi tömörítőkerék/sor pontos beállításában. A tömörítőkerekek cseréje teljesen szerszám nélkül történik, amivel a változó követelményekre lehet reagálni.

 

A már elszáradt állományban is jól működtek az egyes eszközök

 

 

A talajművelés egy munkamenetben történt a műtrágya kijuttatásával

 

 

A sávos művelés akkor működik a legjobban, ha a talajt nem lazították, így az egyes szerszámok rendezetten tudnak dolgozni

 

 

A három részből álló Kultistrip kompakt egységgé csukható össze a traktor vagy a hígtrágyatartály mögé

 

A MŰTRÁGYA LEHELYEZÉSE

A műtrágya kijuttatásához az ejtőcsövön kívül szükség van egy műtrágyatartályra, egy elosztófejre és egy ciklonra az ejtőcső felett. A műtrágya tehát az elosztótól az egyes leválasztókra kerül, amelyek a ventilátor levegőjét elvezetik, és a műtrágyát az ejtőcsőbe ejtik. A soronként egy-egy centrifugális leválasztóval működő szokásos műtrágya-kijuttató rendszerhez képest a mi tesztgépünk összeállításakor különleges kívánságokat is figyelembe vettek. A gazdák igénye a következő volt: 500 kg műtrágya bedolgozása hektáronként. A centrifugális leválasztó számára ez túl nagy mennyiség volt, így nem tudott elegendő mennyiségű levegőt elvezetni. Ezért a gyártó visszatért a szélesebb hígtrágya-kijuttató csövekhez, ezekre T-idomot helyezett, és egy centrifugális leválasztó helyett kettő csövet helyezett el egy-egy egységen.

A váz közepére egy tartórudat erősítettek, amely az elosztófejet tartja a felső végén. Az elosztónak nyolc kivezetése van, tehát maximum nyolc sort tud ellátni. Több sor esetén két elosztófejre van szükség. Két elosztófej kell akkor is, ha minden sorban két ciklon található, vagy ha két adagolóval dolgozik a rendszer.

A MŰTRÁGYATARTÁLY

A műtrágya kijuttatáshoz egy fronttartály alkalmazható. A Kverneland termékkínálatában két modell található: DF-1 tartály befogadóképessége legfeljebb 1700 liter, és alapkivitelben egy adagolóval rendelkezik. A DF-2 fronttartályt, ahogy a mi tesztünkben is a Fendt traktor elején függesztve látható, duplagaratos tartályként alakították ki, és ezért két adagolóval rendelkezik. A tartály 1650 l térfogatú, de toldatok segítségével 2200 l-es méretre alakítható. A ventilátor hajtása hidraulikus. Az adagolóhoz a sebességszenzor küld jeleket. A DF-2 tartály két adagolójával a gazdálkodó által kért nagy műtrágyamennyiségek rendezetten kijuttathatók. Az eloszlás a két elosztófejben, valamint a centrifugális leválasztó is megbízhatóan működött.

A HÍGTRÁGYA MINT SPECIALITÁS

A Kverneland cég külön berendezést kínál speciálisan a hígtrágyakocsikhoz, vagy az önjáró gépekhez történő függesztésre. Ez azonban át is építhető, mint itt is. A csomag tartalmaz egy Veenhuis leválasztó elosztófejet, a szélesebb, hígtrágyához való ejtőcsövet és az ejtőcsőhöz vezető megfelelő hosszúságú tömlőket. A 6,0 m-es váz 650 lóerőig engedélyezett! A Kultistrip előművelő eszközök nélkül hígtrágya-kijuttató szántóföldi kultivátorként használható, amellett, hogy egy sávművelő eszköznek nem ez az elsődleges felhasználási célja.

Összegzés

A Kverneland Kultistrip sávművelő robusztus benyomást kelt. A 6,0 m széles munkagép 650 lóerőig engedélyezett – ez elég a nagy önjáró gépekhez is. A gép karbantartása rendkívül kedvező, csak hat kenési pont található az összecsukható vázon – a merev vázon nincs kenési pont. A műtrágya kijuttatása a kések munkamélységétől függetlenül történhet. A beállításokat általában kézzel el lehet végezni. Az aktuális használati feltételekhez szerszám nélkül állíthatók be a vágótárcsák, a csillag alakú sávtisztító tárcsák, a kések, az ejtőcsövek és a tömörítőkerekek, csak az oldaltárcsák dőlésszögének beállításához van szükség egy villáskulcsra.

+A munkamélység és a műtrágya-kijuttatás egymástól független beállítása

+Az eszközök egyszerű beállítása

+Felhasználóbarát karbantartás

–Egy-egy sor kikapcsolása nem lehetséges

 

A fronttartály és a műtrágya kijuttatásának vezérléséhez a tesztgépünkön a Kverneland Tellus Go ISOBUS terminált használtuk

 

 

Az ISOBUS traktorterminál tartalmazta a térképadatokat

 

Szakmai vélemény a Kverneland Kultistrip sávművelőről

Könnyített munkavégzést biztosító eljárás

A Forstner cég 2017 tavaszán döntött a Kverneland 8 soros sávművelője mellett. A többi márka termékei nem voltak meggyőzőek, és a Kverneland-termékekkel, ill. az Ostermayr kereskedőkkel nagyon elégedett a gazdaság. Ebben az idényben 200 hektárt műveltek meg 75 cm-es sortávolságú kukoricatermesztéshez. A talajműveléssel egyidejűleg a Kultistrip sortrágyázást is végez. A DF-2 tartály és a műtrágya ejtőcsöveken lévő kettős tölcsér segítségével a gazdaság hektáronként 500 kg vegyes műtrágyát juttat a talajba.

 

Az erózió által fenyegetett talajokon a Forstner gazdaság egy 8 soros Kutistrip sávművelőt használ

 

Elsősorban Simon Bindorfer dolgozik a gépen, aki többek között az egyszerű beállítást és a gép könnyű vontathatóságát értékeli sokra. „A sávos művelési eljárással ellensúlyozni tudjuk a fokozott erózióveszélyt. Emellett a kukoricavetés előtt nincsenek nagy munkacsúcsok. A műtrágyát közvetlenül a téli növényzetbe vagy a köztesnövénybe helyezzük. Később elegendő idő áll rendelkezésünkre a kukoricavetéshez.

A műtrágyát kb. 12 cm mélységben juttatjuk ki – a kések 17 cm mélységben dolgoznak. A Fendt traktorral 8 és 9 km/h közötti sebességgel dolgozom. Többet nem bír az adagoló, de ez elég. Mivel a sávművelés esetén is használunk művelőutakat, itt nem lenne szükséges a műtrágya kijuttatása. A Kverneland egyelőre ezt még nem oldotta meg.

Alexander Brockmann