Mindig egyensúlyban - Horsch permetezőgép

A Horsch szórókeret irányítása kiváló hírnevet élvez. Egy szántóföldi teszt során szerettünk volna meggyőződni a technológia használatának eredményességéről, amihez az átalakított Horsch Leeb GS modellt választottuk, rozsdamentes acéltartállyal és profi felszereltséggel.

ROZSDAMENTES ANYAG: a Horsch a korábbiakhoz hasonlóan a vontatott Leeb GS modell esetében is a rozsdamentes acéltartály előnyeiben bízikAlexander Brockmann

Aki új, vontatott szántóföldi permetezőt keres, annak aligha kerüli el a figyelmét a Horsch a vásárlás előtti „piackutatás” során. A Leeb vállalattal 2011-ben történt egyesülése óta a schwandorfi cégnek két vontatott sorozat és két önjáró permetező szerepel a termékpalettáján. A vontatott Leeb LT és a Leeb GS a kapacitása és az alkalmazott anyagok terén különbözik egymástól. A Leeb LT esetében 4000 és 6000 l közötti műanyag tartályt alkalmaznak. A nagyobb Leeb GS tartálya rozsdamentes acélból készült, három méretben – 6000, 7000 és 8000 l – áll rendelkezésre. A sorozat közös pontjait a berendezések opciói jelentik, amelyeket az ügyfél igényei alakítanak – az egyszerűtől a professzionálisig.

Mindkét sorozat ugyanazt a szórókeret irányítást használja, amit – úgy tűnik – a gyártó nagyon jól kézben tart. Pontosabban fogalmazva: nagyon jól egyensúlyban tart. Az érdeklődőknek azonban nem csak ezt a pontot kell fi gyelembe venniük; a gép teljes kezelése, a sok okos részlet kialakítása is nagyban hozzájárul ahhoz az általános benyomáshoz, ami bennünket nagy lelkesedéssel töltött el ez iránt a szántóföldi permetező iránt.

A tesztelés során az új Horsch Leeb GS 7000 literes permetlétartállyal rendelkező változatát próbálhattuk ki. Az Agritechnica kiállításra újjáformálták a felszereltség irányvonalait, az optikát összehangolták a kisebb Leeb LT változattal, és további elemeket optimalizáltak, mint pl. a szoftver.

 1. Jól felismerhető: a BPW messze hátranyúló tengelye
 2. A vegyszerbemosó kiöblösödő részében található egy szűrő és a mosáshoz egy tisztítófúvóka
 3. Egy csatornafal tartja a permetlevet nyugodt helyzetben az adott zónában és a szállítás során. Jól látható a keverőszerkezet és a tisztítófúvókák

De először tegyünk egy sétát a gép körül, hogy áttekintést kapjunk róla, majd alaposan megnézzük a változatokat, az opciókat és a különleges részleteket.

Műszaki adatok

tartályok: permetlétartály 6000, 7000 vagy 8000 l névleges térfogatú, rozsdamentes acél; frissvíztároló tartály: 500 l polietilénből; kézmosó tartály: 15 l; centrifugálszivattyú 1000 l/min (CCS és CCS Pro), dugattyús membránszivattyú 400 l/min (Eco)

szórókeret: acél szórókeret 18-42 m, 5 vagy 7 szakasz, munkavégzési magassága 30 cm-2,50 m; BoomControl szórókeret irányítás

komfort felszereltség: 38 l vegyszerbemosó (opcionális, 52 l rozsdamentes acél), elektromos vezérlés a CCS Pro kivitel esetén, folyamatos belső tisztítás (CCS és CCS Pro) dugattyús membránszivattyúval, 128 l/min

méretek és tömegek: üres tömeg: 5610-6950 kg, szállítási szélesség: 2,553,00 m, magasság: 3,40-3,60 m, nyomtáv: 1,80-2,25 m, hossz: 8,30 m

listaár (áfa nélkül):

alapgép 78 650 eurótól

CCS Pro 5580 euró

BoomControl Pro 5860 euró

BŐSÉGES KOMFORT

Amint azt a bevezetőben már említettük, a Horsch Leeb GS 6000 és 8000 liter között háromféle tartálymérettel rendelhető. Szokatlan a rozsdamentes acélból készült tartály. A Horsch cégen kívül alig találunk más gyártót, aki ezt az anyagot választja a permetlétartályhoz. Az előtte lévő frissvíztartály polietilénből készül, és 500 l térfogatú. A gép első részének felépítéséhez a Leeb LT szolgál alapul. Összességében minden szépen összehangolt; a vegyszerbemosó és a tároló rekeszek tisztán illeszkednek a gép formájába. Ha benézünk a permetező alá – ami 85 cm-es hasmagasság mellett nem okoz problémát –, akkor egyenes és sima alvázat láthatunk. A hidraulikus támasztó láb beépítése is jól sikerült.

A Leeb GS esetében a Horsch alapvetően csak az alsó bekötést kínálja a programban, mivel 6000 l-es tartálytérfogattól kezdve a támasztó terhelés és a menetstabilitás miatt ez az első szóba jöhető lehetőség. A Horsch a járószerkezet technológiáját a BPW-től kölcsönözte. A 12 tonnás változatban a tengely V-lengőkar formájában került beépítésre, és alapkivitelben mechanikus elasztomer rugók biztosítják a rugózását.

 1. A nagyon jó, 28 aláfordulási szögnek köszönhetően a kanyarodás nem jelent problémát
 2. A centrifugálszivattyú szívóoldali szűrője a frissvíztartály alatt található
 3. Nagyobb kényelmet keresők számára kapható a légrugós járószerkezet lengéscsillapítókkal
 4. A 7 és 8 GS esetében a nyomtáv 2,0 és 2,25 m között választható
 5. Pillantás a rendezett és jó kialakítású vegyszerbemosó területre
 6. Az előtérben a vegyszerbemosó leszívására szolgáló átkapcsoló csap látható, felette a színes vegyszerbemosó vezérlőegység
 7. A fedélen található kengyel a mérőpohár biztos elhelyezésére szolgál a vegyszerbemosó szélén
 8. Nyomószűrő (balról), szívócsatlakozó a permetlé betöltéséhez és a friss víz csatlakozó
 9. Külső vezérlőterminál számos funkció irányítására – a nyomógombok kesztyűben jól használható

Aki egy kicsit nagyobb kényelmet szeretne, az választhatja a pneumatikus rugózású változatot. Rugózása a terheléstől függ, és szintkiegyenlítéssel rendelkezik. Mindkét változat bővíthető tengelycsonk kormányzással. 16 km/h sebességtől a tengelycsonk kormányzás automatikusan lekapcsol. A lejtőkön a lejtő üzemmódnak köszönhetően a gép automatikusan korrigálja a kormányzást, és szükség esetén ez manuálisan is felülírható. A maximális aláfordulási szög a Horsch adatai szerint nem kevesebb, mint 28°, ami nagyon szűk fordulási manővereket tesz lehetővé, és természetesen garantált a pontos nyomkövetés. Az aláfordulási szög azonban a gumiabroncsoktól és a nyomtávtól is függ. És ha már a gumiabroncsoknál tartunk: legfeljebb 2,05 m átmérőjű gumiabroncsok használhatók, 2,0 és 2,25 m közötti nyomtáv mellett. A kisebb, 6000 l-es változatnál 1,80 m-es nyomtáv is lehetséges.

 1. A maximális munkavégzési magasság 2,50 m lehet, a talajtól mért minimális távolság 30 cm
 2. A Leeb GS szórókeret paralelogramma függesztésű. Két rugó biztosítja az oldalstabilitást
 3. A nitrogéntartályok a szórókeret rugózását biztosítják közúti szállításkor

Tavaly a Horsch három új felszereltségi vonalat is bemutatott, amivel a GS és az LT sorozat szántóföldi permetezői kerülnek szállításra, az elnevezésük: Eco, CCS és CCS Pro. A CCS a Continuous Cleaning System, azaz a folyamatos belső tisztítórendszer rövidítése. A fenti lehetőségen kívül a három változatnál eltérő a fúvókák vezérlése és bizonyos mértékig a műanyag burkolat felépítése is. A következő fejezetben ezt részletesebben tárgyaljuk. Kívülről azonban nem különböznek egymástól.

AZ ECO VÁLTOZATTÓL A PROFI KIVITELIG

Tesztgépünkön a CCS-Pro felszereltségnek köszönhetően minden megtalálható volt, amit a Horsch jelenleg be tudott építeni – és ami egy profi számára szükséges lehet a permetezőgépen. A kialakítás legfontosabb jellemzője az, hogy a szívó- és a nyomóoldal elektromosan vezérelt. Tehát nincsenek mechanikus útválasztó szelepek, amelyeket át kell állítani. A permetezőrendszer centrifugálszivattyúja hidraulikusan, Load-Sensing rendszerben működik. A maximális szállítási mennyiség 1000 l/perc, amellyel a permetlétartályt elég gyorsan megtölthető. Az automatika a szivattyú védelme érdekében azonnal kikapcsolja a szivattyút, ha üresen dolgozik. Segédeszközként a tartály feltöltéséhez (légtelenített vízcirkuláció) és a folyamatos belső tisztítás érdekében egy kiegészítő dugattyús membránszivattyút is felszereltek, ami közvetlenül az édesvíztartály alatt helyezkedik el, és friss vizet szivattyúz a belső tisztításhoz. A maximális szállítási vízmennyiség 128 l/perc. A Horsch saját szoftvere segítségével közvetlenül a vezetőfülkéből különböző tisztítási és öblítési programok indíthatók. A CCS Pro felszereltség további ismertetőjelei a szenzorok, valamint a keverőszerkezet háromfokozatú beállítása. A vegyszer bemosásakor a permetlé felhabosodásának megakadályozása érdekében a keverőszerkezet le van zárva. A másik két típusnál a keverőszerkezet manuális szabályzású. A CCS Pro változat leegyszerűsített formája a CCS. Ez a típus is rendelkezik a belső tisztításhoz kiegészítő dugattyús membránszivattyúval, amely a traktor vezetőfülkéjéből indítható, de a Pro változattal ellentétben nincsenek különböző automatikus mosási programok. Egy másik nagy különbség: a nyomó- és a szívóoldal vezérlése manuálisan történik. És még valami: a CCS felszereltségű permetező a külső vezérlőterminál helyett elektromos szintjelzővel rendelkezik ugyan, de az útválasztó szelepek mechanikus kapcsolásúak. Így sok funkció kiesik, ami a külső vezérlőterminálról irányítható. Az Eco Line ráadásul folyamatos belső tisztítás nélkül működik. A centrifugál szivattyú helyett egy 400 l/min szállítási teljesítményű dugattyús membránszivattyút alkalmaznak ennél a típusnál, amelyet mechanikusan a TLT hajt meg. A szívó- és nyomóoldal manuális működtetése a CCS változattal megegyező, vagyis az elülső vezérlési oldalon a bemosó területen nagy útválasztó szelepekkel is működik.

1A maximális munkavégzési magasság 2,50 m lehet, a talajtól mért minimális távolság 30 cm2A Leeb GS szórókeret paralelogramma függesztésű. Két rugó biztosítja az oldalstabilitást 3A nitrogéntartályok a szórókeret rugózását biztosítják közúti szállításkor

Minden változat esetében érvényes: a kijuttatott mennyiség a sebesség alapján a vezérlő számítógépen keresztül szabályozott. A Horsch a munkavégzés sebességét egyébként 4 és 20 km/h között adja meg – a kiviteltől függetlenül.

BIZTONSÁGOS VEGYSZERBEMOSÁS

A vegyszerbemosó oldalsó fedelének kinyitásakor nagyon rendezett funkcióterület fogadja a gép üzemeltetőjét. Könnyen elérhető egy nagy kültéri terminál a vegyszerbemosási folyamat összes fontos funkciójához, emellett további beállítási lehetőségeket is magában foglal. Ez alatt helyezkednek el a 3 coll méretű töltőcsatlakozások. Gázrugók segítségével a vegyszerbemosó kényelmesen leengedhető, és megtartható ebben a helyzetben. Alapkivitelben ez is polietilénből készül, de opcionálisan még rozsdamentes acélbetéttel is rendelhető.

Az 52 l-es rozsdamentes edényben két szinten helyezkednek el öblítőfúvókák, amelyek a bemosó tartályban az örvénylő mozgást biztosítják. A granulátumok így jobban feloldódnak. A bemosótartály irányító karjai oldalt helyezkednek el, és színekkel vannak jelölve. Egy jelmagyarázat szolgál információkkal a funkciókról – de a jelek lehetnének nagyobbak és kifejezőbbek. A vegyszerbemosó összes fúvókája, ezenkívül még a mosópisztoly is egyszerre is működtethető. Egy fém tartó szolgál a göngyöleg tárolására; ez szükség szerint felhajtható. A vegyszerbemosót nem határolja perem vagy szél. Azokon a részeken, amit a fúvókák nem tudnak elérni, az alapfelszereltséghez tartozó mosópisztoly használható. A vegyszerbemosón kívül, jobbra található a kézmosó tartály, közvetlenül a szomszédos tárolórekeszen pedig a szappanadagoló.

 1. A szórókeret teljesen független a járműtől
 2. A szórókeret-irányítás segít a szükséges munkavégzési magasság betartásában
 3. A három nitrogéntartály a kapcsoló rudakkal együtt a horizontális lengések csillapítására szolgál
 4. A BoomControlPro segítségével az egyik szórókeret oldal...
 5. ...mindkét szórókeret oldal felfelé vagy...
 6. ...mindkét oldal lefelé hajlítható. És mindkét kar egymástól függetlenül. A rendszer kiváló gyorsasággal reagál


A céltávolság mérését szenzorok veszik át a szórókereten. A pro változatban minden oldalon kettő található

MESTERI EGYENSÚLYOZÁS

A sokféle szállítási lehetőségnek megfelelően számos konfigurációs lehetőség létezik a szórókeret szélességére. Beállítható öt vagy 7 szakaszosra, attól függően, hogy melyik munkaszélességet választjuk. A választék a 12 m-es szélességgel kezdődik, részben összecsukott állapotban, és 42 m-ig növekszik. Magában foglalja a leggyakoribb szélességeket is, mint pl. 24, 30 és 36 m. A munkavégzés magassága 30 cm és 2,50 m között változhat. A szórókeret paralelogramma függesztésű, és nitrogéntartályok segítségével hidraulikusan rugózott és csillapított. Az alvázon különösen feltűnő a messze hátra nyúló tengely, ami gyakran látható a francia gyártmányú gépeken. Ezáltal azonban a szórókeret nagyon közel van a hátsó tengelyhez, és a talaj egyenetlenségei kevésbé tevődnek át a keretre. A szórókeret középső részében rugók biztosítják az oldalirányú stabilitást. Emellett a szórókerethez és két pneumatikus hengerhez külön giroszkóp is tartozik. Ennek a rendszernek a jellemzői: nagyon alacsony olajigény, és a hengerek levegője eltávozhat.

A szórókeret irányítása egyértelműen az egyik legjobb a piacon. Ezt extrém helyzetekben is le tudtuk tesztelni a szántóföldön. A szórókeret alapvetően a jármű keretétől teljesen függetlenített. A Horsch automatikus szórókeret irányítása BoomControl néven ismert, és három változatban érhető el. A sík vagy kissé dombos területeken elegendő az Eco változat. Két szenzorral felszerelve a szórókeret megtartja a munkavégzési magasságot – és folyamatosan a talajjal párhuzamosan halad. Aki dombos területen gazdálkodik, annak érdemes a BoomControl Pro, vagy akár a ProPlus szórókeret irányítást választania. Ezeknél a rendszereknél a szórókeret szárnyai által bezárt szög függetlenített, hogy minden körülmények között tartani tudja a 40 cm-es távolságot a célterülettől. A négy szenzorral felszerelt Pro kivitel esetén a középső szegmens forgatása lehetséges. A ProPlus változat hat szenzor távolságot mérő jeleit használja fel, és ezenkívül a külső szárnyrészek szögben meghajlíthatók. A bakhátas/sorműveléshez két további szenzor kapható a látószög bővítéséhez.

NAGY FÚVÓKAVÁLASZTÉK

A teljes szórásszélességben csak egy nyomótömlő és egy tartályba visszatérő tömlő áll rendelkezésre. Ez alacsony maradványmennyiséget biztosít a csövekben. Miután a permetezőszivattyút bekapcsoltuk, a permetlé a teljes fúvókacsőben cirkulál. Így mindig van folyadék a fúvókánál. Ha a gépkezelő elindítja a permetezési folyamatot (vagy bekapcsol egy szakaszt), akkor alapos keverés kezdődik. Ahelyett, hogy a permetlé a keringtető csövön keresztül visszakerülne a tartályba, a háromutas szelep segítségével a nyomásellátás érdekében használja fel a rendszer. Így a vegyszeres folyadék mindkét oldalról a fúvókavezetékbe kerül. A táblavégi fordulóhoz érkezve az útválasztó szelep átkapcsol, és a recirkulációs vezeték visszajuttatja a permetlevet a főtartályba. A cirkuláció során a rendszer a nyomásszűrőt automatikusan átöblíti.

A Horsch ezenkívül a pneumatikus egyedi fúvókakapcsolást helyezi előtérbe, és előnyben részesíti a fúvókák 25 cm-es szakaszokban történő felszerelését, amivel a célterületen a távolság csökkenthető. 50 cm-es távolság beállítása is lehetséges. Ezenkívül egyszeres és többszörös fúvókatestek is felszerelhetők. A szórókeret lehetővé teszi a fúvókaopciók kevert alkalmazását is, valamint a manuális vagy pneumatikus fúvókacsere közötti választást. Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk az opcionális Auto-Select vezérlést. Ez teljesen automatikusan kiválasztja a fúvókaméretet, vagy a fúvóka kombinációt, miközben beállítja a felhasznált mennyiséget is. Az egyes fúvókák vagy fúvókakombinációk GPS segítségével vagy manuálisan vezérelt szakaszolása (legkisebb résszélesség: 50 cm) szintén a felszereltség témakörébe tartozik. Ezzel gyakorlatilag meg is érkeztünk a professzionális szegmensbe.

HASZNÁLAT ÉS TARTOZÉKOK

A terminált tekintve a vásárlók választhatnak a Müller Elektronik két terminálja, a Touch 800 vagy a Touch 1200 között, de használhatnak más ISOBUS terminálokat is. Korábban a Müller szállította a megfelelő szoftvert a terminálhoz, majd a Horsch úgy döntött, hogy saját programokat ír. A kezelőfelület szerkezete jól felépített. További ellenőrző egységként csatlakoztatható egy multifunkciós kar. A szórókeret funkciók, a szakaszolás vagy a tengelycsonkkormányzás manuális vezérlése a joystick segítségével választható ki. Opcionálisan GPS antenna is elhelyezhető a szántóföldi permetezőgép hátsó részén. Az úgynevezett NightLight funkció mindkét szórókeret oldalon egy-egy LED fényszórót tartalmaz. A fő érdekességük az, hogy integrált mosóberendezést tartalmaznak, ami a táblavégi fordulónál bekapcsol. Az opcionálisan kínált tartozékok listáját a bal és jobb oldali tárolórekeszek és egy tömlőtartó dob egészíti ki. A legutóbbi Agritechnica kiállításon a Horsch bejelentette, hogy integrált gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszert kap a GS-sorozat. Két tartály tárolja a levegőt – ezeket a vontató tölti meg. A vezérlés teljes mértékben a vezérlőterminálnak lesz alárendelve.

Szakmai vélemény

„EGYÉRTELMŰEN FELSŐ KATEGÓRIÁS SZÁNTÓFÖLDI PERMETEZŐ”

Az Aholmingban található Funck szántóföldi gazdaságban Philipp von Trotha veszi át a növényvédelmet egy Horsch Leeb GS permetezővel. Eddig 2800 hektár búza, cukorrépa, kukorica, olajrepce és szója növényvédelménél használták a gépet. A 7000 literes szántóföldi permetező felszereltségéhez tartozik a CCS Pro, valamint a BoomControl Pro szórókeret-irányítás. A 33 m széles szórókeret fúvókatávolsága 25 cm, dupla fúvókatestekkel. Philipp von Trotha elmondja ezzel kapcsolatos tapasztalatait: „A tengelycsonkkormányzás és a szórókeret-irányítás kiváló. Már az előző modell – szintén egy Leeb GS – felszereltsége meggyőzött minket. Különösen a nagy munkaszélességekhez illik a BoomControl Pro változat. Így a szórókeret az állománytól akár 30 cm-re is vezethető. Természetesen ez a fúvókáktól függ. A fúvóka menüben mintegy 16 profi l menthető el, mindegyik a megfelelő szórókeret-magassággal. Ez a gyakorlatban is nagyon megbízhatóan működik. Összességében általánosan javult a permetező kezelése. A váltókapcsolók eltűntek, rendezett vezérlőterminált találunk a gépen, amivel a vegyszerbemosótól kezdve sok mindent irányítani lehet – tartálytöltés, -tisztítás, teleltetés. A teleltetés folyamata nagyon könnyen, egy gombnyomásra aktiválható, és mást nem kell tenni. A belső tisztítás rendkívül alaposan dolgozik, ami valószínűleg a sima rozsdamentes acél tartályon is múlik. A permetező néhány perc alatt tiszta, és bármilyen kultúrához újra készen áll a használatra.

A Leeb GS modellel természetesen a professzionális szegmensben találjuk magunkat. A teljes technika és az irányítási struktúra nagyon összetett, és némi rutint igényel. A „Learning by doing”, azaz a gyakorlat általi tanulás a kulcsa a permetező hatékony használatának.”

Összegzés

A Leeb GS CCS Pro verziójával a Horsch bekerült a szántóföldi permetezők felső kategóriájába – hacsak nem a legfelső fokára. Emellett szól az automatikus szórókeret-irányítás, az erős szivattyútechnika és a rendezett vegyszerbemosó, beleértve a vezérlőterminált is. A rozsdamentes acéltartály sima felületének köszönhető előnyöket sem szabad alábecsülni. Összefoglalva: a Leeb GS általános koncepciója rendkívül harmonikus. Akinek ez túl sok elektronikát jelent, az   visszaléphet a „light” változathoz, de semmiképpen sem kell kompromisszumot kötnie a szórókeret-irányítás terén. Természetesen a teljes felszereltséggel rendelkező komplex növényvédelmi permetezőgép használata némi betanulási időt igényel.

Jó és nyugodt szórókeret-irányítás

Tengelycsonkkormányzás, nagyon nagy aláfordulási szöggel

Rendezett és jól strukturált vegyszerbemosó rész

A vegyszerbemosó kezelőfelülete nem elektromos

A vegyszerbemosónak nincsen védőpereme

 

no